Alpski smučarji

Top uvrstitve v sezoni 22/23

Izstopali so: Ilka Štuhec in Žan Kranjec z uvrstitvami na stopničke v svojih paradnih disciplinah (Ilka – Smuk in Žan – veleslalom).

Ana Bucik si je s konstantnim uvrščanjem, med najboljših 15 v slalomu in veleslalomu, zagotovila status prvokategornice v obeh disciplinah.

Napovedi za sezono 23/24: Športniki napadajo mesta med prvo deseterico in stopničke.

Tudi v sezoni 2023/24 nadaljujemo več kot desetletno partnerstvo z zimskimi junaki slovenske reprezentance v alpskem smučanju. Skupaj bomo navijali in nizali športne uspehe od prizorišča do prizorišča. Tekmovalci bodo na poti v družbi z varnimi in sodobnimi zmagovalci – Fordovimi gospodarskimi vozili, ki v Evropi že vrsto let zasedajo prvo mesto.

Nova sezona svetovnega pokala za alpske smučarke in smučarje se je začela v Söldnu, v Avstriji, kjer je vreme že malo krojil tudi izvedbo. Vabimo vas, da spoznate naše zimske junake: Ana Bucik, Andreja Slokar, Ilka Štuhec, Neja Dvornik, Meta Hrovat, Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Tijan Marovt, Martin Čater, Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Rok Anžoh, Boštjan Kline.

Ekipo bodo v prihodnje dopolnjevali še naslednji mladi smučarji in smučarke: Nika Tomšič, Anja Oplotnik, Miha Oserban in Anže Gartner.

Andreja Slokar: “Komaj čakam, da se sezona prične. Vsak dan, ko je tekma bližje, sem bolj nervozna. Komaj čakam, da se začne. Na treningih ne maram gledati veliko ure in ne delam primerjav, saj sem navadno na treningih, predvsem pred tekmami, zelo počasna. Raje se ukvarjam sama s seboj.”

Neja Dvornik: “V pripravljalnem obdobju me je motila bolezen. Ob koncu priprav v Argentini in sedaj v Saas Feeju pa sem se že pobrala in se vrnila na pot, kjer sem bila pred boleznijo.”

Ana Bucik: “Poudariti želim, da je fokus pri meni enak na tekmah slaloma in veleslaloma. V veleslalomu sem si zadala cilj top 15, zato se ga bom zelo resno lotila že s prvo tekmo. Mislim, da imam za seboj zelo dobre treninge in sem sproščena za prvo tekmo. Je pa Sölden vedno poseben, ker gre za prvo tekmo in ne veš točno, kam spadaš. V zadnjih tednih tudi pogoji na treningih niso bili idealni in občutki niso taki, da bi lahko točno vedel, kam sodiš. Vseeno je bilo dovolj dobro, da smo lahko dobro trenirali. Komaj čakam, da se sezona začne in kmalu bomo videli, kam sodimo in kaj smo naredili preko poletja.”

Žan Kranjec: “Že dolgo časa sem v veleslalomskem vrhu in mi je vseeno, kako me vidijo drugi. V Söldnu sem že velikokrat tekmoval in poznam stvari, kako tečejo. V pripravljalnem obdobju sem sicer imel kar nekaj nihanj in težav z opremo, a sem zdaj izbral stvari, ki so že lani najbolje delovale. Verjamem, da lahko zelo dobro tekmujem, kam pa sodim, bomo pa videli na tekmi, a verjamem, da še vedno visoko. Glava je umirjena, a se že čuti malce nervoze pred prvo tekmo. Pred prvo tekmo navadno začneš o njej razmišljati že nekoliko prej, a sem še povsem miren. Komaj čakam začetek.”

Štefan Hadalin: “Pripravljam se enako kot Žan in nič drugače. Dejstvo je, da sem zamenjal material in sem imel s tem veliko dela. Sedaj mi je to uspelo pripeljati do zelo dobrih zaključkov, kar mi omogoča stabilno in dobro smučanje. Moj cilj je, da to smučanje prenesem na tekmo, s tem pa sem zagotovo sposoben poseči med točke ali še kaj več.”

Strokovni del ekipe dodaja

Grega Koštomaj, glavni trener ženske reprezentance: “Dekleta komaj čakajo, da se sezona začne. Prepričan sem, da je forma na dovolj solidni ravni. Sedaj le upamo, da bodo razmere takšne, da bodo omogočale dokazovanje v najboljši luči. Zaenkrat smo se soočali z dosti pomanjkanja snega, napovedi pa so bolj vzpodbudne. To je vse, kar si punce in strokovni štab želimo. V pripravljalnem obdobju smo po pogovoru z dekleti poskušali izpeljati tudi kakšen dan superveleslaloma več, kot je bila praksa v preteklih letih. Najbolj nam je to uspevalo v Argentini, da so punce bolj vajene hitrih zavojev. Tendenca pa je jasno ostala na slalomu in veleslalomu.”

Klemen Bergant: “V Söldnu tekma bo, ubistvu je teren že pripravljen. So pa problem razmere na vseh ledenikih. Tekma bo, kako pa se bomo mi nanjo pripravili, pa FIS-e ne zanima. Po pripravah v Argentini smo trenirali v Švici v Saas Feeju, jutri gremo v Pitztal. V zadnjem tednu pa bomo poiskali teren, kjer bodo pogoji najboljši. Možnost je, da bomo šli v Sölden, kjer se da trenirati na ogrevalnih progah nad startom, spremljali bomo tudi Pitztal in Hintertux. Pripravljalno obdobje je bilo sicer podobno vsem prejšnjim, z dorimi in slabimi dnevi. Imeli smo veliko izzivov kar se tiče opreme. Štefan je menjal opremljevalca in je moral najti vse nastavitve. V veleslalomu mu je to zelo dobro uspelo. Tudi Žan je imel izzive, saj noben proizvajalec ne spi. Ker je Žan tako dober, dobiva vse novo na testiranje, kar sicer ni vsak dan najboljše, a tako to je. Na startu v Söldnu pa bo poleg Žana in Štefana tudi Rok Ažnoh, ki je trenutno na treningu z ekipo za evropski pokal.

In na koncu lahko povzamemo, da Fordova vozila s svojo ergonomičnostjo in udobnostjo dobro skrbijo tako za tekmovalce in trenerje!

Celotni karavani želimo uspešno sezono in naj nas s svojimi dosežki razveseljujejo še naprej!