Pnevmatike in vzdrževanje: na videz nedolžno opravilo, ki vam lahko reši življenje in zniža stroške

27. junija 2023

Se ne spomnite, kdaj ste nazadnje preverili tlak v pnevmatikah? Potem je čas, da to storite zdaj. Priporočljivo je, da pritisk v pnevmatikah preverjate vsaj enkrat mesečno, opravilo pa je sila enostavno in vam ne bo vzelo veliko časa.

Sodobne pnevmatike za lahka gospodarska vozila lahko na hitro izgledajo zelo podobno kot tiste za večje osebne avtomobile. V resnici stvar ni tako preprosta. Izbiri ustreznih pnevmatik je potrebno nameniti precej pozornosti, saj so slednje ključnega pomena pri zagotavljanju varnosti na cesti. Poleg tega pa vam na dolgi rok lahko prihranijo nekaj stroškov.

Pnevmatike za lahka gospodarska vozila so namenjena večjim obremenitvam in vožnji po bolj grobih podlagah, kot so denimo robniki in gradbišča. Ustrezna izbira pnevmatik prispeva k najboljšemu razmerju med prevoženimi kilometri, nizko obrabo, visokimi obremenitvami, nizko porabo goriva in dobrim oprijemom.

Ne samo ustrezna izbira – pomembno je tudi vzdrževanje pritiska v pnevmatikah. V kolikor je tlak v pnevmatiki prenizek, to lahko negativno vpliva na pospeševanje, zaviranje in zavijanje, posledično pa je vožnja lahko izredno nevarna.

Izvedite, kako pravilno izbrati ustrezne pnevmatike in se izognite morebitnim negativnim posledicam v prometu.