Ford Pro predstavlja električno vozilo za različne dejavnosti E-Tourneo Custom

28. novembra 2022

Ford Pro predstavlja povsem električno vozilo za različne dejavnosti E-Tourneo Custom z izjemno prostornostjo, zmogljivostjo in vrhunsko tehnologijo.

Ford Pro je razkril popolnoma nov model E-Tourneo Custom. Ta je na čelu naslednje generacije večnamenskih vozil Tourneo in ima napreden povsem električni pogonski sklop.

E-Tourneo Custom dviguje letvico v segmentu večnamenskih vozil (enoprostorcev). Z novo platformo, zasnovano za zagotavljanje največje vsestranskosti in udobja. Združuje z visoko učinkovitim baterijsko-električnim pogonskim sklopom, ki lahko zagotovi ciljni doseg do 370 km.

E-Tourneo Custom je eden od štirih novih povsem električnih modelov družbe Ford Pro. Ti bodo v Evropi predstavljeni do leta 2024. Namenjen je tako zasebnim kot poslovnim strankam, saj ponuja prostorno namestitev za do osem potnikov.

Novi model prinaša celoten nabor vrhunskih funkcij. Vključno z izjemno prilagodljivimi zadnjimi sedeži na vodilih, stranskimi vrati s prostoročnim upravljanjem električnega pomika, zvočnim sistemom B&O, digitalnimi karticami namesto ključa, panoramsko stekleno streho – in inovativnim nastavljanjem naklona volana.

Raven udobja še povečujeta vrhunska prefinjenost in dinamika. Vse to zagotavlja nova generacija zasnove vozila. Optimizirana arhitektura podvozja z neodvisnim zadnjim vzmetenjem omogoča tih električni pogon ter novo raven udobja in stabilnosti pri vožnji.


“Ne glede na to, ali gre za aktivno družinsko potovanje ob koncu tedna. Ali za prevoz vodilnih oseb na letališče v slogu, udobju in prefinjenosti. Povsem električni pogonski sklop, napredna povezljivost, vrhunsko oblikovanje in nove luksuzne funkcije E-Tournea Custom so prepričljiva izbira,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro v Evropi. “Znamka Tourneo je bila vedno sopomenka za prostornost in vsestranskost. Zdaj pa to privlačnost razširjamo na novo generacijo zahtevnih kupcev električnih vozil, ki iščejo zmogljivost in udobje.”

V sklopu najobsežnejše ponudbe Tournea Custom doslej lahko kupci izberejo tudi povsem novo različico s priključnim hibridnim pogonom (PHEV). Namenjena vsem, ki potrebujejo dodatno prilagodljivost. Poleg tega je novi model mogoče naročiti z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue. Na voljo je tudi z novim izjemno učinkovitim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in – prvič – z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona.

Vsa vozila Tourneo Custom naslednje generacije so v celoti integrirana s platformo programske opreme in povezanih storitev Ford Pro. Modeli Tourneo Custom z dizelskimi motorji EcoBlue bodo kupcem na voljo od sredine leta 2023. Dodatne različice pa bodo na voljo pozneje v tem letu.

Vrhunska zmogljivost električnega vozila

E-Tourneo Custom uporablja enako tehnologijo baterijskih celic visoke gostote kot pickup Ford F-150 Lightning.  Ima baterijo z uporabno kapaciteto 74 kWh in električni motor z močjo 160 kW, kar zagotavlja izjemno zmogljivost in prefinjenost. Povsem električni pogon vozila za različne dejavnosti ponuja tudi možnost vožnje z eno stopalko za še učinkovitejšo uporabo energije ter bolj sproščeno in udobno vožnjo.

Vgrajeni trifazni polnilnik z izmeničnim tokom z močjo 11 kW lahko baterijo popolnoma napolni v manj kot osmih urah. S hitrim polnilnikom z enosmernim tokom z močjo 125 kW pa se baterija od 15 do 80 odstotkov napolni v približno 41 minutah. Profil polnjenja E-Tournea Custom omogoča neproporcionalno polnjenje z energijo za hitro dopolnjevanje. Pri laboratorijskem testiranju je hitri polnilnik z enosmernim tokom z močjo 125 kW v samo petih minutah povečal doseg za skoraj 38 km.

E-Tourneo Custom ponuja največjo vlečno zmogljivost 2000 kg in izdatno nosilnost. Tako lahko pustolovski lastniki z lahkoto prevažajo prijatelje, družino in športno opremo. Poslovni uporabniki pa učinkovito vozijo stranke in njihovo prtljago.

Tehnologija Pro Power Onboard uporabnikom omogoča, da v celoti izkoristijo potencial elektrificiranih različic Tournea Custom. Prek vtičnic v sprednjem delu kabine zagotavlja moč do 2,3 kW, kar je idealno za napajanje digitalnih naprav, orodja ali športne in kamping opreme, ko običajno električno omrežje ni na voljo.