Športni Ford zopet dviguje srčni utrip

20. februarja 2019

Težko pričakovana športna različica Slovenskega avta leta 2019.

BESEDILO Gašper Pirman, Siol.net

Ford je razveselil ljubitelje športnih avtomobilov z razkritjem nove generacije Focusa ST. V nos enega od vozniško boljših avtomobilov so vgradili prenovljeni 2,3-litrski štirivaljni bencinski motor z 206 kilovati, za nekoliko varčnejše pa je na voljo tudi dvolitrski dizelski motor s 140 kilovati.Športni Ford zopet dviguje srčni utrip

Za 12 odstotkov več moči in 17 odstotkov več navora

Čeprav gre le za prenovljeni motor, so pri Fordu iz njega iztisnili kar nekaj več moči. 2,3-litrski bencinski agregat Ecoboost ima zdaj 206 kilovatov (280 KM) in 420 njutnmetrov navora ter poskrbi za to, da se Focus ST izstreli v manj kot šestih sekundah.

Pri Fordu so za zmanjševanje turboluknje uporabili tehnologijo, ki so jo sprva razvili za svoj superšportni model GT in pošastni poltovornjak F-150 raptor. S tem ima Focus ST optimalen in zvezen prenos navora v voznem programu sport in track. Štirivaljnik ima vgrajeno turbino z dvojnim vhodom, serijsko se navor na sprednji kolesni par prenaša prek ročnega šeststopenjskega menjalnika. Na seznamu dodatne opreme je sedemstopenjski samodejni menjalnik, ki s posodobljenim razmerjem prestav v primerjavi s predhodnikom ponuja nekoliko boljše zmogljivosti.Športni Ford zopet dviguje srčni utrip

Prvič na voljo elektronska zapora diferenciala

Če vam je bolj všeč dizelski motor, je v Focusu ST na voljo dvolitrski dizelski motor z 140 kilovcati in 400 njutnmetri navora. Gre za najmočnejši dizelski motor v različici ST, ki je prav tako na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Prvič v zgodovini je spredaj gnani Focus ST na voljo z elektronsko nadzorovano zaporo diferenciala. Ta je nameščena serijsko, pri dizelskem motorju pa je serijsko na voljo tudi vektoriranje navora.

V primerjavi z običajnim Focusom ima ST za 15-odstotkov hitrejši servoojačevalnik, prvič so na voljo različni vozni profili (vozni profil track je na voljo le s posebnim paketom performance).

ST bo na ceste zapeljal letos poleti.

Vir: Siol.net