Charge around the globe: puščava Atacama v Čilu

17. februarja 2024

Azija je bila živahna in pestra pustolovščina, zdaj pa se Lexie in Ford Explorer odpravljata na peto celino potovanja z zelo drugačno perspektivo. Obiskala bosta sušno puščavo Atacama v Čilu. Puščava je najbolj suha nepolarna puščava na planetu in je bila zaradi podobnosti z okoljem na Marsu poskusno območje za simulacije odprav na Mars.

Ob odhodu iz živahnega Santiaga je Lexie takoj začutila osupljivo lepoto okoliških gora, hkrati pa se je pojavil občutek tesnobe zaradi pomanjkanja polnilne infrastrukture na skoraj 500 kilometrov dolgi poti do La Serene. Doseg Explorerja na strmih klancih zaskrbljujoč, kljub temu pa je Lexie zaradi ponovnega pridobivanja energije ob vožnji navzdol po klancu nekoliko pomirjena.

Zahtevna pot brez polnilnic

Naslednji dan je pot iz La Serene do Copiapa postala še bolj zahtevna, saj na poti ni bilo nobene polnilnice, merilec dosega Explorerja pa je kazal le še 30-40 kilometrov dosega. To je najmanjša rezerva, s katero se je morala Lexie spopasti v verjetno najslabšem okolju, kjer bi zaradi pomanjkanja električne energije lahko ostala ujeta v vroči puščavi brez sence. Ob kosilu je poskušala podaljšati doseg s prenosnim polnilcem baterij na sončne celice, a je po skoraj 40 minutah pridobila le 2-3 kilometre.

Charge around the globe: puščava Atacama v Čilu

Deskanje na pesku s Constanzo Albayay

Na srečo sta Ford Explorer in Lexie uspela priti do cilja z mešanico previdne in varčne vožnje ter čim boljšim izkoristkom spustov po klancu za regeneracijo. Naslednji dan se je Lexie odločila, da je čas za zabavo – srečala se je s prvakinjo v deskanju na pesku Constanzo Albayay. Constanze se je med študijem v ZDA zaljubila v deskanje na snegu, zato se je po vrnitvi domov odločila sneg zamenjati za peščene sipine v Čilu. Lexie je na kratko poučila in ji povedala, da želi iz tega športa narediti olimpijski šport, nato pa se je Lexie vsa utrujena poslovila in se vrnila na pot.

V Taltalu na severu Čila se je Lexie soočila z veliko dilemo glede polnjenja.  Moč polnilnika, ki ga je uporabljala za polnjenje Explorerja, se je kar naprej spreminjala. 20-urno polnjenje se je tako spremenilo v 66-urno čakanje. Zaradi natrpanega urnika je bila to zamuda, ki bi lahko povzročila nočno moro pri nadaljnjem načrtovanju potovanja, zato je sprejela kompromis in izbrala novo pot, ki je za dve uri skrajšala prevožene kilometre in čas vožnje. Razmere so pokazale ne le nekatere izzive pri polnjenju, temveč tudi natančnost, ki je potrebna pri organizaciji takšnega potovanja, spoznala pa je tudi, da sta sposobnost prilagajanja in vztrajnost ključnega pomena.

Charge around the globe: puščava Atacama v Čilu

Ko je zapuščala San Pedro de Atacama, priljubljeno središče za raziskovalce puščave Atacama, sta Lexie in Explorer premagala verjetno najtežji del potovanja. Zaskrbljenost na začetku potovanja se je spremenila v samozavest, da bo Explorer zmogel premagati zahtevne terene in počasno polnjenje. Pot do Buenos Aresa, ki jo je do zdaj najhitreje prečkala, ko je vstopila v Argentino, jo je navdala z novim optimizmom.

Spremljajte Lexijino potovanje okoli sveta na kanalih kot so  XInstagram in YouTube.