Ford v Goodwoodu poskrbi za stampedo Mustangov

14. julija 2023

Svež podmladek v Mustangovi konjenici pripravljen na divji galop v Goodwoodu – vključno s svetovno novostjo

Ford bo na letošnjem Festivalu hitrosti v Goodwoodu predstavil nekaj najbolj vročih novih cestnih in dirkalnih različic iz svoje kultne črede Mustangov. Med temi novostmi sta dirkalnik Mustang GT3 in novi Mustang Dark Horse, ki bosta prvič nastopila pred množico obiskovalcev. Poleg tega bo Ford predstavil še nov električni srednje velik ‘crossover’ Explorer, ki združuje ameriški slog z nemško tehniko.

Goodwood s svetovno znanim vzponom na hrib

Je odlično prizorišče za raziskovanje meja in prikaz resničnih zmogljivosti avtomobila, ki je sinonim za svobodo in športno vožnjo. Zato bo Ford 14. julija v Goodwoodu prvič predstavil tudi vznemirljivega novega člana družine Mustang, s katerega ne bodo samo prvič odgrnili tančice, temveč bo pokazal tudi svoj vozni potencial.

Vznemirljivo razkritje bo potekalo v ‘boksu prvega ogleda’ (First Glance Paddock) znamenitega dogodka 14. julija ob 13.00 po srednjeevropskem času (opoldne po lokalnem času).


“Mustang je avto, ki z nagovarjanjem čustev presega večino drugih tekmecev, Festival hitrosti v Goodwoodu pa gosti najbolj strastne ljubitelje športnih avtomobilov na svetu, zato je razkritje našega najnovejšega člana Mustangove družine tukaj kot naročeno,” je povedal Darren Palmer, podpredsednik programov električnih vozil družbe Ford Model e.

Ford v Goodwoodu poskrbi za stampedo Mustangov

Ford bo v Goodwoodu dinamično predstavil še eno ameriško ikono

Prvič si bo v akciji možno ogledati tudi novega električnega srednje velikega ‘crossoverja’: Explorer za kupce v Evropi osupljiv ameriški slog združuje z nemško tehniko.

Ford v Goodwoodu poskrbi za stampedo Mustangov

Ford praznuje 50-letnico Svetovnega prvenstva v reliju FIA, pri čemer se na prizorišče razkritja leta 2021 vrača M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, dirkalnik, ki je s svojim hibridnim pogonskim sklopom Fordovemu športnemu oddelku pomagal vstopiti v novo obdobje.


Ford pa v Goodwoodu leta 2023 ne bo le premikal meja zmogljivosti, temveč bo svojo platformo še naprej uporabljal tudi za izzivanje stereotipov v avtomobilski panogi. Podjetje bo na svojem razstavnem prostoru gostilo povsem žensko skupino navdihujočih osebnosti iz industrije, ki bodo razpravljale o temah, kot je, denimo, kako električna vozila ustvarjajo nove nakupne in lastniške izkušnje ter priložnosti za ženske.

Prva akcija ameriške legende Mustang

Po tem, ko je prejšnji mesec Mustang uradno vstopil v globalno kategorijo FIA GT3 dirke 24 ur Le Mansa, se bo Ford junija 2024 z novim dirkalnikom Mustang GT3 vrnil na prizorišče ene svojih najbolj odločilnih zmag v avtomobilskem športu.

Ford v Goodwoodu poskrbi za stampedo Mustangov

Dirkalnik, ki pritegne poglede z drznim novim videzom, pod katerega je podpisan Troy Lee, eden najboljših oblikovalcev na področju avtomobilskega športa na svetu, poganja 5,4-litrski motor V8 – razvili so ga v oddelku Ford Performance, sestavlja pa ga M-Sport. Med ostale odlike sodijo prilagojeno vzmetenje in menjalnik, aerodinamični paket in karoserija iz ogljikovih vlaken.

Ford v Goodwoodu poskrbi za stampedo Mustangov

Dirkalnik Mustang GT3 temelji na novem Mustangu Dark Horse, ki je zasnovan kot vrhunski izraz zmogljivosti na dirkalni stezi in je temelj za motošportne programe na osnovi Mustanga. Posebej uglašen 5,0-litrski motor V8 v Mustangu Dark Horse ima dvojno ohišje dušilne lopute za večji pretok zraka, dodatni hladilnik olja in lažji hladilnik z izboljšano hladilno zmogljivostjo. Moč prek šeststopenjskega ročnega menjalnika TREMEC in Torsenovega diferenciala z omejenim zdrsom prenaša na širša zadnja kolesa, opremljena z novo generacijo pnevmatik Pirelli P Zero PZ4, ki so bile razvite posebej za ta avto.


Srce vsakega Mustanga je vozniška izkušnja, ki zbuja željo po še več,” pravi Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “To je duh, ki bo še naprej živel v vsakem Mustangu – bencinskem, električnem, cestnem ali dirkalnem. Zato Ford rad prihaja v Goodwood – da deli svojo strast z občinstvom, s katerim si deli tudi mnenje, da morajo biti zmogljivosti, pripravljene za motošport, na voljo vsakomur, ki jih želi izkusiti.”

Ford v Goodwoodu poskrbi za stampedo Mustangov

V začetku leta predstavljeni novi električni Ford Explorer

bo strankam na voljo leta 2024 in utira pot novemu valu drznih, kultnih električnih vozil, ki izhajajo iz Fordovih ameriških korenin in so zasnovana za Evropo. Njegova izjemna digitalna izkušnja vključuje popolnoma opremljen informativno-razvedrilni sistem, 38 cm (15”) premični zaslon in brezžično integracijo aplikacij, notranjost pa je pripravljena na pustolovščine, saj sta uporabnikom med drugim na voljo tudi skriti predal (‘zasebni sef’) in 17-litrska osrednja konzolo, v kateri je dovolj prostora za prenosni računalnik.

Do skrajnih meja s profesionalnimi vozniki

Vznemirljivo Fordovo linijo v Goodwoodu bodo do skrajnih meja izkoristili profesionalni vozniki iz sveta avtomobilskih dirk, med katerimi sta tudi voznika relija Ott Tänak in Adrien Fourmaux ter vodja ekipe Malcolm Wilson, vsi iz ekipe M-Sport Ford World Rally Team, ki tekmuje s Pumo Hybrid Rally1, Fordovim prvim elektrificiranim tekmovalnim avtomobilom v globalnem svetu motošporta. Za volanom bosta sedela tudi Harry Tincknell, voznik v Svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA, in Paul Swift, sedemkratni britanski prvak med avtomobilskimi dirkači.