Najboljša za volanom 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

23. maja 2023

V finalu AMZS izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2023, ki je potekalo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, sta največ znanja in veščin pokazala Ana Menegalija in Matic Tovornik.

Najboljša za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojo Fordovo pumo, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala mlada AMZS ambasadorja varne vožnje. Oktobra bosta AMZS in Slovenijo zastopala na FIA evropskem tekmovanju za najboljšega mladega voznika, ki bo v Avstriji.

Najboljša za volanom 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

AMZS je že sedmo leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa. V mesecu dni je bilo rešenih skoraj 3000 vprašalnikov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo v praktični del tekmovanja.

Najboljša za volanom 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

5 vaj za zmago

Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekalo 12. in 13. aprila 2023, deset najboljših deklet in najboljših deset fantov se je pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti:

  • ukrepanje v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba zavarovati kraj prometne nesreče in nuditi prvo pomoč ponesrečencu,
  • vožnja v prometu (simulacija izpitne vožnje),
  • koleščka – na zadnji osi avtomobila so bila pod kolesa nameščena koleščka, ki so se vrtela v vse smeri, tekmovalci so morali med vožnjo nadzirati drsenje zadnjega dela avtomobila in odpeljati slalom, nato pa z drugim vozilom odpeljati slalom z žogo na pokrovu motorja,
  • zanašanje zadnjega dela avtomobila (hidravlična plošča), preverjanje hitrosti in varnostne razdalje radar) ter natančnost parkiranja,
  • terenska vožnja.

Najboljša za volanom 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik


»Veseli nas, da smo že šesto leto del zgodbe Najboljši za volanom. Verjamemo, da je izobraževanje na temo varne vožnje in nudenja prve pomoči izrednega pomena za varnost v prometu in splošno prometno kulturo. Odlična novica je tudi dejstvo, da je mladih, ki se želijo izpopolniti v varni vožnji, vsako leto več. Skupaj s partnerji projekta Najboljši za volanom jih z veseljem podpiramo. Letos bosta najboljša in najboljši za eno leto dobila v uporabo Ford Pumo ST Line, ki bo s številnimi asistenčnimi sistemi dodatno poskrbela za varnost med vožnjo, blago hibridna tehnologija pa bo kot vmesna postaja do popolne elektrifikacije naših vozil zagotovila prijazen odnos do okolja. Puma je tipičen predstavnik nove generacije Fordovih vozil, ki poleg varnosti in skrbi za okolje na prvo mesto postavljajo tudi pustolovski duh oziroma tako imenovani urbani pobeg. Zmagovalcema iskreno čestitamo in jima želimo obilo varnih pustolovščin ter srečnih kilometrov s Ford Pumo,« je poudaril David Jurič, generalni direktor Summit motors Ljubljana.

Zmagovalca domov odpeljala atraktivno Ford Pumo

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila 24-letna študentka fizioterapije Ana Menegalija in 20-letni študent višje policijske šole Matic Tovornik.

Najboljša za volanom 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojo Ford Pumo. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford.

Najboljša za volanom 2023 sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

Ford Puma izraža mladost

Puma je Fordov križanec s kremplji: kupejevsko dinamičen in razburljiv avto z veliko uporabnosti in prostora. Pumino podvozje zagotavlja odličen oprijem med športnim nizanjem ovinkov, hkrati pa omogoča natančno vodljivost in učinkovito blaženje cestnih neravnin. Odličen in odziven litrski bencinski trivaljnik z 92 kW je opremljen z učinkovitim blagim hibridnim sistemom, paket opreme ST Line Limited Edition pa ponuja celovit nabor najsodobnejših asistenčnih sistemov in športno podvozje. Nova Fordova Puma združuje uporabnost križanca z voznimi lastnostmi športnega avta.

Kaj pravi Ana?

Najboljša mlada voznica je ob zmagi povedala, da je imela že zjutraj dober občutek in da se je na vseh preizkušnjah počutila suvereno. Najtežji izziv ji je bila terenska vožnja, saj še nikoli ni vozila terenca v takih razmerah. »Tekmovanje bi priporočila vsem mladim, saj se naučiš veliko novega in se zabavaš. Še naprej se bom trudila, da bom vozila varno in da bom zares najboljša za volanom.«


… in kaj Matic?

Najboljši mladi voznik je bil pred dvema letoma že v polfinalu in bilo mu je tako všeč, da se je letos odločil zmagati. Povedal je, da je tudi na letošnjem polfinalu neizmerno užival, danes pa še bolj.  Najtežja naloga zanj na današnjem tekmovanju je bilo ukrepanje v prometni nesreči (trk kolesarke in motoristke), kjer je bilo treba oskrbeti dve poškodovanki z odprtima zlomoma. »Najbolj si bom s tekmovanja zapomnil dejstvo, da je treba znanje prve pomoči res osveževati, če hočeš pomagati in rešiti življenje. Vožnjo treniraš vsak dan, prve pomoči pač ne.«