Najhitrejši Transit, ki smo ga kdajkoli izdelali

28. junija 2022

Na festivalu hitrosti v Goodwoodu je Ford predstavil novi super kombi Ford Pro Electric SuperVan.

Predstavljamo surovih 2.000 konjskih moči, visoko tehnološki, edinstven dirkalnik. Kar še bolj preseneča je, da govorimo o kombiju in da je povsem električen.

Ford Pro Electric SuperVan

predstavljen na tokratnem Goodwood festivalu hitrosti, je četrto vozilo v Fordovi legendarni super kombijevski vrsti. Prvi trije predstavljeni super kombiji, so uporabljali motorje iz Fordovih dirkalnih avtomobilov. Tokrat pa govorimo o prvi različici, ki je povsem električna.

Njegov nastrojen videz izhaja iz nedavno predstavljenega novega E-Transit Customa, vključno  z nižjimi, širšimi proporci in prepoznavnimi dizajnerskimi detajli, kot je sprednja LED silhueta žarometa.

Najhitrejši Transit, ki smo ga kdajkoli izdelali

SuperVan je izdelan iz enakih lahkih kompozitnih materialov, kot se uporabljajo v dirkalnih avtomobilih. Z napredno aerodinamiko, ki ostro reže zrak in potisne električni SuperVan na stezo, kjer doseže maksimalno zmogljivost.

Kaj se skriva pod pokrovom?

Pod pokrovom se skriva set baterij in štirje elektromotorji, ki skupaj proizvedejo približno 2.000 konjskih moči. Štirikolesni pogon pomaga uravnavati ekspresivno moč, medtem ko dirkaško vzmetenje, zavore in pnevmatike poskrbijo za učinkovito zaviranje Electric SuperVana, ki je nujno za uspešno obvladovanje super hitrega kombija.

Najhitrejši Transit, ki smo ga kdajkoli izdelali

Zaslon na dotik Sync 4, vozniku omogoča, da voznik kar med vožnjo izbere način vožnje. Izbira lahko med: Road, Track, Drift, Drag in Rally. Prav tako sistem nadzoruje kamere na vozilu in prilagaja sistem, ki med zaviranjem polni baterije električnega kombija SuperVan.

Pametna tehnologija presega vozilo

To je prvi SuperVan, ki omogoča skupno rabo podatkov v živo, kar strokovnjakom omogoča samodejno optimizacijo njegove učinkovitosti. V realnem času lahko spremljajo čase kroga, informacije o bateriji in polnjenju, nato pa predlagajo spremembe, ki jih lahko voznik vnese preko SYNC sistema, da izboljša učinkovitost delovanja ali ustvari še bolj vznemirljivo predstavo.

Najhitrejši Transit, ki smo ga kdajkoli izdelali

Prvo predstavo super kombija so zaupali dirkaču Romain Dumas, saj njegov raznolik življenjepis vključuje že dosežene številne rekorde. Tako v Goodwoodu kot na drugih prestižnih tekmovanjih kot so Pikes Peaku v električnih vozilih ter rekord električnega kroga na strašnem Nürburgring Nordschleifeu, rekord 24 ur Le Mansove na razdaljo in doseženo zmago v svojem razredu na Rallye Monte Carlu.