Ne le telefon – še bolj nevaren je lahko tudi infozabavni sistem

17. avgusta 2023

Večina voznikov je že ozaveščenih o morebitni nevarnosti, ki jo med vožnjo lahko povzroči uporaba telefona. Upravljanje infozabavnega sistema med vožnjo je lahko v določenih pogledih celo bolj nevarno kot uporaba telefona.

Vožnja pod vplivom alkohola, neprilagojena hitrost, uporaba mobitela med vožnjo,… Le nekaj izmed motečih dejavnikov, ki so pogosto vzrok za nesreče v prometu.

Kljub temu, da so avtomobili čedalje bolj varni in opremljeni z varnostnimi sistemi so kot motilec prepoznali tudi infozabavni sistem – ekran v vozilu, preko katerega je mogoče upravljati telefon in dostopati do aplikacij. Vse to vpliva na drastično podaljšanje reakcijskega časa voznika, voznik ni osredotočen na vožnjo in odmaknjen je pogled s ceste.

Za vas smo pripravili nekaj kratkih nasvetov za varnejšo vožnjo:

Navigacijo vklopite preden se odpravite na pot.

Ko je vozilo v mirovanju, nastavite želeno temperaturo in radijsko postajo.

Glasba naj ne bo preglasna – tako boste lažje slišali reševalno vozilo na poti.

Sporočila lahko počakajo do prihoda na cilj.


Ali ste vedeli?

Sistem SYNC 3 v vozilu Ford Kuga vam omogoča ravno prav digitalizacije. Na voljo so vam nekatere funkcije na dotik, kot sta navigacija in nastavitve, seveda pa imate tudi možnost nastavitve glasnosti radia in ogrevanja oziroma ohlajanje kabine preko klasičnih, fizičnih stikal.

Ne le telefon – še bolj nevaren je lahko tudi infozabavni sistem

Preverite, kako deluje in se zapeljite na test ali izberite vozilo iz zaloge.