Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

05. marca 2018

Novi Mustang BULLITT za Evropo, športni terenec Edge in model KA+ Active

Na avtomobilskem salonu v Ženevi je Ford danes v Evropi prvič predstavil novega Forda Mustanga BULLITa – proizvodnja za kupce v Evropi je načrtovana za junij –, novega športnega terenca (SUV) Edge – Fordov najnaprednejši SUV doslej – in novi KA+ Active – prvi KA+ ‘crossover’ s potezami športnega terenca, ki glede na ceno nudi zelo veliko.

V počastitev 50-letnice legendarnega filma produkcijske hiše Warner Bros., v katerem je blestel Steve McQueen, so s podporo tretje generacije članov družine McQueen, Chasa in Madison McQueen, predstavili posebno različico novega Mustanga BULLITTa.

Mustanga BULLITTa poganja izboljšani Fordov 5,0-litrski motor V8, ki bo predvidoma razvil 464 KM in 526 Nm navora,* uvaja pa tudi tehnologijo za brezhibno prestavljanje z uskladitvijo s številom vrtljajev. Na voljo je v barvi Shadow Black ali klasični Dark Highland Green.

Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

“Naša posebna različica novega Forda Mustanga BULLITTa obuja spomine, ki si jih s ponosom delimo z družino McQueen, navdušeni pa smo, da lahko ta model zdaj prvič ponudimo tudi avtomobilskim navdušencem v Evropi,” je povedal Steven Armstrong, podpredsednik skupine in predsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko v družbi Ford Motor Company.

Novi športni terenec Edge je Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej in nudi obsežno paleto tehnologij za pomoč vozniku, ki temeljijo na informacijah kamer in tipal ter zagotavljajo udobnejše in manj stresne vožnje, vozniku pa pomagajo preprečiti trčenje ali zmanjšati njegove posledice. Novi Edge je kot prvi v Evropi na voljo z novo zmogljivo in varčno bi-turbo različico Fordovega 2,0‑litrskega dizelskega motorja EcoBlue z 238 KM,* ki ga za nadvse uglajeno vožnjo dopolnjuje novi osemstopenjski avtomatski menjalnik.

Novi KA+ Active kompaktnemu petvratnemu modelu doda še robato oblikovano karoserijo, višje podvozje s posebno nastavitvijo, edinstveno oblikovanje sprednje maske, ekskluzivno notranjost in obsežnejšo serijsko opremo višje ravni.

Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

V Ženevi je razstavljena tudi povsem prenovljena, dinamična in elegantna paleta kombijev za prevoz oseb. Prostorni novi Tourneo Courier, Tourneo Connect in Tourneo Custom kupcem v Evropi zagotavljajo novo raven sloga, dovršene tehnologije v notranjosti in napredne pogonske sklope.

Obiskovalci Fordovega razstavnega prostora si bodo lahko ogledali tudi novosti v seriji LEGO®Speed Champions – dirkalnik M-Sport Ford Fiesta WRC, ki je v svetovnem prvenstvu v reliju v sezoni WRC 2017 osvojil zmago med vozniki in med proizvajalci, ter model 1968 Ford Mustang Fastback.

Mustang BULLITT prihaja v Evropo

To je eno najbolj epskih avtomobilskih preganjanj v zgodovini filma. V skoraj 10 minut dolgi legendarni sekvenci filma ‘BULLITT’ (studio Warner Bros.) Steve McQueen za volanom 1968 Mustanga GT Fastback po ulicah San Francisca zasleduje plačana morilca.

Novi Ford Mustang BULLITT je poklon slavnemu avtu. Posebno različico poganja 5,0-litrski motor V8, dopolnjen s sistemom odprtega dovajanja zraka in sesalnega kolektorja, 87-milimetrskimi ohišji dušilne lopute in umeritvijo krmilnega modula pogonskega sklopa modela Shelby Mustang GT350. Fordova nova tehnologija prestavljanja z uskladitvijo s številom vrtljajev zagotavlja bolj uglajeno prestavljanje v nižjo prestavo s kratkotrajnim hitrim odpiranjem dušilne lopute (Američani mu pravijo ‘blip’, pri nas bi mu rekli ‘med-plin’), športni izpušni sistem z aktivnim ventilom pa dopolni značilno grgranje motorja V8.

Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

Med oblikovne poudarke posebne različice sodijo 19-palčna platišča v slogu Torq Thrust, rdeče zavorne čeljusti Brembo™ in kopija pokrova odprtine za dolivanje goriva originalnega BULLITTa. V notranjosti razvajajo športni sedeži Recaro, namesto tradicionalnega Mustangovega emblema z iskrim konjičem na armaturni plošči pred sovoznikom pa bo imel vsak Mustang BULLITT ploščico z individualno številko vozila. Na notranjost originalnega modela spominja tudi glava prestavne ročice z belo biljardno kroglo.

Med dovršenimi tehnologijami najdemo Fordovo 12-palčno povsem digitalno LCD instrumentno ploščo in vrhunski zvočni sistem B&O PLAY, ki z 12 odličnimi zvočniki ustvari bogato zvočno izkušnjo za vse potnike v vozilu.

“Nič ni uspelo zajeti duha in vznemirljivosti Mustanga tako popolno, kot prav noro avtomobilsko preganjanje v filmu ‘BULLITT’,” je povedal Armstrong. “Novi Mustang BULLITT bo ob začetku prodaje v drugi polovici leta vsemu temu dodal še več moči, vznemirljive nove funkcije, kot je uskladitev prestavljanja s številom vrtljajev, zvočni sistem B&O PLAY in – čisto v slogu Steva McQueena – zadržanost s ‘kul’ pečatom.”

Ford je novega Mustanga BULLITTa v Evropi predstavil s pomočjo tretje generacije članov družine McQueen, saj sta se mu pridružila Chase in Madison. Vnuk in vnukinja Steva McQueena sta skupaj z očetom, Chadom McQueenom, nastopila v sceni z avtomobilskim preganjanjem, tokrat postavljenim v švicarske Alpe blizu Ženeve kot homage legendarnemu filmskemu lovu v izvirnem ‘BULLITTu’, ki ga ljubitelji filma zlepa ne bodo pozabili.

Ob novem Mustangu Bullitu je na Fordovem razstavnem prostoru v Ženevi na ogled tudi 1968 Ford Mustang GT v barvi Highland Green s 6,4-litrskim motorjem V8 – isti model, kot ga je v filmu ‘BULLITT’ vozil Steve McQueen.

Dovršeni novi SUV Edge

V športni različici ST-Line predstavljeni novi Edge naredi izjemen vtis z dovršenim oblikovanjem sprednjega in zadnjega dela, široko masko z mrežico, barvno usklajenimi elementi karoserije z izrazitimi bočnimi obrobami in serijsko nameščenimi 20-palčnimi aluminijastimi platišči.

Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

Novi Ford Edge v Evropi uvaja tri nove Fordove tehnologije za pomoč vozniku:

  • Prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop-and-Go in pomočjo za vožnjo v sredini voznega pasu pomaga vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo do vozil, ki vozijo spredaj, in zmanjša stres na dolgih potovanjih brez prevelikega prometa, saj pomaga usmeriti vozilo v sredino voznega pasu.
  • Zaviranje po trčenju pomaga zmanjšati posledice morebitnega sekundarnega trčenja in v ta namen zagotovi zmeren zavorni tlak po zaznanem prvotnem trčenju; upočasnitev vozila lahko zmanjša obseg poškodb potnikov in nadaljnje škode na vozilu.
  • Pomoč krmiljenja pri izogibanju vozniku pomaga obvoziti ustavljena ali počasnejša vozila in preprečiti trčenje. Zasnovana je za poseg pri vožnji v mestu in na avtocestah ter uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo, in zagotovi podporo krmiljenja, s katero voznik laže obvozi vozilo, če bi bilo sicer trčenje neizbežno.

Novi 2,0-litrski bi-turbo dizelski motor EcoBlue z 238 KM dopolnjujeta novi osemstopenjski samodejni menjalnik s prilagajanjem točke prestavljanja in prilagodljivim nadzorom kakovosti prestavljanja ter Fordov inteligentni štirikolesni pogon za optimalno zmogljivost in prefinjenost. Serijski selektivni katalizator za naknadno obdelavo izpušnih plinov pomaga zmanjšati količino dušikovih oksidov (NOX).

