Izkaznica

Rojena: 9. 11. 1999, Ljubljana
Poklic, zaposlitev: šahistka / študentka biokemije
Vozilo:  Ford Puma Titanium Blagi Hibrid
Opiši ga z eno besedo:  Nobel

#AMBASADOR Laura Unuk

14. oktobra 2022

Laura Unuk, najboljša slovenska šahistka z osvojeno 2. najvišjo šahovsko kategorijo – mednarodni mojster, je postala nova ambasadorka Ford blagovne znamke. 

Ford podpira izjemno šahistko

Da je Laura pri svojih 22 letih že sedem let najboljša slovenska šahistka vedo le tisti, ki jim je ta šport blizu. Pri Summit motors Ljubljana smo prošnjo za sodelovanje z izjemno šahistko z veseljem podprli. Vabimo vas, da Lauro Unuk spoznate tudi vi.

Šah je spoznala pri 7ih letih preko dedka, ki ji je igro predstavil. Sledil je vpis v šahovski krožek v Novih Jaršah pri učitelju geografije, Robertu Kodriču. Kmalu za tem je osvojila prvo mesto na regijskem tekmovanju Ljubljane in se uvrstila na državno prvenstvo do 10 let, kjer je leta 2009 osvojila 2 mesto. To je bila vstopnica za evropsko prvenstvo in takoj je osvojila 5. mesto med 70 igralkami. Uspehi so se vrstili drug za drugim in ljubezen do šaha je rasla z njimi. Leta 2013 je s 13-leti postala državna prvakinja Slovenije med članicami in napovedala naskok na slovenski vrh. Še istega leta je kot najmlajša nastopila za Slovensko žensko reprezentanco. Leta 2015 je reprezentanco že vodila in jo vodi še danes. Septembra 2014 je v Južni Afriki stopila na prvo stopničko, ko je zmagala svetovno prvenstvo med dekleti do 16 let in s tem postala najmlajša mednarodna mojstrica v Sloveniji. Istega leta je pričela šolanje na Gimnaziji Bežigrad in ga z odličnim uspehom zaključila 2018. Leta 2017 je uspeh ponovila, tokrat v kategoriji deklet do 18 let. Kmalu za tem je pri 18-ih letih postala 4. in najmlajša slovenska velemojstrica v zgodovini Slovenije. Leta 2018 je pričela s študijem biokemije na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Marca 2021 pa je vsem uspehom dodala še naskok na 2. najvišjo šahovsko kategorijo – mednarodni mojster. Se sprašujete kaj ji sploh še ostane? Le še najvišja stopnička – osvojitev velemojstra.

Laura Unuk se vozi s Ford Pumo Titanium blagi hibrid

Tomaž Oblak je ob predaji ključev in uvodnih šahovskih potezah povedal: »Pri Fordu se zavedamo, da je imamo na številnih športnih področjih izjemne talente. Tega smo spoznali tudi pri Lauri Unuk in ji želimo z vozilom pomagati pri doseganju najvišjih stopničk. Njen talent, močna volja in usmerjenost v doseganje najvišjih mest je navdih tudi za vse nas. Verjamemo, da bomo z Lauro spisali odlično zgodbo in zasnovali dolgoročno sodelovanje ter tako pripomogli k bogatemu mozaiku uspehov izjemne šahistke. Ob tej priložnosti ji želimo varne poti do izjemnih športnih dosežkov.«

Laura Unuk pa z nasmehom dodaja: »S ‘pumico’, kot jo že kličem, sem izjemno zadovoljna. Avto in letala so moj drugi dom in zato res cenim zanesljivo in kakovostno vozilo, kar Ford Puma je. Poleg tega pa je tudi zelo lepa in dizajnerska. Prav vsak pohvali avto tako odzunaj, kot znotraj. Sama sem najbolj navdušena nad izjemnimi zvočniki, ekranom in enostavno povezljivostjo. Ne smem pozabiti niti ogrevanih sedežev in volana (!), pa kako lahko je avto vozen, od tebe res ne zahteva veliko. Puma mi še sama pove kdaj želi v višjo prestavo! Pospeški so prav tako super, poraba goriva pa zelo nizka, saj je blagi hibrid, nad čimer sem navdušena. O avtu pravzaprav nimam za povedat niti ene negativne stvari. Res je mačka!«

O Lauri

Največji karierni uspeh: Svetovna prvakinja do 18 let

Koliko dni na leto si doma:  Približno 200 dni.
Koliko dni na leto imaš prostih: V zadnjih letih približno 30 dni.

Kje najraje tekmuješ: V Grčiji.

Vozila

Kdaj si opravila vozniški izpit:  Na valentinovo 2019.
V katerem poizkusu:  2. (sicer bi lahko že v prvem, ker nisem naredila nobene večje napake in moji prvi ocenjevalki še vedno malo zamerim hihi)

Kakšna voznica si:  Premišljena.
Tvoj najljubši sopotnik v avtu: Moja ekipa ženske šahovske reprezentance.

Prosti čas

V prostem času rada …:   pogledam kakšen dober film ali serijo

Najljubši šport: Ko ne igram šaha, rada igram tudi tenis, a žal bolj slabo, bi ga rabila malo bolj natrenirati.
Bereš knjige? Katero zvrst najraje: Berem, vendar samo šahovske, namesto branja velikokrat raje pogledam stvari na youtubu ali pa kakšen dokumentarec.
Kakšno glasbo poslušaš: Vse od slovenskih zvezd do rock zasedb kot so Aerosmith. Na mojem telefonu najdeš tudi latino in balkansko glasbo, skratka vse.
Kakšne vrste filmov najraje gledaš: Romatične in komedije.

Najljubša nadaljevanka: The big bang theory, obožujem pa tudi Ja, chef.

Najljubša jed: Trenutno so to špageti z domačo paradižnikovo omako in parmezanom.

Najljubša pijača: Nedavno sem odkrila vode Vitamin Well in sem popolnoma navdušena and okusom Hydrate.

Če bi se moral opisati kot žival, katera bi bil: Mačka.
Kakšen si bil kot otrok: Bolj sama zase – introvertirana.
Imaš tatuje? Ne.

Najljubša destinacija za počitnice: Hrvaško morje.
S katero (zgodovinsko ali še živečo) osebo bi se najraje srečal: Verjetno bi padla dol, če bi se kdaj srečala z Brad Pittom.

Na kaj si najbolj ponosen v svojem življenju: Da mi je uspelo nekaj kar še nobeni slovenki ni – osvojitev naziva mednarodnega mojstra.
Kateri trenutek svojega življenja bi doživel še enkrat: Trenutek sreče, ko sem na odru dvignila pokal in prvič postala svetovna šahovska prvakinja do 16 let.