Z ustreznim pritrjevanjem tovora do vožnje brez skrbi

24. junija 2023

Ne privoščite si nepotrebnega izpostavljanja nevarnosti zaradi nezavarovanega tovora. Preberite članek o ustreznem pritrjevanju tovora in se zavarujte pred morebitnimi nevarnostmi, ki se jih večina voznikov ne zaveda.

Številni vozniki lahkih dostavnih vozil so že okusili neprijetne posledice malomarnosti pri namestitvi in pritrditvi tovora. Neustrezno nameščen in pomanjkljivo zavarovan tovor lahko namreč med vožnjo predstavlja veliko nevarnost. Usoden premik se lahko zgodi že pri naglem zaviranju ali zavijanju, v primeru trka pa tovor lahko ogroža tudi voznika.

Za ponazoritev nevarnosti strokovnjaki navajajo primer 100 kilogramov težke žage, ki ob neustrezni pritrjenosti in sunkovitem zaviranju ob hitrosti 80 kilometrov na uro zdrsne proti predelni steni. Sila, ki nastane s premikom je tolikšna, da bi žaga z lahkoto prebila steno, saj njena udarna sila ustreza kar šestkratni teži, torej 600 kilogramom!!

Posledice tovrstnega ravnanja so nepredvidljive, odgovorne osebe za prevoz tovora pa se nevarnosti zelo pogosto ne zavedajo.

Preberite celoten članek o zavarovanju tovora, kjer najdete celotne napotke in ključna pravila za ustrezno natovarjanje in pritrjevanje tovora.