Brezskrbno na potovanje

30. julija 2023

Pred daljšim potovanjem se je smotrno nanj ustrezno pripraviti. Tako bo vaša pot mirnejša, dobra organizacija pa vam bo morda celo prihranila slabo voljo.

Pred vsakim daljšim potovanjem je smiselno preveriti stanje vašega vozila. V kolikor na vašem avtomobilu odkrijete kakšne nepravilnosti je najbolje, da slednje odpravite v domači državi. V primeru, da napako na vozilu odkrijete v tujini vam to lahko povzroči kopico stresa, poleg tega pa vas lahko tudi krepko udari po denarnici. Pozanimajte se tudi, ali imate urejeno asistenco za tuje države.

Pred odhodom na dopust ne pozabite pregledati vaših osebnih iz zdravstvenih dokumentov. Tako si lahko prihranite kopico stresa, ki vas lahko doleti ob prečkanju meje ali na oddaljenem letališču.

V kolikor se na pot podajate z avtom, preverite, kakšni so predpisi v tuji državi. Za vožnjo po avtocesti boste ponekod morali kupiti tudi vinjeto.

Svetujemo vam, da tik pred začetkom poti pravilno napolnite prtljažni prostor. Večje in težje predmete naložite na dno prtljažnega prostora, ter nadaljujte z lažjimi ali manjšimi kosi prtljage. V kolikor imate s seboj tudi kolo ali strešni kovček, poskrbite za ustrezno namestitev.

Poskrbite za ustrezno nastavitev sedežev. Vzglavnik mora biti nameščen tako, da se ga dotikate z glavo, zapestje pa mora segati do zgornjega dela volanskega obroča. Vaša drža med vožnjo naj bo pokončna. To vam zagotavlja dodatno varnost in boljše počutje.

Greste na pot z otroci ali hišnimi ljubljenčki? Ko postanejo nemirni naredite krajši premor. Za večjo varnost hišne ljubljenčke prevažajte v transportnem boksu ali ustrezno pripete. V primeru postanka ne pozabite na otroka ali ljubljenčka v vozilu. Slednje se lahko zelo hitro pregreje in povzroči kolaps, v najhujših primerih pa celo smrt.

V kolikor med potjo postanete utrujeni, naredite postanek. Priporočljivo je, da naredite postanek najkasneje po dveh urah vožnje. V primeru, da ste na daljši poti in imate sovoznika z vozniškim izpitom, se lahko med potjo tudi zamenjata.

Med vožnjo ne uporabljajte mobilnih naprav, ohranjajte varnostno razdaljo in vozite v skladu z omejitvami. Pred menjavo voznega pasu vedno preverite, ali je v mrtvem kotu morda drugo vozilo. Na pot se ne podajajte v kolikor ste pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih substanc.

Na poti vas lahko doleti tudi neurje. V tem primeru se nikakor ne ustavljajte pod nadvozi ali v predorih, ker lahko pride do naleta. V kolikor pride do daljših zastojev vzpostavite reševalni pas.

Se vam je na poti pokvaril avto ali pa je prišlo do nesreče? Na avtocesti, v kolikor je to mogoče, zapeljite na odstavni pas. Nadenite si odsevni jopič in počakajte na pomoč za ograjo. Seveda pomagajte tudi ostalim udeležencem v nesreči in pokličite policijo ali reševalno službo.

Želimo vam srečno pot!

Še hitri nasvet za pripravo vašega konjička >> 6 hitrih preden odrinete na dopust – CarAndUser.com