Mark Škulj po nove zmage

20. aprila 2022

Sezona 2022 se je pričela z dirko v Ajdovščini. Za ekipo Škulj je uspešen dirkaški vikend s Ford Fiesto rally4.

Rally sem končal na prvem mestu med mladinci do 25 let. V diviziji ll pa sem si privozil skupno tretje mesto. Rally je potekal od četrtka do sobote.

Kako se je odvijala dirka?

Kot ste verjetno že kje prebrali je bila uvodna dirka precej kaotična. Že v četrtek popoldne nas je čakal popis hitrostnih preizkušenj, ki sem ga opravljal z vozilom Ford Focus. Tega so mi prijazno zagotovili v Ford Novi iz Kopra. Moram priznati, da je vozna dinamika in ergonomija v avtomobilu prav všečna. Še bolj bi mi bilo všeč, če bi sedel za volanom nabritega STja. V petek zjutraj smo nadaljevali s popisom vse do 16. ure.  Takoj  po popisu je sledil ceremonialni štart v centru Ajdovščine. Na samem dogodku se je nabralo kar nekaj gledalcev in strastnih navijačev.

Prav veselil sem se že prve HP, ki je prav tako potekala po samem centru Ajdovščine. Še posebej so mi pri srcu prav nočne dirke, ki so velikokrat tudi nepredvidljive. Vzdušje pa je itak nekaj posebnega in čarobnega, tako za gledalce kot tudi za nas tekmovalce.

Mark Škulj po nove zmage

Sobota zjutraj in slaba vremenska napoved

Naslednji dan pa nas je čakalo še ostalih devet hitrostnih preizkušenj. Prva je bila na razporedu malo pred deveto zjutraj. Vremenska napoved je bila zelo slaba, ki pa na začetku dneva ni prinesla napovedanega dežja.

Mark Škulj po nove zmage

Tako smo tekmovalci skoraj ves dan čakali, kdaj bo začelo deževati. Še posebej velike izzive smo imeli v servisu z izbiro pravih pnevmatik. Odvijala se je prava loterija. Po prvih dveh preizkušnjah mi ni kazalo najbolje, saj sem izgubil vodstvo. Ampak, se nisem vdal…

Še vedno možnosti za stopničke

Ker je sledila ponovitev enakih HP sem svoje čase močno izboljšal in tako ostal v boju za same stopničke.

Dan se je prevesil v popoldan. Ko smo v servisu čakali na dež, so kmalu začele padati prve kaplje dežja. Zato smo se odločili, da je potrebno uporabiti pnevmatike za dež.

Po odpeljani atraktivni HP Žablje sem zopet postavil zelo dober čas, žal pa je zaradi snega sledila odpoved HP Predmeja.

Vrnili smo se v servis in kmalu so nam sporočili odločitev, da bosta HP 9 in HP 10 odpovedana zaradi razmer na cesti.

Vreme usodno poseglo v razlet dirke

Ponovno sem odpeljali HP Žablje na kateri sem ohranil dobro tretje mesto v diviziji ll in pa prvo mesto med mladinci.

Kljub vremenski loteriji sem na dirki osvojil pomembne točke, ki bodo odlično izhodišče za osvajanje novih točk na naslednji dirki v Velenju 26.-28. maja.

Tekst & foto: Mark Škulj