Ford E-Transit pomočnik pri pristajanju velikih kontejnerskih ladij

14. januarja 2024

Posebna predelava na E-Transitu pomaga pri pristajanju velikih kontejnerskih ladij.

Odkar smo leta 2022 predstavili naš električni kombi E-Transit, smo ga spremenili v reševalno vozilo, ga uporabili za dostavo rib po Londonu, zdaj pa edinstveni E-Transit pomaga pri pristajanju velikih tovornih ladij v pristanišču Aarhus, največjem kontejnerskem terminalu na Danskem.

Ford E-Transit pomočnik pri pristajanju velikih kontejnerskih ladij

Kontejnerske ladje uporabljajo omrežje kablov, da si zagotovijo svoj položaj v pristanišču. Ti kabli so pretežki, da bi jih potegnili ročno, zato morajo pristaniški delavci za ravnanje z njimi uporabiti zmogljive vitle. V skladu s ciljem pristanišča Aarhus, da do leta 2030 doseže ogljično nevtralnost, je bilo vozilo E-Transit posebej predelano v “žičnico”, ki bo nadomestila pristaniška vozila na dizelski pogon.


Gola šasija vozila E-Transita je bila idealno prazno platno za tako specializirano predelavo. Strokovnjak za predelavo, ki je pridobil dovoljenje Ford Pro, je za vozilom namestil dva vitla, od katerih je vsak lahko potegnil do 700 kg. Za karoserijo po meri je bil izbran aluminij zaradi majhne teže in odpornosti proti koroziji zaradi slanega morskega zraka.

Ford E-Transit pomočnik pri pristajanju velikih kontejnerskih ladij

V impresivnem in zanimivem baletu pristaniški delavci z enim od vitlov zasidrajo E-Transit na mestu, medtem ko drugi vitel navija težke kable pri privezovanju kontejnerskih ladij.

Uporaba električne žičnice ni dobra le za ogljično nevtralnost pristanišča; novo vozilo povzroča tudi manj hrupa v primerjavi z dizelskim modelom in nič izpušnih plinov, zaradi česar je pristanišče Aarhus boljše delovno okolje.