Brezžično polnjenje omogoča polnjenje združljivih naprav brez nadležnih kablov, Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3 pa vozniku omogoča upravljanje povezanih pametnih telefonov, zvočnega in navigacijskega sistema ter klimatske naprave z izgovorjenimi ukazi in prek 8-palčnega barvnega zaslona na dotik. Kupci lahko za še višjo raven uživanja v glasbi izberejo novi vrhunski zvočni sistem B&O PLAY, med funkcijami za udobje in priročnost pa so tudi nova povsem nastavljiva 3D digitalna instrumentna plošča, panoramska steklena streha polne dolžine, ogrevanje in hlajenje sprednjih sedežev, ogrevanje zadnjih sedežev in ogrevanje volana.

“Novi Ford Edge uporabnikom zagotavlja lahkotno vožnjo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem, saj uporablja naše najnaprednejše tehnologije za pomoč vozniku doslej, nadvse udobno potovanje pa omogočata tudi novi prefinjeni in varčni 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue in osemstopenjski samodejni menjalnik, zato je to naša najprivlačnejša ponudba za vse večje število evropskih voznikov, ki se odločajo, da bo njihov naslednji avto SUV,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik Forda Evropa, zadolžen za trženje, prodajo in storitve.

‘Crossover’ KA+ Active

Nova različica modela KA+, ki nudi presenetljivo veliko glede na ceno, je zdaj na voljo tudi kot ‘crossover’ KA+ Active. Uporabnike bo navdušil z večjim udobjem in priročnostjo, številnejšimi tehnologijami za pomoč vozniku v primerjavi s predhodnikom ter izboljšanim oblikovanjem notranjosti in zunanjosti.

KA+ Active ima za 23 milimetrov višje podvozje, poseben poudarek zunanjosti pa dajejo dodatne bočne zaščitne obloge in obloge blatnikov, edinstveno črno lakiranje zgornjega in spodnjega dela maske ter strešni nosilci za prevoz koles in druge športne opreme. Med druge ekskluzivne značilnosti modela KA+ Active sodijo tudi posebna 15-palčna platišča iz zlitine in bronasto rjava kovinska barva Canyon Ridge.

Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

Med funkcijami za udobje in priročnost novega modela KA+ so med drugim Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, brisalci z zaznavanjem dežja in žarometi, ki se samodejno vklopijo, ko se zmrači.

Prostorna in praktična modela KA+ in KA+ Active nudita dovolj prostora za pet odraslih potnikov z veliko prtljage, kupci pa lahko prvič izbirajo med bencinskim in dizelskim motorjem. Fordov novi prefinjeni in varčni 1,2-litrski trivaljni bencinski motor Ti-VCT (Twin independent Variable Camshaft Timing – dvojno neodvisno prilagodljivo krmiljenje odmične gredi) je na voljo s 70 ali 85 KM, predvideni izpusti CO2 pa znašajo od 114 g/km.** Fordov dizelski 1,5-litrski motor TDCi s 95 KM je zasnovan v skladu z željami voznikov, ki prevozijo večje razdalje, predvideni izpusti CO2 v tem primeru pa znašajo od 99 g/km.**

Povsem prenovljena paleta kombijev za prevoz oseb Tourneo

V samem vrhu palete je Tourneo Custom z osmimi/devetimi sedeži, prepoznaven pa je po drzni novi obliki sprednjega dela. Navduši tudi s povsem novo vrhunsko notranjostjo in edinstveno možnostjo v tem segmentu: šestimi individualnimi sedeži, ki jih je možno postaviti v konferenčno razporeditev. Največjega Tournea za prevoz oseb je že možno naročiti pri Fordovih trgovcih.

Tourneo Connect v različicah s petimi in sedmimi sedeži uvaja varčne nove pogonske sklope, med katerimi sta tudi povsem novi 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue*, ki ga lahko po želji dopolni še osemstopenjski samodejni menjalnik, in Fordov 1,0-litrski bencinski EcoBoost* z izklopom valja; šestopenjski ročni menjalnik je del serijske opreme. Eleganten videz sprednjega dela dopolnijo še izboljšani materiali v notranjosti vozila.

Kompaktni petsedežni Tourneo Courier je na voljo s posodobljeno paleto pogonskih sklopov s serijskim šeststopenjskim menjalnikom, tehnologijo SYNC 3 in osveženo obliko sprednjega dela. Nova modela Tourneo Courier in Tourneo Connect bosta na voljo od sredine leta 2018.

