Najnovejša epizoda Fordove serije ‘Lifesavers’ spremlja slovensko prostovoljko, ki nadaljuje družinsko gasilsko tradicijo

11. oktobra 2021

Epizoda Fordove serije ‘Lifesavers’ spremlja slovensko prostovoljko Tjašo Gregorn, ki nadaljuje družinsko gasilsko tradicijo.

Sočutje, pogum, moč in prijateljstvo.

Na to pomisli gasilka Tjaša Gregorn, ko jo vprašamo o prostovoljnih gasilcih.

Tjaša je študentka grafičnega oblikovanja in multimedije in je prostovoljka pri gasilcih v Postojni v Sloveniji. Gre po stopinjah svoje mame, tete in strica. A to ni nič nenavadnega, saj ima skoraj vsaka družina v Sloveniji nekoga, ki je prostovoljni gasilec, pravi Tjaša.

“Stari starši, starši, bratje in sestre; vse nas povezuje strast do reševanja življenj,” pojasni.

Najnovejša epizoda Fordove serije ‘Lifesavers’ spremlja slovensko prostovoljko, ki nadaljuje družinsko gasilsko tradicijo
“Stari starši, starši, bratje in sestre; vse nas povezuje strast do reševanja življenj,” pojasni Tjaša iz Postojne.

Medtem ko jo navdihujejo naloge, kot sta dostavljanje pitne vode v oddaljena gospodinjstva in pomoč tistim, ki jo potrebujejo, film razkriva tudi nekatere izredne dogodke, s katerimi se je pogumno soočila, pa tudi to, kako se s pomočjo svoje tesno povezane ekipe spopada s posledicami.


“Seveda nas je strah, vsi se bojimo. Ne zaradi ognja, ampak drug za drugega, da bi se vrnila celotna ekipa.” Tjaša Gregorn, Slovenija                                                            

Najnovejša epizoda Fordove serije ‘Lifesavers’ spremlja slovensko prostovoljko, ki nadaljuje družinsko gasilsko tradicijo

To je zadnja epizoda Fordove prve serije filmov ‘Lifesavers’ (Reševalci življenj), ki raziskuje, kaj žene evropske junake z modrimi lučmi, da tvegajo vse, ko hitijo na pomoč drugim. Ne glede na to, ali gre za profesionalce ali prostovoljce, ki žrtvujejo svoj čas, delijo pogum in sočutje, da po najboljših močeh poskrbijo za druge v kritičnih trenutkih.

Gasilska brigada iz Postojne v Sloveniji

Že dolgo uporablja posebej prirejena vozila Ford Ranger, pri čemer poleg najnovejših modelov še vedno uporabljajo tudi avtomobile starejše generacije.

Zaradi značilnosti območja, kjer jih uporabljajo, se odlično izkažeta njihova terenska zmogljivost in odmik od tal, saj omogočata dostop do višjih razglednih točk, zaradi nosilnosti pa lahko v nujnih primerih pripeljejo tudi vso potrebno opremo.

Brigada ima tudi več dostavnih vozil Ford Transit, ki imajo pomembno vlogo pri intervencijah.

Serija ‘Lifesavers’ (Reševalci življenj)

V vsaki epizodi so Fordove kamere posnele naporne vsakodnevne izzive, s katerimi se pri svoji pomoči lokalnim skupnostim soočajo reševalci. V seriji smo videli:

  1. epizoda: Ekipa nujne medicinske pomoči v Valencii v Španiji
  2. epizoda: Reševanje iz vode v kraju Nové Mlýny, Češka republika
  3. epizoda: Gorsko reševanje v Derbyju v Veliki Britaniji
  4. epizoda: Gasilska brigada Pompiers 13, Francija
  5. epizoda: Bavarski rdeči križ, Nemčija

“Snemanje te epizode je bilo precej drugačno od drugih, saj se zdi, da je gasilstvo izjemno močno zakoreninjeno v tamkajšnjih družinah. Za mnoge je to skoraj način življenja, tradicija. Čeprav smo v drugih epizodah videli pogum in hrabrost gasilcev, nas je v Sloveniji resnično presenetilo, kako veliko pomenijo skupnosti. To je bilo res nekaj posebnega.”  Jerome Isaac, producent serije Ford Lifesavers

Še posebej se za sodelovanje zahvaljujemo vsem sodelujočim PDG enotam: Postojna, Knežak, Jelšane, Vrbovo, Sveti Vid, Rakek, Podnanos, Pivka, Babiči, Pogora Podgraje, Podgrad, Col, Nova vas na Dragonjo, Krkavče, Slavina, Studeno. Prav tako se zahvaljujemoTomažu Drobniču iz ASPC Drobnič, za ves vloženi trud in čas pri ustvarjanju vrhunske zgodbe. 

#FordLifesavers #Ford #FordRanger #CommercialVehicles #EmergencyService #FireBrigade

Članek lahko preberete tudi na Žurnal24.si: Po stopinjah dolgoletne družinske tradicije