Robot Robbie pomaga invalidom pri delu v Fordovi montaži

28. maja 2022

Sodelujoči robot Robbie pomaga invalidom in osebam z omejeno mobilnostjo pri delu v Fordovi montaži.

Delavec na proizvodni liniji Dietmar Brauner je mislil, da je njegove 30-letne poklicne poti konec. Saj se mu je zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav zmanjšala gibljivost rame in zapestja. Zdaj pa lahko vse svoje izkušnje uporabi pri večjem številu nalog. Za vse to ima zasluge njegov novi sodelavec – sodelujoči robot, ki ga je poimenoval Robbie.

Robot Robbie pomaga invalidom pri delu v Fordovi montaži
Kobot Robbie je pomagal prikazati široko paleto vlog, ki jih lahko opravljajo invalidi in osebe z omejeno mobilnostjo, če poskrbimo za zasnovo delovnega mesta, ki je posebej prilagojeno potrebam delavca.

Kobot Robbie

Robbie je zasnovan za sodelovanje z osebami z omejeno mobilnostjo in drugimi oblikami oviranosti. Prevzema naloge, ki bi bile sicer za te zaposlene težke ali nemogoče. Po uspešno opravljeni 18-mesečni preizkusni dobi je Ford Robbieja zaposlil za stalno. Vse to bo privedlo do namestitve nadaljnjih kobotov (skrajšano za collaborative robot, sodelujoči robot) v Fordove proizvodne obrate, da bi se delovne možnosti razširile na še širšo paleto ljudi.

Robot Robbie pomaga invalidom pri delu v Fordovi montaži
Po uspehu tega projekta zdaj uvajamo takšna delovna mesta posebej za invalide tudi pri drugih projektih. In kar naenkrat se zdi, da so možnosti za sodelovanje med človekom in robotom neskončne.

“Z leti sem vse težje opravljal svoje delo, potem pa je prišel ta mali robot in zame je kot dodatna roka – zelo močna dodatna roka,” pravi Dietmar. “To je bila res korenita sprememba. Upam, da bo tudi drugim meni podobnim odprla vrata in bodo dobili priložnost za opravljanje dela, ki ga imajo radi, ali da bodo lahko z njim nadaljevali.”

Skupno delo

“Kobot Robbie je pomagal prikazati široko paleto vlog, ki jih lahko opravljajo invalidi in osebe z omejeno mobilnostjo, če poskrbimo za zasnovo delovnega mesta, ki je posebej prilagojeno potrebam delavca. Sodelujoči roboti bi lahko pomagali ustvariti več delovnih mest in podaljšati poklicno pot našim obstoječim zaposlenim.” Oliver Färber, vodja obrata, oddelek za pogonske sklope v Kölnu, Ford Evropa


“Uvedli smo na človeka osredotočeno delovno mesto, ki je edinstveno v panogi. Po uspehu tega projekta zdaj uvajamo takšna delovna mesta posebej za invalide tudi pri drugih projektih. In kar naenkrat se zdi, da so možnosti za sodelovanje med človekom in robotom neskončne.” Mathias Hüsing, profesor, Univerza RWTH v Aachnu

Robot Robbie pomaga invalidom pri delu v Fordovi montaži

Dietmar in Robbie sodelujeta na Fordovi montažni liniji v Kölnu v Nemčiji, kjer na motorje pritrjujeta krožne pokrove. Dietmar postavi dva pokrova v držala in Robbiju naroči, naj vsakega od njiju dvigne in trdno pritisne na ustrezno mesto. To natančno opravilo zahteva popolno poravnavo odprtin, da lahko Dietmar z električnim izvijačem pritrdi pokrove, motor pa se premika po liniji.

Robot Robbie pomaga invalidom pri delu v Fordovi montaži

Fordov raziskovalni projekt je bil zasnovan tako, da je pokazal, ali lahko invalidi in osebe z omejeno mobilnostjo opravljajo dela v proizvodnji. Pri tem ne potrebujejo zaščitne naprave ali varnostne pregrade. Robbie se premika le, če ga Dietmar aktivira. Ima tudi senzorje, ki zaznavajo, kdaj bi mu roke ali prsti lahko prekrižali pot.

Nagrajeni raziskovalni projekt sta podprla Univerza RWTH v Aachnu in Deželno združenje Porenja (Landschaftsverband Rheinland – LVR). Največji ponudnik storitev za invalide v Nemčiji, ki je zagotovilo sredstva v višini 372.000 EUR.