Ford v Ženevi 2018 predstavlja Mustang BULLIT, Edge, KA+ Active

Novi kompleti LEGO® Speed Champions

Razstavni avtomobili veliko manjših mer: za serijo LEGO®Speed Champions so oblikovalci poustvarili osupljiv videz dirkalnika M-Sport Ford Fiesta WRC in modela 1968 Ford Mustang Fastback.

Komplet M-Sport Ford Fieste WRC iz 203 sestavnih delov prinaša različna platišča, dva izmenljiva pokrova motornega prostora (na enem so žarometi za nočne dirke), avtentične grafične oznake dirkalnika in figurico voznika s čelado in v dirkaškem kombinezonu.

Obiskovalci Fordovega razstavnega prostora se bodo lahko fotografirali z modelom dirkalnika Ford GT iz LEGO® kock v naravni velikosti pred stopničkami za zmagovalce. Sedem izkušenih mojstrov je potrebovalo 304 ure, da je iz 67.252 kock sestavilo 1,84 cm velikega voznika.

# # #

*Uradno homologirani podatki o porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni v pred začetkom prodaje.

**Navedena poraba goriva, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2 in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

Od 1. septembra 2017 se v skladu z zadnjo različico uredbe (EU) 2017/1151 za določena nova vozila uporablja homologacija s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lažja vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP), ki je nov in bolj realistični preskusni postopek za merjenje porabe goriva in izpustov CO2. Od 1. septembra 2018 bo WLTP povsem zamenjal novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC), trenutni preskusni postopek. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

O izdelkih za potrošnike Warner Bros.

Warner Bros. Consumer Products (WBCP) v sklopu podjetja Warner Bros. Entertainment Company filmskim navdušencem po vsem svetu omogoča dostop do osupljive palete izdelkov znamk in franšiz znamenitega studia. WBCP sodeluje z najboljšimi globalnimi licenčnimi partnerji pri proizvodnji nagrajene palete igrač, modnih dodatkov, okraskov za dom in pri medijskih objavah, ki so nastale po navdihu franšiz in podjetij, kot so DC, J.K. Rowling’s Wizarding World, Looney Tunes in Hanna-Barbera. Med globalno uspešno poslovanje na področju razvedrila sodijo tudi revolucionarne izkušnje tematskih parkov, kot sta The Wizarding World of Harry Potter in Warner Bros. World Abu Dhabi (odprt bo v letu 2018). Inovativni globalni licenčni in prodajni programi, maloprodajne pobude, promocijska partnerstva in tematski parki podjetje WBCP uvrščajo med vodilne organizacije s področja prodaje licenčnih izdelkov na svetu.

BULLITT in vsi povezani liki in elementi so avtorsko zaščiteni © &TMWarner Bros. Entertainment Inc. (s18)

O družbi LEGO® Group

LEGO Group je družinsko podjetje v zasebni lasti s sedežem v mestu Billund na Danskem in glavnimi uradi v Enfieldu v ZDA, Londonu v Veliki Britaniji, Šanghaju na Kitajske in v Singapuru. Podjetje, ki ga je leta 1932 ustanovil Ole Kirk Kristiansen, temelji na legendarnih kockah LEGO® in je eden vodilnih proizvajalcev igrač.

Z geslom “Samo najboljše je dovolj dobro” je podjetje zavezano k otrokovemu razvoju in si prizadeva, da bi z ustvarjalno igro in učenjem navdihnilo in razvilo graditelje prihodnosti. Izdelke LEGO prodajajo po vsem svetu, ogledati pa si jih je možno tudi na spletnem naslovuwww.LEGO.com.

Za novice o družbi LEGO Group, informacije o finančni uspešnosti in družbeni odgovornosti obiščite http://www.LEGO.com/aboutus.

LEGO, logotip LEGO, figurica Minifigures, DUPLO, BIONICLE, LEGENDS OF CHIMA, DIMENSIONS, logotip FRIENDS, logotip MINIFIGURES, MINDSTORMS, MIXELS, NINJAGO in NEXO KNIGHTS so blagovne znamke družbe LEGO Group. ©2018 The LEGO Group.