Ford E-Transit je prejel zlato nagrado ustanove Euro NCAP

17. februarja 2022

Neodvisna organizacija za varnost vozil Euro NCAP je povsem električnemu vozilu Ford E-Transit podelila zlato nagrado za napredne asistenčne sisteme.

Celovit nabor sistemov za pomoč vozniku povsem električnega Forda E-Transita je gospodarskemu vozilu prinesel zlato nagrado neodvisne ustanove za varnost vozil Euro NCAP.

Nagrado so mu podelili na podlagi analize tehnologij. Te vključujejo avtonomno zaviranje v sili ob približevanju vozilom, kolesarjem in pešcem, tehnologijo za ohranjanje voznega pasu, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sisteme za nadzor potnikov.

Ford E-Transit je prejel zlato nagrado ustanove Euro NCAP

Zlata nagrada za model E-Transit pomeni, da Ford zdaj ponuja edini dve vozili v dvotonskem segmentu z zlato nagrado Euro NCAP za pomoč vozniku. Saj sta bila decembra 2020 nagrajena tudi sestrska Transitova modela z dizelskim pogonom.

“Euro NCAP je sopomenka za varnost vozil in da je ta organizacija zlato nagrado podelila tudi E‑Transitu, je dokaz Fordove zavezanosti varnosti uporabnikov v celotni paleti gospodarskih vozil,” je povedal Stuart Southgate, direktor varnostnega inženiringa pri Fordu Evropa. “Napredni asistenčni sistemi v E-Transitu pomagajo pri zagotavljanju varnosti vozniku in drugim udeležencem v prometu ter podpirajo prevoznike, ki želijo čim bolj povečati čas obratovanja, hkrati pa omejiti stroške zavarovanja in popravila v primeru nezgode.”


E-Transit ponuja tehnologije za pomoč vozniku. Te vključujejo sistem za pomoč pred trkom z zaznavanjem pešcev, inteligentni aktivni tempomatom s prepoznavanjem prometnih znakov, sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem in pomoč pri menjavi voznega pasu, sistem za pomoč v križiščih, 360-stopinjsko kamero in pomočjo z zaviranjem pri vzvratni vožnji.

Euro NCAP je s simulacijami preizkušal delovanje opozarjanja voznika in aktivnih varnostnih tehnologij pri približevanju parkiranim vozilom ali počasnejšemu prometu ter ko vozilo spredaj močno zavira. Testiranje je vključevalo tudi odzive na otroka, ki steče na cesto. Ter kolesarje in pešce, ki hodijo po cesti ali jo prečkajo – to so zelo verjetni scenariji v mestnih okoljih, kjer bodo po Fordovih predvidevanjih uporabljali večino E-Transitov.

Ford E-Transit je prejel zlato nagrado ustanove Euro NCAP

Zlata nagrada za E-Transita je dodatno okrepila Fordovo vodilno vlogo na področju varnostne tehnologije za dostavna vozila. Zlato nagrado je prejel tudi Transit Custom, s čimer je Ford postal edini proizvajalec z zlato oceno za dostavna vozila v segmentu eno- in dvotonskih ter električnih vozil.

Ford že izvaja pilotno testiranje E-Transitov v tipičnem vsakodnevnem obratovanju pri izbranih strankah po Evropi.