11. Rally Vipavska dolina

14. aprila 2022

Enajsta izvedba relija Vipavska dolina je bilo uvodno dejanje letošnjega državnega prvenstva v reliju.

Letošnji reli je zaznamovalo izredno spremenljivo vreme in vrnitev superspeciala. Po treh letih so izpeljali magični superspecial po ulicah Ajdovščine, ki ga vedno obišče več tisoč glava množica navdušencev.

Po kaotičnem dnevu v Vipavski dolini imamo povsem mednarodne stopničke v skupni razvrstitvi! Prvo mesto sta zasedla Nikolay Gryazin in Konstantin Aleksandrov (Fabia R5 EVO), ki sta si privozila 33 sekund prednosti pred drugouvrščenima Erik Cais/Petr Tešínsky (Fiesta Rally2). Tretje mesto pa sta po zadnjih dveh hitrostnih preizkušnjah privozila Robert Virves in Aleks Lesk s Fiesto Rally3.

Ni le športni dogodek

Reli v Vipavski dolini ima svojo vrednost in tudi pravo podporo. Ne gre več le za športni dogodek, temveč za pravo turistično doživetje in promocijo Vipavske doline. Številne posadke se vračajo zaradi slikovite pokrajine in tehnično zanimivih hitrostnih preizkušenj, ki omogočajo atraktivno vožnjo.

Letošnji rally je začelo 85 posadk v pravem mednarodnem pomenu med katerimi so bile kar tri ekipe svetovnega merila, ki so naš reli vzele kot trening pred nastopom na WRC Hrvaška. Ajdovščina je pokala po šivih in opazili smo nasmejane obraze v servisni coni, ob progi superspeciala in nenazadnje tudi po vaseh, kjer se je odvil sobotni del relija.

Med Slovenci je bil po pričakovanju najuspešnejši državni prvak Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki je kot edini uspel ostati relativno blizu najhitrejšima Gryazinu in Caisu.

Tretji je bil še vedno ne polnoletni Mark Škulj (ford fiesta rally4), ki je bil spet veliko hitrejši na mokri kot suhi cesti. Škulj je v cilju za Premrlom zaostal 6,9 sekunde. Končna razvrstitev 11. mesto.

Posadka Mitja Klemenčič / Damjan Jeram sta končala na skupnem 54. mestu.

Foto: Uroš Modlic