15 Jun.
Vransko
2019

Tudi Ford je bil del gasilskega showa 2019

V centru varne vožnje na Vranskem se je sredi junija odvijal prvi gasilski show.

15 Jun.

Tudi Ford je bil del gasilskega showa 2019

BESEDILO Boštjan Paušer, FOTOGRAFIJE Boštjan Paušer, Patrik Benčina in Tomaž Drobnič

Na njem so si obiskovalci lahko ogledali razstavo, tekmovanje v spretnostni vožnji in strokovno konferenco.

Slovenija sodi med države z zelo razvitim gasilstvom, zato ne preseneča številčna udeležba na gasilskem showu. Veliko dvorano centra varne vožnje so povsem zapolnili gasilci iz cele Slovenije, ki so se udeležil strokovne konference, na kateri so bile predstavljene vsebine za dvig varnosti gasilcev pri njihovem delu. Predstavljen je bil pomen in razvoj grafične ter svetlobne označitve gasilskih vozil s praktičnimi primeri.

Veliko zanimanja je poželo predavanje na temo intervencij, v katerih so udeležena električna vozila, saj gre za področje, ki bo močno zaznamovalo prihodnost in prinaša nove postopke reševanja. Predstavljene so bile še zakonske zahteve povezane s prevozom otrok in uporabo tahografa, s čimer se gasilci srečujejo predvsem pri prevozu mladine na tekmovanja in vaje. Konferenca se je zaključila še z dvema temama – ena je uvedba obveznih samodejnih gasilnih sistemov v turistične avtobuse, druga pa se je dotaknila zimskih verig ter novih rešitev za njihovo hitro montažo.

Premiera električnega tovornjaka

Medtem ko so na strokovni konferenci udeleženci lahko slišali, kako ukrepati pri električnih vozilih, pa so si na razstavnem prostoru lahko ogledali premiero prvega konceptnega gasilskega tovornjaka, ki ga poganja elektrika.

Avstrijski izdelek CFT (Concept Fire Truck), s katerim so se lahko po poligonu tudi zapeljali, nudi zelo dobre pospeške, nizko težišče in številne inovativne rešitve, kot so vsekolesno krmiljenje, možnost velikega dviga od tal, celotna LED-osvetlitev, kamere namesto ogledal, prostorna kabina in udoben vstop skozi drsna vrata.

Najboljši gasilski voznik

Tekom celega dne se je na poligonu odvijalo tekmovanje v spretnostni vožnji – na zelo zahtevno postavljeni progi s številnimi ovirami se je izkazalo vozniško znanje in obvladovanje gasilskega tovornjaka.

V sklopu showa je potekala tudi razstava ponudnikov vozil, nadgradenj in gasilske opreme, vozila znamke Ford in MAN pa so bila na voljo tudi za testne vožnje. Fordov pooblaščeni prodajalec in serviser ASPC Drobnič je obiskovalcem predstavil Forda Rangerja in Tournea Customa, en primerek od vsakega pa je bil predelan v gasilski avto.

Preverite pestro izbiro Fordovih gospodarskih vozil >>

Z njimi se je bilo mogoče podati na off-road poligon oz. jih preizkusiti pri izogibanju oviram na spolzki površini, vse seveda pod budnimi očmi inštruktorjev.