Kdaj zamenjati brisalce?

24. avgusta 2023

Z uporabo neučinkovitih brisalcev tvegate slabšo vidljivost, vožnja v deževju s takšnimi brisalci pa je naporna in nevarna.

Poglejmo si, kdaj je potrebno brisalce zamenjati in kaj vse vpliva na krajšo življenjsko dobo brisalcev.

V splošnem poznamo dve vrsti brisalcev – klasične in aerodinamične. Razlikujejo se predvsem v tem, da so aerodinamični bolj ploski, njihova gumica pa na vetrobransko steklo pritiska s celotno površino, kar vodi v boljšo učinkovitost. Kako dolgo bodo brisalci zdržali je odvisno prav od kvalitete gumice. S starostjo gumica postaja vse bolj trda, zato je smiselno izbrati brisalce z dodatno zaščiteno gumico.

Brisalce je potrebno zamenjati, ko puščajo črte, škripljejo, preskakujejo ali puščajo meglico. Sicer pa je v splošnem življenjska doba brisalcev 2 leti.

Dejavniki, ki slabšajo delovanje in krajšajo življenjsko dobo brisalcev:

  • Drevesna smola in ptičji iztrebki Ob uporabi brisalcev je smiselno uporabiti dodatne izdatne količine tekočine za čiščenje stekel.  Gumico na brisalcih načenja tudi kislina v ptičjih iztrebkih, kar lahko povzroči razpadanje gumice.
  • Uporaba brisalcev na zamrznjenem stekluGumice na brisalcih se ob takem ravnanju lahko hitro poškodujejo. Svetujemo vam uporabo tekočine proti zmrzovanju in strgalo. Tako vaši brisalci ne bodo pod obremenitvijo in bodo zdržali dlje časa.
  • Uporaba brisalcev na suhem steklu V primeru čiščenja stekla vedno dodajte tekočino za čiščenje stekel. V primeru suhega brisanja med gumico in steklom nastane trenje, ki lahko zelo poškoduje gumico na brisalcu.
  • Uporaba brisalcev na poškodovanem steklu V tem primeru lahko poškodujete gumico na brisalcu, saj se slednja lahko zadane v oster rob stekla.

V vozilu Ford Kuga so del serijske opreme prednji brisalci s senzorjem za dež. V primeru deževja se torej ne rabite obremenjevati z brisalci – slednji se bodo namreč aktivirali kar samodejno!