Charge around the globe: jugovzhodna Azija prinaša Lexie in Explorerju nove izzive

08. februarja 2024

Vsaka tako velika pustolovščina, prej ali slej s seboj prinese izzive. Doslej je bil največji izziv iskanje polnilnih mest, spopadanje s kaotičnimi cestami in občasno predrto kakšno pnevmatiko, tokrat pa je bilo na preizkušnji Lexijino zdravje.

Ob prvem postanku v mestu Ho Chi Min v Vietnamu, so zaradi Lexijinega šibkega zdravja sprejeli odločitev, da bo prvič za volan sedel nekdo drug.

Pri njenem poskusu, da postane prva oseba, ki je obkrožila svet z električnim avtomobilom ti kilometri žal ne bodo šteli. Na srečo pa je treba prevoziti še veliko kilometrov, da doseže minimalno 28.968 km.

Do Kambodže je bila Lexie spet v polni pripravljenosti in v bolj znanem okolju. Peturna vožnja od Phnom Penha do Siem Reapa je morda nova, vendar je Siem Reap mesto, ki ga je Lexie obiskala že večkrat. Tokrat je bilo prvič, da je poskusila lokalno jed ocvrte tarantele. Kambodža bo zgolj kratek del potovanja, z ravno dovolj časa za ogled osupljivega templja Angkor Wat – Unescove svetovne dediščine – preden se Ford Explorer, ki je v zelo dobri kondiciji, usmeri proti Tajski.

Prečkanje meje

Ko sta prečkala mejo Tajske, pete obiskane države v Aziji, sta se kmalu znašla v vrvežu Bangkoka. Nepredvidljive vozne razmere v mestu, podobne tistim, ki jih je izkusila v Indiji, so le eden od številnih izzivov, na katere se z Explorerjem še vedno privajata.  Zahtevajo namreč nenehno pazljivost. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je takšna vožnja lahko zelo utrujajoča, pa vendar sta se že podala na podeželsko pot proti južni obali, ki bo za Lexie pomenila vsaj kanček olajšanja in sprostitve, ki sta ključnega pomena na tem epskem potovanju.

Charge around the globe: jugovzhodna Azija prinaša Lexie in Explorerju nove izzive

Lexie se je kmalu razveselila, ko sta prečkala mejo Malezije, po več urnem čakanju na mejnem prehodu. Poleg tega se je soočila tudi z izzivi vožnje po drugi strani ceste. Pri svojem potovanju mora upoštevati tudi različna cestna pravila, ki se od države do države razlikujejo. Mnogi se tega izziva ne zavedajo, ali pa ga celo spregledajo.

Boj proti konzervativnim normam

V Kuala Lumparju je Lexie obiskala Ann Osman – prvo muslimansko borko MMA v Maleziji, ki navdihuje novo generacijo mladih žensk, da se borijo proti konzervativnim normam. Ko sta se srečali v Annini lokalni telovadnici, je Lexie izvedela več o njenem življenju, nato pa je dobila par rokavic, da je tudi sama preizkusila ta šport!

Charge around the globe: jugovzhodna Azija prinaša Lexie in Explorerju nove izzive

Okušanje lokalnih specialitet

Lexi je pred tem že obiskala mesto Kuala Lumpar. Toda dolga pot skozi neraziskano podeželje do mesta George Town na otoku Penang jo je ponovno navdihnila z motivacijo in vedrino. George Town je mesto, ki je poznano po multikulturnosti, kar se kaže vse od zvoka islamskega klica k molitvi do praznovanja kitajskega novega leta in celo lokalne kuhinje. Lexie je tam poskusila sadež durian in ugotovila, da njegov okus pravzaprav sploh ni slab! Vsekakor je boljši od tarantele, ki jo je poskušala v Kambodži.

Zadnja etapa azijske pustolovščine se je raztezala skozi Kuala Lumpar in vse do Tanjung Piaija, najjužnejše točke celinske Azije. Zapletena logistika, bolezen in težke mejne kontrole poleg na tisoče prevoženih kilometrov so za Lexie na tej točki pomenile pravi dosežek. Ko je Lexie premagala izzive, se zdaj lahko veseli naslednje pustolovščine ob Južni Ameriki.

Spremljajte Lexijino potovanje okoli sveta na kanalih kot so  XInstagram in YouTube.