Charge around the Globe – Lexie in Ford Explorer sta se odpravila v Avstralijo

06. decembra 2023

Popotnica Lexie Alford se je odpravila na pot okoli sveta s povsem električnim avtomobilom - Ford Explorerjem. Skupaj sta prepotovala že 2 celini, popotovanje pa se zdaj nadaljuje v Avstraliji.

Nova dogodivščina se je začela v mestu Adelaide, od koder se je Lexie podala na pot proti Melbournu. Ker je pot do Melbourna zelo dolga, se je po šest in pol urni vožnji ustavila v mestu Warrnambool, kjer si je privoščila nočni počitek.

Naslednji dan se je zapeljala po cesti “Great Ocean Road”, ki se vije ob obali in se naužila imenitnih razgledov. Kmalu za tem je prispela do restavracije Big Esso, ki je odprta čez cel dan. Restavracijo vodi chefinja Nornie Bero, ki daje poudarek na pristno avstralsko hrano. Tudi pri izbiri hrane je Lexie prava raziskovalka – privoščila si je jedi zanimivih okusov, Nornie pa ji je podrobneje predstavila ozadje okusov in kombinacij.

Charge around the Globe – Lexie in Ford Explorer sta se odpravila v Avstralijo

Ko si je Lexie ogledala Melbourne se je odpravila naprej na pot proti mestu Sydney – spotoma se je ustavila v mestu Albury. Približno eno uro stran od Sydneya je prečkala osupljiv most imenovan Sea Cliff Bridge. Gre za 450 metrov dolg most, ki se je otvoril leta 2005, poimenoval pa ga je 11-letni osnovnošolec. Most je takoj postal turistična atrakcija, ki nudi nepozaben panoramski razgled.

Ogled kitov

Ker je oktober letni čas, ko se kiti selijo vzdolž obale nazaj proti južnemu oceanu iz Tihega oceana, je Lexie poklicala morsko biologinjo dr. Vanesso Pirotta iz Sydneyja. Dr. V (kot ji je všeč, da jo kličejo) je Lexie povabila na teren, da si ogleda njen inovativen način zbiranja kitovih “smrkljev” z brezpilotnimi letali, ki lebdijo nad vodo, ko se kiti dvignejo po zrak. Ko kiti izpihnejo smrkelj, ti droni uporabijo petrijevke s preklopnim pokrovom, da ga zajamejo. Izloček nato pošljejo na analizo kjer preverjajo zdravje kitov in s tem veliko prispevajo k njihovi ohranitvi. Kiti pa pravzaprav sploh ne vedo, da se je to zgodilo!

Charge around the Globe – Lexie in Ford Explorer sta se odpravila v Avstralijo

Zadnje jutro v Sydneyju se je Lexie odpravila na znamenito plažo Bondi Beach, da bi od obiskovalcev na plaži izvedela njihove najljubše stvari o Avstraliji, njihovi najljubši hrani in celo nekaj lokalnih žargonskih izrazov. Potem se je vrnila v svoj Explorer, da bi se odpravila proti Byron Bayu. Na poti se ni soočila z večjimi izzivi, razen počene pnevmatike na poti do Port Macquarieja.

Kar 4000 km po Avstraliji

V Byron Bayu se je Lexie pri svetilniku Cape Byron Lighthouse srečala s Paulom – predstavnikom skupine RecordSetter. Cape Byron Lighthouse leži na najbolj vzhodni točki avstralske celine. Po pregledu avtomobila in preverjanju kilometrine je prišel čas, da svoji poti doda več kilometrov v želji, da postane prva oseba, ki bo obkrožila svet z električnim vozilom.

Z naslednjimi nekaj dnevi vožnje v Noosa Heads, nato Gladstone, Mackay, Airlie Beach, Townsville in končno Cairns, je Lexie prepotovala več kot 4000 kilometrov po Avstraliji, medtem ko je opazovala sonce in osupljiv panoramski razgled.

Njen poskus, da bi bila prva oseba, ki je obkrožila svet z električnim vozilom, lahko spremljate na spletni strani RecordSetter ali socialnih medijih: Charge Around the Globe na Ford News Europe X, Instagramu in YouTubu ter na Lexiejinem Instagramu in YouTubu. Lahko pa preprosto sledite #ChargeAroundTheGlobe ključniku.

Charge around the Globe – Lexie in Ford Explorer sta se odpravila v Avstralijo