S Ford Pumo na poti v zimskih razmerah. Kaj je dobro vedeti?

20. februarja 2024

Matic Tovornik, najboljši mladi voznik 2023, se javlja z izleta na Roglo. Za vas je pripravil koristne nasvete, kako se soočiti z zimskimi razmerami na cesti.

Avtor prispevka in fotografij: Matic Tovornik

Letošnja zima nam žal ni pokazala pravih zimskih razmer na cesti. Tako s tem nisem imel  večjih težav na moji poti v službo na drugi konec Slovenije. Sem se pa s Ford Pumo odpravil na smučanje na Roglo. Cesta proti Rogli je v večjem delu sicer dobro vzdrževana in primerna za vožnjo, vendar se moramo tudi  zavedati nekaterih izzivov, ki nam jih ponuja za vsakim ovinkom. Pot iz Planine pri Sevnici do Rogle vključuje nekaj ovinkastih odsekov. Pozorni moramo biti na prometne oznake in se prilagoditi hitrosti vožnje, da se izognemo morebitnim težavam v ovinkih. Na nekaterih delih ceste do Rogle so lahko strmejši odseki.

S Ford Pumo na poti v zimskih razmerah. Kaj je dobro vedeti?
Kakovostne zimske pnevmatike ključnega pomena za izboljšanje oprijema na spolzkih površinah.

Zimske razmere, kot so sneg in led, lahko dodatno otežijo vožnjo po teh delih. Priporočam, da uporabljate zimske pnevmatike, v zimskih razmerah, in previdno vozite po strmih klancih. Ker je Rogla smučišče v višjem hribovitem predelu (1513 m), se lahko tudi vremenske razmere hitro spremenijo. Pozorni moramo biti na vremensko napoved in biti ustrezno pripravljeni na morebitne snežne ali ledene pogoje. Nikakor ne smemo zanemariti prometnih znakov in omejitve hitrosti, ker so na nekaterih delih ceste, postavljene opozorilne table, ki nas opozarjajo na posebne pogoje. V nekaterih primerih lahko zahtevajo uporabo snežnih verig (letos te nevarnosti še ni bilo), zato jih imejte vedno pri sebi in jih namestite, če seveda razmere na cesti to zahtevajo.

Ford Puma je zasnovana za mestno vožnjo, vendar se lahko obnaša prav dobro tudi na različnih vrstah cestnih površin. Varnost in stabilnost avtomobila na zasneženih cestah so seveda odvisni od več dejavnikov, vključno s pnevmatikami, pogonom, elektronskim sistemom (ESP), težiščem avtomobila in drugimi specifičnimi funkcijami.

Ford Puma z različnimi voznimi načini premaguje vse vremenske zagate

Ponuja različne vozne načine, ki jih prilagajamo glede na vremenske razmere. Tudi sistem nadzora stabilnosti, proti zdrsu, kar pripomore k boljši stabilnosti in nadzoru na zasneženih, mokrih ali poledenelih cestah. Poleg tega so kakovostne zimske pnevmatike ključnega pomena za izboljšanje oprijema na spolzkih površinah.

Seveda pa mora voznik za takšno dinamiko vožnje, izkazovati visoko raven spretnosti, znanja in izkušenj. Te so ključne za varno premikanje avtomobila po zahtevnih cestah v snegu, ledu in drugih zimskih razmerah. To vključuje pravilno razdaljo med vozili, zmanjšanje hitrosti, izogibanje nenadnim manevrom in spretnost vožnje po spolzkem terenu. Zelo vešč voznik se pred odhodom na pot seznani z vremenskimi razmerami, stanjem cest in morebitnimi omejitvami. Pozna tudi ključne točke za vožnjo v primeru zastoja ali drugih nujnih situacij.

Kaj pa oprema za smučanje?

Kot član smučarskega Kluba Celje in bivši tekmovalec vem, da je zelo pomembno, kako smuči in drugo prtljago zložimo v avto, da se ta med vožnjo ne premika po avtomobilu  in hkrati ne ovira naše vožnje. Ker Ford Puma nima strešnih nosilcev, je bilo potrebno smuči naložiti v notranjost avtomobila. Svetujem, da zložite zadnjo klop in s tem pridobite več prostora v prtljažniku in omogočite, da smučke zlahka zdrsnejo v notranjost. Da bi preprečili poškodbe notranjosti avtomobila, uporabite smučarsko vrečo. Položite smuči v prtljažnik s konci smučk usmerjenimi proti prednjemu delu avtomobila. Poskrbite, da bodo dobro in predvsem varno nameščene.

Varno vožnjo vam želim!

S Ford Pumo na poti v zimskih razmerah. Kaj je dobro vedeti?


Tudi vi potrebujete manjši, a prostoren avto? Potem je Ford Puma prava izbira za vas.

Zapeljite jo na test, ali pa odpeljite svojo iz zaloge.