Dolga je pot do počitnic

19. julija 2017

Preberite, kako se pravilno pripraviti na počitniško vožnjo.

ANDREJ BRGLEZ, Inštruktor varne vožnje in prometni strokovnjak

Poletna družinska potovanja v oddaljene kraje so praviloma obsojena tudi na daljše čakanje v kolonah, zastoje na mejnih prehodih, vročino, gnečo na počivališčih in še bi lahko naštevali. Čeprav to vzamemo v zakup, pa se prav na takih poteh v kabino rada prisede tudi slaba volja.

Na samo pot praviloma gledamo kot na zadnjo oviro na poti do izbranega turističnega kraja in zasluženih počitnic, zato je razumljivo, da nas vsak zastoj in dodatna ovira vznejevoljita. Imamo pa še drugo možnost, da počitnice začnemo že doma in da je pot že del sprostitve in počitniških aktivnosti. Stanje v razgreti kabini, ki je umetno hlajena kot hladilniki s sladoledom, seveda ni visoko na seznamu želja za preživljanje prostega časa, za to je tu nekaj predlogov, kako se v takih trenutkih izogniti slabi volji, prepirom ali dolgim tihim mašam.

Načrtovanje poti ponoči je v marsičem pametna izbira, a ker noči praviloma ne preživljamo za volanom, se je treba na nočno vožnjo pripraviti. Dopoldan služba, popoldan zadnji nakupi in hektično pakiranje ter pred odhodom kava za na pot so zelo slaba, a pogosta realnost takega začetka počitnic. Kajti ko v avtu vsi zaspijo, moč noči rada premaga tudi voznika. Na nočno pot torej samo spočiti!

Na dolgih poteh je modro vnaprej premisliti, kje in kolikokrat se bomo ustavili. Tako bo pot za vse v avtu lažja, saj etapni postanki razbijejo monotonijo dolge poti. Priprava primerne lahke in osvežilne hrane in pijače je prav tako eno iz¬med nujnih opravil pred potjo.

V prtljažniku mora biti tovor po pravilu razporejen tako, da so težki kosi spodaj, lažji zgoraj, nad polico prtljažnika pa najraje nič ali zgolj kaj mehkega. Pri nalaganju v prtljažnik mislite tudi na to, da je tovor zložen tako in v take vreče ali torbe, da bo ob morebitni predrti pnevmatiki tudi na avtocesti mogoče hitro in enostavno priti do rezervnega kolesa. Na desetine majhnih vrečk, zloženih ob robu ceste, naredijo zamenjavo pnevmatike še bolj nevarno in težavno.

Če potujemo z majhnimi otroki, je modro osvežiti spomin na zabavne miselne igre, ki bodo pomagale v boju z monotonijo. Igrače, ki jih ima otrok med potjo v rokah, naj bodo mehke, brez ostrih in trdih robov. Ko otroci zaspijo, je treba poskrbeti za njihovo udobje ter za ustrezen položaj sedenja. To nam uspe z dodatnim oblazinjenjem in po potrebi z ovratno blazino.

Vročo kabino je treba najprej prezračiti, nato na klimatski napravi pritisniti tipko za zaprto notranje kroženje zraka in zračne šobe obrniti stran od ljudi. Razlika med zunanjo in nastavljeno notranjo temperaturo ne sme biti prevelika, približno pet stopinj je kar prava vrednost, pri večjih razlikah lahko tvegamo tudi različne oblike prehladov. Vesele počitnice in srečno pot!

Prispevek je bil objavljen v reviji Ford Magazine poletje 2017 >

Prelistaj aktualno številko revije Ford Magazine >