Piškotki

Pri Summit motors Ljubljana d.o.o. (spletne platforme Ford Slovenija) uporabljamo tehnologije, kot so piškotki, piksli in lokalno shranjevanje, da olajšamo uporabo naših spletnih strani in zagotovimo vsebino, ki vam še bolj ustreza. Ta vodnik pojasni, kaj so piškotki, s kakšnim namenom so uporabljeni na Fordovih spletnih straneh in kakšne možnosti imate za njihov nadzor ali izbris, če se tako odločite.

 

Kaj je piškotek?

Vsaka spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki jo strežnik prenese na vaš osebni računalnik ali prenosno napravo, ko obiščete spletno stran. Ob naslednjem obisku strani z isto napravo vaš računalnik preveri, ali ima piškotek, ki ga spletna stran pozna. Če najde takšen piškotek, komunicira s spletno stranjo in ji omogoči, da odčita informacije, ki so shranjene v piškotku. To spletni strani omogoča, da prepozna brskalnik, ki je že obiskal stran, in lahko v nekaterih primerih skladno spremeni prikazano vsebino.

Več informacij o piškotkih najdete na naslednjih naslovih:

http://piskotki.net/
https://www.ip-rs.si/

 

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?

Piškotki, uporabljeni na tej strani, so v nadaljevanju razvrščeni v kategorije funkcionalnost spletne strani, analitični in oglaševalski. Razvrstitev temelji na kategorijah, kot so opisane v ‘Smernicah za uporabo piškotkov informacijskega pooblaščenca’>>.

 

Ime piškotka Opis piškotka Tip piškotka Trajanje
_ga, _gid Sledenje spletnim statistikam in dejavnosti obiskovalcev na spletni strani v platformi Google Analytics (prvi obisk, čas na strani, ogledi posameznih podstrani …) Analitika strani _ga 2 leti, _gid 24 ur
datr
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wd
fr
sb
Spletno mesto je povezano s platformo Facebook. Piškotki omogočajo povezljivost in sledljivost preko različnih spletnih mest. https://www.facebook.com/policies/cookies/ Analitika in oglaševanje datr 2 leti,
reg_fb_gate do konca seje
Reg_fb_ref do konca seje,
wd do konca seje,
fr 1 mesec,
Sb 90 dni
1P_JAR, APISID, CONSENT, HSID, NID, S, SAPISID, SID, SIDCC, SSID Piškotke namesti Google. Namejeni so za spremljanje statistike in konverzij. Omogočajo funkcionalnost deljenja vsebin spletnih strani v omrežju Google Plus in Youtube. Omogočajo delovanje Doubleclick oglaševalske mreže. Analitika in funkcionalnost strani Do konca seje oziroma do 10 let
hubspotuk, _hssc, hssrc, _hstc Piškotke namesti Hubspot. Uporabljajo se za beleženje statistike obiska, za spremljanje aktivnosti uporabnikov na spletni strani in beleženje njihove identitete ob privolitvi pri oddaji obrazcev. Analitika in funkcionalnost strani Do konca oziroma 13 mesecev

 

Piškotki za funkcionalnost spletne strani

Ti piškotki spletni strani omogočajo, da si zapomni vaše izbire. Vključeno je lahko vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri ste, zagotavljajo pa vam izboljšane in še bolj osebne funkcije. Uporabljamo jih lahko tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, na primer ogled videa ali komentiranje bloga. Informacije, zbrane s temi piškotki, so lahko anonimne in ne morejo slediti vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

 

Piškotki za analitiko spletnih strani

Ti piškotki so namenjeni analiziranju prometa spletnega mesta in izboljšanju vašega doživetja brskanja. Piškotki za analitiko spletnih strani lahko obdelujejo zlasti podatke v zvezi z obiskanimi stranmi, porabljenim časom na obiskanih straneh, uporabljenim brskalnikom za obisk teh strani itd.

 

Piškotki namenjeni oglaševanju

Piškotki tretjih oseb se uporabljajo za sledenje uporabnikom prek spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov in vsebine, ki so primerni in zanimivi za posameznega uporabnika.

Piškotki namenjeni oglaševanju lahko obdelujejo zlasti podatke v zvezi z vašimi osebnimi izbirami, vašimi zanimanji za naše izdelke in/ali storitve, vašimi potrošniškimi navadami itd. Z orodji lahko avtomatiziramo obdelavo vaših osebnih podatkov, da ovrednotimo določene osebne vidike v zvezi z vami in zlasti da analiziramo ali predvidimo vidike v zvezi z vašimi izbirami in potrebami. Takovrstni podatki so lahko zbrani iz različnih virov in so lahko medsebojno povezani: podatki iz naših uporabniških datotek, podatki brskalnika, podatki tretjih oseb, podatki o uporabi vašega vozila itd. S temi obdelavami vam želimo prikazati prilagojeno vsebino, ki je povezana z osebnimi preferencami, na primer namenske ponudbe po e-pošti, prilagojeno oglaševanje, vsebina na naših spletnih mestih, itd. S temi obdelavami vam lahko na primer prikažemo informacije, ki so povezane z vašim priljubljenim segmentom vozil (športni terenec namesto gospodarskega vozila ali obratno). Uporaba takšnih orodij je v predpisih opredeljena kot oblikovanje profilov.

 

Nadzor in brisanje piškotkov

Če želite spremeniti, kako spletni brskalnik uporablja piškotke – vključno z blokiranjem ali izbrisom piškotkov s Fordovih spletnih strani (ali katere koli druge spletne strani) –, lahko to dosežete s spremembo nastavitev brskalnika.

Večina brskalnikov za nadzor nad piškotki omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določene vrste piškotkov ali izberete opozorilo ob vsakem obisku spletne strani, ki želi shraniti piškotek. Zelo preprosto lahko tudi izbrišete piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vašo napravo.

Postopki za nadzor in brisanje piškotkov se razlikujejo glede na uporabljeni brskalnik: