Električni Ford E-Transit kot vir elektrike za zunanje porabnike

22. novembra 2023

Mizar in smučarski skakalci e-kombi uporabljajo za napajanje orodij na terenu.

V uredništvu Avtomobilnost so rešili izziv širše uporabe novega Forda E-Transita. S pomočjo nekdanjega skakalnega asa Jurija Tepeša in mizarskega mojstra Marka Kvedra, ki je sam izdelal lesen avtomobil, so preverili, kateri so dodatki na Fordovih gospodarskih vozilih, ki omogočajo večjo produktivnost pri delu na terenu.

Električni Ford E-Transit kot vir elektrike za zunanje porabnike
Električni avtomobili niso dobrodošli le zaradi brezemisijske vožnje, ampak so lahko v pomoč pri delu številnim obrtnikom, športnikom, novinarjem in drugim poklicem, ki so veliko na terenu. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Kako izpopolniti produktivnost flote delovnih vozil?

To je vprašanje, ki si ga zastavlja vsak podjetnik. Zelo pomembno je predvsem učinkovito delo na terenu in avtomobilski proizvajalci veliko pozornosti namenjajo prilagoditvam svojih gospodarskih vozil, da bi čim bolje podpirala delovne aktivnosti.

V Avtomobilnosti smo v praksi preverili, kako so v ta izziv zagrizli v Fordu. Najuporabnejši del delovnega vozila Forda Rangerja dobimo, ko odgrnemo rolo, pod katerim je keson, oziroma tovorni prostor, ki je širok dobrih 120 centimetrov. Dostop je zelo preprost po zaslugi stranske stopnice. Za pričvrstitev tovora imamo na voljo številna pritrdišča, pa tudi električne vtičnice, ki jih lahko uporabimo za napajanje različnih orodij. Na zadnji polici, ki nam lahko služi tudi kot delovna miza, najdemo tudi pritrdilne žepe za spone in druge priročne pripomočke.

Velika baterija je vir napajanja zunanjih električnih naprav

Ponudba električne energije za zunanje porabnike pa dobi popolnoma nove dimenzije uporabnosti pri električnem vozilu. Ford trdi, da lahko po zaslugi velike baterije s kapaciteto 68 kWh, ki je v dnu E-Transita, na primer poganjamo krožno žago z močjo 2 kW 3 ure in pri tem porabimo le 10 odstotkov energije. Ne le krožno žago. 2,3 kilovata moči, ki je na voljo zunanjim porabnikom, je zelo koristih in primernih za najrazličnejše obrtnike in delavce na terenu. Predvsem je pomembno, da po zaslugi velike baterije električnega vozila nimamo več potrebe po brnenju dizelskega generatorja.

Električni Ford E-Transit kot vir elektrike za zunanje porabnike
Na zaslonu v potniški kabini lahko spremljamo, kaj se dogaja s porabniki. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

E-Transit ponuja dve električni vtičnici v tovornem prostoru in eno v potniški kabini, kjer je običajno ročna zavora. Kako uporaben je električni Transit za naše skakalce, smo preverili ob vznožju skakalnice. Naš nekdanji skakalni as Jurij Tepeš, ki je zdaj pomočnik pri ženski skakalni reprezentanci, je za oddajo Avtomobilnost povedal: “Če nimamo dostopa do električne vtičnice, ga uporabljamo za likalnike. Ne potrebujemo električnih podaljškov, saj z vozilom dostopamo tudi do skakalnic. V preteklosti smo morali imeti tudi 50-metrski podaljšek, da smo priklopili naprave.”

Vtičnice so zelo koristne tudi za novinarsko delo na terenu, ko moramo pogosto polniti različne baterije kamer, mikrofonov, luči in podobnega. A vanje lahko priključimo tudi žage, vrtalnike ali druge električne delovne pripomočke, lahko pa tudi manj zahtevne, a nujne porabnike.

V praksi smo preverili, kako lahko električni e-transit za svoje obrtniško delo uporabi mizarski mojster. Mizar Marko Kveder, ki je pred časom navdušil tudi ljubitelje avtomobilov, ko je iz lesa izdelal pravi, torej popolnoma uporaben model T, je za svoje obrtniško znanje preizkusil e-transit. Vabljeni k ogledu videoreportaže iz oddaje Avtomobilnost.