‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

15. januarja 2022

Ekipa M-Sport Ford World Rally Team (WRT) je prvič predstavila razburljivo tekmovalno preobleko, v kateri bo dirkalnik M Sport Ford Puma Hybrid Rally1 leta 2022 elektrificiral svetovno prvenstvo v reliju (WRC) zveze FIA.

M Sport Ford Puma Hybrid Rally1 čaka tekmovalni debi na reliju Monte Carlo, ki bo potekal od 20. do 23. januarja. Tri dirkalnike bodo v sezoni WRC 2022 upravljali vozniki Craig Breen, Adrien Fourmaux in Gus Greensmith. Poleg tega se bo ekipi M Sport Ford World Rally Team pridružil devetkratni svetovni prvak v reliju FIA Sébastien Loeb, ki bo nastopil na letošnjem reliju Monte Carlo, na katerem je doslej zmagal že sedemkrat.

‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

Sezona WRC 2022

zaznamuje 25. obletnico izjemno uspešnega partnerstva med Fordom in M‑Sportom, ki je prineslo sedem osvojenih prvenstev in več kot 1500 etapnih zmag v kultnih reli dirkalnikih, vključno z modeloma M-Sport Ford Fiesta WRC in Ford Focus RS WRC. Od začetka partnerstva sta M-Sport in Ford dosegla rekordnih 268 zaporednih rezultatov v točkovanju proizvajalcev.

‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

Ekipa M-Sport Ford World Rally Team na reliju Monte Carlo:

Voznik Sovoznik Poudarki kariere voznika v WRC
Craig Breen Paul Nagle Prvi reli: 2009 Rally de Portugal

22 etapnih zmag

69 relijev

288 točk

Adrien Fourmaux Alex Coria Prvi reli: 2019 Monte Carlo Rally

1 etapna zmaga

26 relijev

45 točk

Gus Greensmith Jonas Andersson Prvi reli: 2014 Wales Rally GB

58 relijev

91 točk

Sébastien Loeb Isabelle Galmiche Prvi reli: 1999 Rally Catalunya

9 osvojenih prvenstev

925 etapnih zmag

180 relijev

1727 točk

“Eden od najbolj očarljivih vidikov WRC je že vrsto let jasna povezava med izjemno zmogljivimi avtomobili za reli in njihovimi cestnimi različicami,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance. “Zato je tako pomembno, da novo obdobje WRC odraža prehod naše industrije na elektrifikacijo. Pri Fordu smo popolnoma zavezani elektrificirani prihodnosti in tekmovanje z dirkalnikom M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 v najtežjih razmerah nam bo pomagalo razviti še zanimivejše elektrificirane pogonske sklope za naše stranke.”

Nova M-Sport Ford Puma Hybrid Rally

je Fordov prvi elektrificirani dirkalnik, ki ga poganja podobna tehnologija kot cestno različico Puma EcoBoost Hybrid, na kateri temelji. Hibridni pogonski sklop naslednje generacije zajema energijo med zaviranjem in vožnjo v prostem teku ter jo shranjuje v 3,9-kWh bateriji. S to energija nato z večkratno do tri sekunde dolgo podporo 100-kilovatnega elektromotorja dopolnjuje zmogljivost 1,6‑litrskega bencinskega motorja EcoBoost s turbinskim polnilnikom, ki osvaja zmage na prvenstvih.

‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

Dirkalnik lahko svoj elektrificirani pogonski sklop uporabi tudi za vožnjo s čisto električno energijo skozi mesta in oskrbovalna območja med hitrostnimi preizkušnjami. Baterijski sklop je mogoče z zunanjim virom energije na posebnih servisnih točkah med etapami napolniti v približno 25 minutah.

‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

Poleg tega se bodo tekmovalci FIA WRC Rally1 od sezone 2022 odrekli uporabi fosilnih goriv, saj bodo z mešanjem sintetičnih in biološko razgradljivih elementov ustvarili 100-odstotno trajnostno gorivo.

‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

“Pripravljanje avtomobilov in ekipe na reli Monte Carlo prihodnji konec tedna in odprtje sezone svetovnega prvenstva v reliju 2022 je bilo zelo naporno, vendar bo vredno vloženega truda,” je povedal Richard Millener, vodja ekipe M-Sport Team. “S pomočjo in podporo Fordovih sodelavcev po vsem svetu smo pripravili fantastičen avtomobil z velikim potencialom in komaj čakamo, da se z njim izkažemo v tem letu. Vsem, ki so sodelovali v tej fazi in nam pomagali ujeti tako kratke roke, se iskreno zahvaljujemo in smo zelo ponosni, da lahko v 25. letu našega sodelovanja predstavljamo Fordovo znamko na svetovni sceni!”

‘Bojne barve’ M-Sport Ford Pume Hybrid Rally1 v WRC 2022

Tehnične specifikacije dirkalnika M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1:

Pogon Motor z notranjim zgorevanjem (ICE) Fordov 1,6-litrski bencinski štirivaljni vrstni motor EcoBoost s turbopolnilnikom
Največja moč: 380 KM
Največji navor: 420 Nm
Omejevalnik moči motorja: 36 mm
Baterijski električni sistem Največje povečanje moči: 100 kW
Največji regeneracijski vnos: 30 kW
Čas največje povečane moči: 3 sekunde
Največje povečanje energije na pospeševanje: 250 kJ (določi FIA glede na dolžino etape in vrsto površine)
Masa: 95 kg
Hlajenje: tekočinsko in zračno hlajenje
ICE in baterijski električni sistem kombinirano Največja moč: > 500 KM
Največji navor: > 500 Nm
Menjalnik/prenos Petstopenjski sekvenčni ročni
Štirikolesni pogon s porazdelitvijo navora 50/50
Sprednji in zadnji mehanski diferencial z omejenim zdrsom
Sredinski diferencial z vretenom
Dvolamelna sintrana sklopka
Zavore Makadam: 300-mm zavorni koluti, zračno hlajeni
Asfalt: 370-mm zavorni koluti, zračno hlajeni
Štiribatne zavorne čeljusti
Pospeševanje Pospešek na asfaltu in makadamu: približno

3,2 sekunde od 0 do 100 km/h

Mase in dimenzije Najmanjša masa: 1260 kg
Medosna razdalja: 2600 mm

Dirkalnik M Sport Ford Puma Hybrid Rally1 odraža Fordovo zavezo, da bo vse sile usmeril v elektrifikacijo. Družba je lani napovedala, da bo do sredine leta 2026 100 odstotkov njene palete osebnih vozil v Evropi omogočalo vožnjo brez emisij s popolnoma električnim ali priključno hibridnim pogonom, do leta 2030 pa bodo vsa vozila povsem električna.