Mladi mehanik Slovenije 2023

31. marca 2023

Naslov Mladi mehanik Slovenije 2023 je osvojil Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke. Nagrada tako že drugo leto zapored roma v Škofjo Loko.

Vir: uredništvo revije Tranzit

Uredništvo Revije Tranzit je s pomočjo partnerjev (Petrol, Unior, Volvo, Ford, Zavarovalnica Triglav) izvedlo tekmovanje Mladi mehanik Slovenije 2023. Tekmovanje se je letos odvilo že tretjič, udeležilo pa se ga je 10 šol iz celotne Slovenije: Celje, Domžale, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Škofja Loka in Velenje.

Mladi mehanik Slovenije 2023
Električna mobilnost postaja naša skupna točka ter prioriteta internega, strokovnega izobraževanja zaposlenih, morala pa bi postati tudi prioriteta izobraževanja mladih mehanikov v srednješolskih izobraževalnih procesih.

Tekmovanje je tudi tokrat zajemalo teoretični in praktični del. Dijaki so reševali vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti in se pomerili še pri menjavi pnevmatike, menjavi vložka sušilca zraka na Volvovem tovornjaku ter zaščiti in pripravi električnega vozila na servis na vozilu Ford Mustang Mach-E.

Pri projektu je sodeloval Summit avto, kjer je vodja poprodaje Andraž Hernavs, za tekmovalce izbral nadvse zanimivo nalogo.

Prihod električnih vozil tudi v svet servisa vnaša veliko sprememb. Kot smo spoznali mladi mehaniki z veseljem sledijo sodobnim trendom.

Med dvajsetimi sodelujočimi dijaki je največjo raven znanja in spretnosti v tekmi s časom in nalogami pokazal Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo Škofja Loka, in mu je tako pripadel laskavi naslov Mladi mehanik Slovenije 2023. Zanimivo je, da je bil za sodelovanje na tekmovanju najprej mišljen Aljažev sošolec Arne, katerega je nato zamenjal Aljaž in pometel s konkurenco.

Mladi mehanik Slovenije 2023

Na drugo in tretje mesto sta se z minimalno razliko v končnem seštevku uvrstila Jaka Vlašič s Strojne šole Novo mesto in Staš Stropnik, ki je zastopal Šolo za strojništvo Velenje.

Organizatorji so za sodelujoče dijake, mentorje in druge obiskovalce pripravili tudi spremljajoči program s predstavitvami tovornjaka Volvo, virtualne delavnice električne tehnologije pri vozilih Ford, orodja in opreme Unior, zavarovalnih dejavnosti Zavarovalnice Triglav ter gumarskih novosti.

Tekmovanje je namenjeno dijakom drugih in tretjih letnikov srednješolskega izobraževalnega programa avtoserviser, z njim pa želijo organizatorji spodbuditi interes za izobraževanje in opravljanje poklicev v avtoservisni dejavnosti, krepiti zanimanje za tehnično kulturo in seveda skladno s tekmovalnim duhom tudi izpostaviti dijake, ki izkažejo največjo raven pridobljenega znanja v izobraževalnem procesu na srednješolski stopnji.

 

Izjava g. Andraž Hernavs, vodja poprodaje pri Summit avtu:

V obdobju pomanjkanja tehničnega kadra je Tekmovanje mladih avtomehanikov odlična priložnost za navezovanje stikov med podjetji z avtomobilsko dejavnostjo in srednjimi šolami, ki izobražujejo prihodnji tehnični kader, njihovimi profesorji ter dijaki.

Zaradi hitrega razvoja avtomobilskih tehnologij v zadnjih letih ter predvsem zaradi razvoja novih tehnologij električne mobilnosti, imamo vsi skupaj pred seboj velike izzive glede vzdrževanja teh vozil ter izobraževanja potrebnih mehanikov.

Prihajajoče električne tehnologije so popolnoma nove tako za obstoječe in izkušene tehnike, kot tudi za mlade mehanike, ki šele zaključujejo svoje izobraževanje in se bodo na trg delovne sile podali v naslednjih letih.

Električna mobilnost postaja naša skupna točka ter prioriteta internega, strokovnega izobraževanja zaposlenih, morala pa bi postati tudi prioriteta izobraževanja mladih mehanikov v srednješolskih izobraževalnih procesih. Prihodnost je tukaj in spremembe ni mogoče več zaustaviti. Poklic Avtoserviser bo v zelo bližnji prihodnosti zahteval veliko več znanja o elektrotehniki, kakor je to zahtevano danes in temu bodo morale obvezno slediti tudi srednje šole.

Dogodek Tekmovanje mladih avtomehanikov, ki ga je organizirala revija Tranzit je pokazal, da nadobudni mladi mehaniki že sami iščejo informacije o novih tehnologijah, vendar je teh informacij bistveno premalo, zato je nujna vzpostavitev bolj poglobljenega sodelovanja med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami. Podjetje Summit avto d.o.o. ima poseben, interni program integracije mladih mehanikov v svoje delovne procese, zato si vsekakor želimo v svoje vrste privabiti predvsem mlade kadre, ki že imajo določen novo znanja, poleg klasičnega znanja o motorznastvu, tudi znanje o elektrotehniki.