Ford v Le Mansu, slavni stični točki klasičnega dirkališča, predstavlja Mustanga GT3

19. junija 2023

Slavni športni avto se bo junija 2023 pomeril na najbolj kultni vzdržljivostni dirki na svetu- izziv 24 ur Le Mansa.

Dirkalnik Mustang GT3, ki temelji na povsem novi različici Mustang Dark Horse modelnega leta 2024, se je danes med praznovanjem stoletnice na predvečer dirke 24 ur Le Mansa predstavil dirkaškemu svetu. Krasi ga drzen in barvit nov videz, za katerega ima zasluge Troy Lee, eden najboljših oblikovalcev z avtomobilskim športom povezanih izdelkov na svetu. Legendarni Mustang GT3 je Leejev prvi korak v konjenici Fordovih dirkalnikov.

Ford v Le Mansu, slavni stični točki klasičnega dirkališča, predstavlja Mustanga GT3
Dirkaška različica ikoničnega Mustanga

Z razkritjem je Ford Mustanga uradno vključil v globalno kategorijo FIA GT3. Ford je na dirki 24 ur Le Mansa nazadnje zmagal leta 2016 z modelom Ford GT.

“Znamko Ford in Le Mans povezuje zgodovina. Vračamo se na najbolj dramatično, najbolj navdihujočo in najpomembnejšo dirko na svetu.” je povedal Jim Farley, izvršni direktor družbe Ford Motor Company. “Zdaj ne gre več za spopad Ford proti Ferrariju. To je Ford proti vsem. Vrnitev v Le Mans je začetek gradnje globalnega podjetja za avtomobilske športe z Mustangom, tako kot to počnemo z Broncom in terenskim Raptorjem.”

Ford v Le Mansu, slavni stični točki klasičnega dirkališča, predstavlja Mustanga GT3
Vedno navduši ljubitelje hitrosti in športnih avtomobilov. To je Mustang v dirkaški preobleki.

Sveže oznake, nov logotip

Ford je hkrati s predstavitvijo razkril tudi nove oznake znamke Ford Performance.  Čistejša in poenostavljena podoba bo odslej krasila vse njihove dirkalnike.

Ta izrazita in privlačna nova identiteta bo pomagala uveljaviti Ford Performance kot izstopajočo znamko življenjskega sloga s športno miselnostjo. Novo znamko Ford Performance je lažje vključiti v različna okolja in prostore. Vključno s poslikavami vozil, trgovskim blagom/oblačili, razstavnimi elementi, deli/dodatno opremo in oglaševanjem.

Nadaljevanje sodelovanja z dolgoletnima partnerjema

Ford Performance je za temelj tega projekta podaljšal sodelovanje z dolgoletnima partnerjema, podjetjema Multimatic in M-Sport. Multimatic, izdelovalec kultnega Forda GT, je sodeloval tudi v dirkaškem programu Forda GT. Pomagal bo pri izdelavi in podpori dirkalnikov Mustang GT3, medtem ko bo dolgoletni partner na Svetovnem prvenstvu v reliju M-Sport, ki je z ekipo dvakrat osvojil prvenstvo, sestavljal 5,4-litrske motorje V8.  Ford Performance jih je za pogon tega zmogljivega iskrega novega ponija razvil na osnovi motorja Coyote.

“Pri projektu, kot je Mustang GT3, smo se obrnili na dva izmed naših najbolj zaupanja vrednih partnerjev v svetu motošporta, da bi nam pomagala združiti to vozilo in program,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “Vem, da nas bo skupaj s Fordovimi navijači prevzelo navdušenje, ko bo Mustang leta 2024 začel dirkati na najvišji ravni dirk GT.”

Dirkalnik Mustang GT3 ima po meri izdelano vzmetenje z različno dolgima krmilnima ročicama (SLA) spredaj in zadaj. Zadaj ima nameščen menjalnik, karoserijske ploskve iz ogljikovih vlaken in edinstven aerodinamični paket, razvit za doseganje ciljev GT3.

Proton Competition postaja prvo moštvo z Mustangom GT3 v prvenstvu WEC

Preden se bo Mustang GT3 leta 2024 podal na dirko v Le Mansu, se bo z dirkaškimi ekipami pomeril v različnih serijah GT3 po vsem svetu.

Kot so objavili danes, bo prva takšna ekipa Proton Competition. Proton s sedežem v Ehingenu v Nemčiji namerava od leta 2024 v Svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA tekmovati s parom dirkalnikov Mustang GT3.


“To je zelo pomemben program in vznemirljiv trenutek za našo organizacijo,” je povedal športni direktor ekipe Proton Competition Christian Ried. “Mustang je odlična znamka in to je pomemben korak za naše moštvo. Veselimo se sodelovanja s Fordom od leta 2024.”

Ford v Le Mansu, slavni stični točki klasičnega dirkališča, predstavlja Mustanga GT3
Hiter in drzen. Mustang GT3.

Ford Performance bo z dvema dirkalnikoma Mustang GT3 nastopil tudi v tovarniškem prvenstvu IMSA v razredu GTD Pro. Za upravljanje bo poskrbel Multimatic Motorsports, prvi nastop pa bo na dirki Rolex 24 v Daytoni leta 2024.