S Ford Pumo po Kozjanskem

24. julija 2023

Matic Tovornik, najboljši mladi voznik v Sloveniji, nam predstavi svoj domači kraj. S Ford Pumo se odlično razumeta.

Avtor: Matic Tovornik, Najboljši mladi voznik 2023

Posebnega doživetja pri vožnji s Ford Pumo še nisem imel, kajti trenutno so moje obveznosti bolj posvečene službi in hkrati še diplomi. Je pa res, da je Puma sedaj moje vsakodnevno prevozno sredstvo v službo, mimo zelo lepih in zanimivih krajev, od Planine pri Sevnici po zelo dinamični cesti, vse tja do Trebnjega.

Njena majhnost in eleganca sta na tej poti več kot dobrodošla, poraba goriva zadovoljiva, poskočnost motorja odlična, prostornost primerna mojim trenutnim potrebam.  Kaj več po tako ovinkasti cesti niti ne potrebujem. Glede nato, da na konkreten izlet s Ford Pumo še nisem šel, sem se odločil, da na kratko predstavim kraj v katerem živim. Planina pri Sevnici je majhen kraj v občini Šentjur.

S Ford Pumo po Kozjanskem

Domači kraj Planina pri Sevnici

Nahaja se v osrčju Kozjanskega in ima razgibano reliefno površino. Planina je bila že včasih zelo razvit kraj. Na starih pečinah stoji še vedno del gradu, kateri lastniki so včasih bili celjski grofje. Sam kraj pa ponuja tudi dva muzeja in sicer etnografskega, v katerem si lahko ogledate bogato zbirko starih predmetov iz tega območja ter muzejsko zbirko starih fotografij, ki so nastala pred 130 leti. Danes Planino vsi poznajo po podjetju Tajfun, ki izdeluje vitle, gozdarske prikolice, cepilne stroje…Planina leži na 588 metrih, kar je v zimskem času lahko velik problem, če zapade veliko snega. Kako se bo Puma odrezala v tem času in zimskih razmerah, bom moral še počakati. Verjamem, da me v voznem načinu Slippery ne bo razočarala. Je pa res, da je vožnja zaradi Pumine simpatične velikosti, po naših vaških cestah, ki so sicer večina asfaltirane, zelo primerna.

S Ford Pumo po Kozjanskem

Iz Planine se lahko obiskovalec poda na različne izlete

Lahko peš, s kolesom ali pa preprosto kar z avtom, kot sem to storil tudi sam. Ne daleč stran, se nahaja vas Prapretno, ki ponuja čudovit razgled na Bohor in je hkrati izhodišče peš poti na Lisco. Sicer se na Lisco lahko pride tudi z avtom, kot sem to storil jaz in se vmes ustavil tudi v kraju Jurklošter, kjer so ostanki ene najstarejših kartuzij. Tam stoji tudi cerkev v kateri naj bi bila pokopana Veronika Deseniška. Iz Jurkloštra se nato zavije levo in se nato počasi vzpenjamo proti Lisci. Cesta je ozka, zato je Puma zelo primerna za ta teren. Tudi samo vzpenjanje na 927 metrov je za Pumo preprost zalogaj.

S Ford Pumo po Kozjanskem

Skok na Križ (730 m)

Planinčani pa imamo radi skok na sv. Križ. To je hrib (730 m) na katerem stoji cerkev in do katere se vzpnemo po peš poti čez križev pot. Lahko pa se do njega odpravimo tudi z avtom, če le ta ni prevelik. Ford Puma je več kot primerna za to. Od tu se nam pogled razširi do Pohorja, Dolenjske, Bohorja …

S Ford Pumo po Kozjanskem

Vabljeni na oddih

S Ford Pumo po Kozjanskem

Glede goriva ni potrebno skrbeti, saj je na Planini tudi bencinska črpalka, ki je razen nedelje, vse dni odprta. V kolikor pa v času raziskovanja po Kozjanskem tudi vi postanete žejni in lačni, vam predlagam, da se oglasite v Hiši Wambrechtsamer, (sicer rojstna hiša Anike Wambrechtsamer),  kjer bodo zelo lepo poskrbeli za vas. Lahko pa vi in vaš jekleni konjiček tu tudi prespite.

Seveda pa je vsak izlet vedno bolj zanimiv, če ti družbo delajo prijatelji. Prostornina Pume pa je ravno dovolj velika za štiri prijatelje in eno hladilno torbo. V prtljažnem prostoru me je lepo presenetil Ford MegaBox, ki zagotavlja dodatnih 80 l prostora, kot sem rekel, ravno prav za vso piknik opremo.

S Ford Pumo po Kozjanskem