Novi Ford Focus ST ima pridih RS-a in Mustanga

20. februarja 2019

Za pogon bo namreč po pričakovanjih skrbel 2,3-litrski turbo motor, ki pa bo nekoliko manj zmogljiv.

BESEDILO Jure Šujica, Avto-Magazin.si

Vozniki ali bolje rečeno ljubitelji hitrih Ford Focusov poznajo dve ‘stopnji’ športnega duha, obe poimenovani z le dvema črkama: ST in RS. Prva označuje nekoliko bolj civilizirano različico še vedno zmogljive kombilimuzine, druga pa enega izmed najbolj priljubljenih in najmočnejših športnikov v svojem razredu. Slednja je posledično precej bolj ekskluzivna in navadno na trg zapelje šele v drugi polovici življenjske dobe modela. A z novo generacijo Focusa, Slovenskega avta leta 2019, bo, kot kaže, velik nasmešek na obrazu voznikov risala že omenjena izvedba ST.

Pred časom smo že poročali, da bi Focus ST v svoji četrti izdaji lahko prejel pogonski sklop, enak tistemu, ki ga Ford uporablja v modelu Mustang, prejel pa ga je tudi Focus RS tretje generacije. To se je na koncu tudi zgodilo, in čeprav ne gre za največji motor, ki ga je Ford do zdaj namenil omenjeni izvedbi (drugi generaciji Focusa ST je namreč namenil 2,5-litrski petvaljnik, razvit v sodelovanju z Volvom), gre z 280 ‘konji’ oziroma 206 kilovati za najmočnejšega do zdaj. Ljubiteljem dizlov bo sicer na voljo tudi dvolitrski dizel s 190 ‘konji’ oziroma 140 kilovati moči, ki pa po zmogljivostih ne bo primerljiv z bencinskim bratom.Novi Ford Focus ST ima pridih RS-a in Mustanga

Ni vse v moči in motorju

Novi Focus ST bo tako v bencinski izvedbi poleg omenjene moči ponudil tudi 420 njutonmetrov navora, ki bo na voljo med 3.000 in 4.000 motornimi vrtljaji na minuto, vse skupaj pa bo pripomoglo k temu, da bo avtomobil z mesta do 100 kilometrov na uro pospešil v manj kot šestih sekundah – točnega podatka pri Fordu ne razkrivajo, kakor tudi ne najvišje hitrosti.

Novinec bo vso zalogo moči na cesto prenašal zgolj prek sprednjega kolesnega para, pri tem pa mu bodo pomagale številne nove tehnične rešitve. Med njimi pri Fordu še posebej izpostavljajo to, da bo novinec po novem opremljen z elektronsko podprtim diferencialom za omejen zdrs pogonskih koles, pa tudi z aktivnim vzmetenjem, ki bo na voljo zgolj pri kombilimuzinski izvedbi. Tradicionalni vozniki bodo cenili dejstvo, da ob novem sedemstopenjskem avtomatskem menjalniku v ponudbi ostaja (in to pri Fordu radi poudarijo) šeststopenjski ročni menjalnik.Novi Ford Focus ST ima pridih RS-a in Mustanga

Jasno, Focus ST bo poleg številnih ‘bombončkov’ na področju zmogljivosti opremljen tudi z večino najpomembnejših asistenčnih sistemov, med katerimi so aktivni tempomat s sistemom za prepoznavo prometnih znakov, prilagodljivimi žarometi, sistemom za samodejno parkiranje, prvič pa bodo evropskim kupcem ponudili ‘head-up’ sistem za projekcijo podatkov z armaturne plošče na vetrobransko steklo. Tega si bodo kupci lahko omislili sredi letošnjega poletja, ko bo avtomobil tudi uradno na voljo prvim kupcem.

Vir: Avto-Magazin.si