Tehnologija za sledenje orodju Ford Pro bi lahko podjetjem prihranila na tisoče evrov

03. septembra 2022

Tehnologija za sledenje s povezavo Bluetooth™ bi lahko odpravila težave s pogrešanim orodjem. Ford Pro raziskuje možnosti vgradnje.

Pri delu na gradbišču morajo biti zaposleni pogosto opremljeni s številnimi specializiranimi orodji. Če pozabijo na katero od orodij, je lahko to na koncu dneva zelo drago, tako z vidika denarja kot časa. Strokovnjaki ocenjujejo, da podjetja to stane 450 EUR na leto – na kombi.

Inženirji v Aachnu v Nemčiji so za podjetje Ford Pro dokončali pilotni projekt. Ta bi podjetjem omogočil, da s pomočjo povezave Bluetooth™ in sledenja GPS ves čas spremljajo lokacijo svojih orodij in strojev. Sistem uporablja posebne naprave, nameščene v zabojih za orodje in na opremi. Ki se povežejo s službenimi vozili in osrednjim strežnikom.

Sledilne naprave na orodju

Te sledilne naprave omogočajo, da vsako vozilo opomni voznike, če orodja ni v vozilu in je bilo morda pozabljeno na delovnem mestu. S sledenjem lahko podjetja tudi vedo, kje je vsako orodje ali stroj v vsakem trenutku. Z zaposlenimi se lahko uskladijo, da določeno orodje prepeljejo na druga delovišča, kadar ga nujno potrebujejo.

Poleg stroškov nadomeščanja manjkajočih orodij bi podjetjem koristilo tudi to, da zaposleni ne bi izgubljali časa z ročnim preverjanjem ali iskanjem ter pobiranjem pozabljenih orodij. Skrbniki prihranijo čas.Saj jim ni treba preverjati potrebnega inventarja. Sistem pa omogoča tudi učinkovitejše načrtovanje, saj so v dostavnih vozilih shranjena prava orodja za prihodnje delovne dni.

Tehnologija za sledenje orodju Ford Pro bi lahko podjetjem prihranila na tisoče evrov
Sledilne naprave omogočajo, da vsako vozilo opomni voznike, če orodja ni v vozilu in je bilo morda pozabljeno na delovnem mestu. S sledenjem lahko podjetja tudi vedo, kje je vsako orodje ali stroj v vsakem trenutku.

Kako deluje

Vsako orodje, stroj in kos opreme je opremljen z napravo za sledenje. Ta je vodoodporna in lahko prenese ekstremne temperature. Naprave so povezane s centralnim strežnikom, do katerega lahko dostopajo vsi zaposleni v podjetju. Tako v pisarni kot na delovišču: z računalnikom, prek zaslona v vozilu ali z namensko aplikacijo na tabličnem računalniku ali pametnem telefonu.


“Tudi najbolj pozoren delavec lahko ob koncu dolgega delovnega dne pozabi škatlo z orodjem ali ročno orodje, ko hiti na drugo delo. Na gradbiščih z veliko delavci se orodje včasih pomeša ali pride do tatvin, če ga pustijo čez noč. Ker imajo delovni projekti pogosto natrpan urnik, lahko poraba časa za zamenjavo izgubljene opreme povzroči vrsto težav, vsaka zamuda pa stane čas in denar.” Walter Pijls, nadzornik na področju ekosistemov gospodarskih vozil, oddelek za raziskave in napredni inženiring, Ford Evropa

Orodja je možno iskati in locirati na podlagi oznak ‘vozilo’, ‘skladišče’, ‘vrsta orodja’ in ‘ime orodja’. Na zemljevidu je v živo prikazana tudi lokacija celotne opreme podjetja. Orodja pa so lahko navedena kot ‘v uporabi’, ‘pokvarjena’ ali ‘v vzdrževanju’.

Tehnologija za sledenje orodju Ford Pro bi lahko podjetjem prihranila na tisoče evrov

Ko je vozilo naloženo, se vsako orodje prikaže na zaslonu vozila in je dodeljeno posameznemu vozilu. Na delovnem mestu se ob razkladanju vozila na zaslonu prikažeta oba stolpca, ‘naloženo’ in ‘razloženo’, kar pomeni, da je ob koncu dneva vse, kar je še vedno v stolpcu ‘razloženo’, morda ostalo pozabljeno na delovišču.

Seznam orodij v vozilu v živo

Seznam orodij v vozilu v živo omogoča hitrejše nalaganje in preverjanje inventarja vozila. Dostop do stanja vse opreme podjetja na osrednji lokaciji omogoča učinkovitejši prevoz opreme med lokacijami in lažje načrtovanje dela z dodeljevanjem orodij določenim delom. Če orodje ostane v vozilu čez noč in kdo odstrani kakšen kos orodja, voznik prejme opozorilo o kraji.


“Če je založeno samo eno orodje, lahko to pomeni motnjo celotnega delovnega dneva. Ta rešitev za sledenje orodju je odličen primer, kako lahko izboljšana povezljivost in pametna programska oprema pomagata podjetjem in zmanjšata zastoje, delavcem pa omogočita, da se popolnoma osredotočijo na delo.” Jeremy Gould, direktor podjetja Ford Pro Software, Ford Evropa

Tri podjetja s sedežem na območju Kölna so pomagala preizkusiti izvedljivost in uporabnost za vozne parke različnih velikosti in delavce v različnih panogah. Vključno z gradbeništvom in prenovami, vodovodarskimi storitvami in opremljanjem kopalnic ter vrtnarstvom in urejanjem okolice. Družba Ford Pro namerava opraviti več raziskav na različnih trgih, preden bo storitev v bližnji prihodnosti na voljo strankam.


“Pred tem smo imeli neučinkovito sledenje s papirnatimi dnevniki in inventarnimi seznami, zato je bilo iskanje resen izziv. Zdaj lahko preprosto sledimo vsej opremi in imamo obenem na voljo tudi podatke, iz katerih lahko vidimo, katera orodja se uporabljajo in kako pogosto, katerih orodij potrebujemo več in katera orodja se približujejo koncu življenjskega cikla.” Dennis Schmidt-Demel, nadzornik projektov, vzdrževanje, Demel Garten- und Landschaftsbau

Ford Pro pomaga podjetjem pri njihovem razvoju

Ford Pro je Fordovo novo svetovno prodajno in storitveno podjetje, osredotočeno na izboljšanje produktivnosti strank, ki uporabljajo gospodarska vozila. Strankam zagotavlja vrhunska vozila ter najsodobnejše izdelke in storitve.

Podjetjem pomaga pri uspešnosti. Omogoča jim, da najdejo najboljše strategije polnjenja za svoje vozne parke električnih vozil. Razvija digitalne rešitve za povečanje časa obratovanja in zmanjšanje stroškov delovanja. Ford Pro je na trg poslal tudi povsem električna modela Ford E-Transit in Ford E-Transit Custom.

Fordovi inženirji raziskujejo tudi možnosti geografskega omejevanja za izboljšanje izkušnje vožnje. Zmanjšanje tveganja za vse udeležence v prometu in izboljšanje mestnih okolij. Sistem za omejevanje hitrosti z geografskim omejevanjem. Ki ga preizkušajo z vozili Ford E-Transit v Kölnu, ustvari virtualno območje, kjer vozila samodejno upočasnijo hitrost. Z geografskim omejevanjem preverjajo tudi samodejni preklop hibridnega električnega vozila Ford Transit Custom v električni način brez izpustov. Takoj ko vozilo zapelje v območje z omejitvijo izpustov, kar bi pripomoglo k izboljšanju kakovosti zraka v mestih.