Napoved: prihaja nova Ford Fiesta ST

24. februarja 2017

Mali športnik z 1,5-litrskim trivaljnikom in izbiro voznih programov

Ford Fiesta ST v novi generaciji prinaša povsem nov 1,5-litrski trivaljni motor z 200 “konji”, ki bo imel tudi funkcijo izklopa enega valja. V športni Fiesti bo prvič nabor treh voznih programov, kupci pa bodo lahko izbirali med tri- ali petvratno karoserijsko zasnovo.

Ford bo na avtomobilskem salonu v Ženevi razkril tudi novo generacijo Fieste v športni različici ST. V zdajšnji generaciji so Fiesto ST iz vidika vozniškega užitka, cenovne dostopnosti in tudi zmogljivosti skoraj povsod ocenili kot najboljši športni avtomobil svojega razreda.

Napoved: prihaja nova Ford Fiesta ST

Prvi model Ford Performance z bencinskim trivaljnikom

Naloga nove Fieste torej ne bo lahka, pri Fordu pa so zanjo pripravili kar nekaj novosti. To je predvsem novi 1,5-litrski trivaljni bencinski motor ecoboost, ki bo imel 200 “konjev” in 290 njutonmetrov navora ter bo Fiesto do sto kilometrov na uro predvidoma pognal v 6,7 sekunde. To je prvi trivaljnik za avtomobil iz športnega programa Ford Performance.

Ko voznik ne bo potreboval polne moči, bosta delovala le dva motorna valja

Povsem iz aluminija izdelan motor je opremljen z vgrajenim izpušnim kolektorjem, ki izboljša učinkovitost motorja, saj mu pomaga hitreje doseči optimalno temperaturo, s skrajšanjem poti izpušnih plinov med valji in turbopolnilnikom pa tudi hitreje zagotovi navor.

Motor bo v trenutkih, ko voznik ne bo potreboval popolne zmogljivosti, znal izklopiti delovanje enega valja. Ob pritisku na plin bo tretji valj spet vklopil v 14 milisekundah, kar je dvajsetkrat hitreje kot človek pomežikne. Tak način delovanja motorja pozitivno vpliva na porabo goriva in količino izpustov CO2.

Napoved: prihaja nova Ford Fiesta ST

Trije vozni programi za večjo vsakodnevno uporabnost majhnega športnega avtomobila

Fiesta ST bo prvič na voljo tudi z izbiro voznih programov. Na voljo bodo načini normal, sport in track, s katerimi bo lahko voznik prilagodil delovanje elektronskih sistemov v skladu s trenutnimi potrebami oziroma pogoji na cesti ali dirkališču.

Ford bo Fiesto ST ponudil v tri- ali petvratni karoserijski izvedbi. V notranjosti obljubljajo veliko prilagodljivosti kupcem, športne sedeže Recaro, infozabavni sistem Sync tretje generacije (združljiv tudi z Applovim vmesnikom Car Play), navzven pa bo lahko avtomobil izstopal z 18-palčnimi platišči iz lahke zlitine.

Vir: Siol.net

Te o novi Ford Fiesti ST zanima še več. Klikni.

Bi rad novo Ford Fiesto zapeljal tudi sam? Prijavi se na testno vožnjo.