Ford je objavil integrirano poročilo za leto 2022

01. aprila 2022

Ford je objavil uvodno poročilo o človekovih pravicah in v integriranem poročilu za leto 2022 ob prehodu na električno prihodnost povečal razkritje podnebnih tveganj.

Ford je danes objavil integrirano trajnostno in finančno poročilo za leto 2022, ki se osredotoča na prehod podjetja na vodilno vlogo v električni revoluciji, vključno z načrti za povečanje proizvodnje na več kot dva milijona električnih vozil na leto do leta 2026 in polovičnega deleža električnih vozil v skupni letni prodaji do konca desetletja.

Ford je objavil integrirano poročilo za leto 2022

Ford se je zavezal, da bo ogljično nevtralnost dosegel najpozneje do leta 2050, pri čemer ga podpirajo znanstveno utemeljeni vmesni cilji, ki jih bo dosegel do leta 2035. Novo poročilo vsebuje prostovoljna razkritja informacij, povezanih s podnebjem, in podrobno opisuje Fordov napredek pri zmanjšanju emisij na vozilo za 50 % glede na izhodiščno leto 2019 in emisij iz poslovanja za 76 % glede na izhodiščno leto 2017. Lani je podjetje doseglo 35-odstotno zmanjšanje absolutnega odtisa toplogrednih plinov iz proizvodnje v primerjavi z letom 2017.

Prehod na električna vozila je ključnega pomena

Prehod na električna vozila je ključnega pomena za doseganje Fordovih trajnostnih ciljev, vendar je takšen prehod povezan z izzivi – vključno z oskrbo s surovinami, recikliranjem baterij ob koncu življenjske dobe in vprašanji človekovih pravic. Da bi zagotovil več informacij o teh temah, Ford objavlja tudi poročilo o človekovih pravicah, ki je prvo za družbo Fordo in ameriško avtomobilsko industrijo, ter združeno poročilo delovne skupine za finančna razkritja, povezana s podnebjem, in poročilo o scenarijih podnebnih tveganj.


“Najresničnejši znak uspeha je, ali naslednji generaciji zapustimo boljši svet. Naše integrirano poročilo me vsako leto spomni na našo zavezanost našim vrednotam in na naše prizadevanje, da premaknemo mejo pri vprašanjih, ki so res pomembna. Tako je že odkar smo pred 23 leti uvedli poročilo, ki je bilo prvo v panogi. In tudi danes ne bi moglo biti nič bolj resnično,” je povedal Fordov izvršni predsednik Bill Ford.

“Z veseljem tudi sporočam, da bo Ford letos objavil poročilo o človekovih pravicah, kar je še en prvi dosežek v ameriški avtomobilski industriji. V njem bomo preverili, kako pridobivamo materiale, kje so izdelani naši izdelki in kakšni so naši delovni standardi. Ponosen sem na napredek, ki smo ga dosegli v zadnjih dveh desetletjih, in se veselim naših nadaljnjih dosežkov,” je dodal.

Ford je objavil integrirano poročilo za leto 2022

Da bi konkuriral in zmagal v novi dobi električnih in povezanih vozil, namerava Ford od leta 2022 do 2026 po vsem svetu vložiti več kot 50 milijard dolarjev (približno 45,18 milijard evrov) v razvoj električnih vozil in baterij, ki jih poganjajo. To bo storil v nekaterih najnaprednejših in najučinkovitejših avtomobilskih tovarnah na svetu, s čimer bo ustvaril na tisoče novih delovnih mest ter vzpostavil trajnostno in etično dobavno verigo.


“Letošnje poročilo je pomembno, saj dokazuje Fordovo dolgoletno zavezanost preglednosti in odgovornosti,” je povedala Cynthia Williams, globalna direktorica za trajnost, homologacijo in skladnost pri Fordu. “Našim deležnikom daje jasno sliko o tem, kako bomo pri prehodu na električna vozila postavili ljudi na prvo mesto in spoštovali človekove pravice ter pri tem gradili na naši dediščini podnebnih ukrepov in varstva okolja. Strategija našega podjetja in trajnostni cilji so neločljivo povezani – kar je dobro za planet, je dobro tudi za naše stranke in naše poslovanje.”

Spodbujanje inovacij in trajnostne rasti

V integriranem trajnostnem in finančnem poročilu za leto 2022 je opisano, kako načrt Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti gradi na pomembnih temeljnih prednostih podjetja, da bi povečalo proizvodnjo električnih vozil ter izkoristilo povezljivost in prelomno tehnologijo, da bi bili njegovi izdelki dostopnejši, bolj vključujoči in varnejši za vožnjo kot kdaj koli prej. Ford je bil eden prvih ameriških proizvajalcev avtomobilov, ki se je pri omejevanju globalnega segrevanja v okviru Pariškega sporazuma pridružil mednarodni skupnosti, cilj podjetja pa je zgraditi poslovni model, ki bo presegel neto ničelne izpuste in postal pozitiven za okolje in družbo.

Ford je objavil integrirano poročilo za leto 2022

Poudarki leta 2021 v integriranem poročilu

  • Ford se je pridružil RouteZero (PotNič), globalni koaliciji za zajezitev globalnega segrevanja s prizadevanji, da bi do leta 2040 po vsem svetu, na vodilnih trgih pa najpozneje do leta 2035, prodaja vseh novih osebnih avtomobilov in dostavnih vozil ne povzročala emisij.
  • Družba je uvedla okvir trajnostnega financiranja za usmerjanje naložb v družbene in okoljske projekte, s čimer je utrla pot Fordovi prvi zeleni obveznici, ki je z 10-letno izdajo zbrala 2,5 milijarde dolarjev (približno 2,26 milijarde evrov) za financiranje novega portfelja električnih vozil družbe.
  • Ford in SK Innovation sta napovedala načrtovano skupno naložbo v višini 11,4 milijarde dolarjev (dobrih 10,3 milijarde evrov) v BlueOval City in tri skupne tovarne baterij BlueOval SK v Kentuckyju in Tennesseeju – mega-podjetja, ki bodo ustvarila skoraj 11.000 novih delovnih mest in prispevala k ustvarjanju trajnostnega proizvodnega ekosistema. Ford bo v naslednjih petih letih vložil več kot 525 milijonov dolarjev (nekaj več kot 474 milijone evrov) v strokovni razvoj in usposabljanje avtomehanikov za servisiranje električnih in povezanih vozil.
  • Ford sodeluje s podjetjem Redwood Materials, vodilnim proizvajalcem materialov za baterije, da bi električna vozila postala bolj trajnostna in cenovno dostopna Američanom, in sicer z lokalizacijo omrežja dobavne verige za ustvarjanje možnosti recikliranja odpadnih in izrabljenih baterij ter povečanjem recikliranja litij-ionskih baterij. Ford namerava v jugovzhodnem Michiganu odpreti tudi globalno baterijsko središče Ford Ion Park z novimi naložbami za razvoj, testiranje in izdelavo baterijskih celic in celičnih nizov s poudarkom na litij-ionskih baterijah, hkrati pa preučuje tehnologijo polprevodniških baterij.
  • Podjetje se je pridružilo izzivu ameriškega ministrstva za energijo Better Climate Challenge (Izziv za boljše podnebje), da bi do leta 2030 zmanjšalo emisije toplogrednih plinov iz svojih obratov za vsaj polovico – v skladu s Fordovo zavezo, da bo do leta 2035 svoje obrate napajal s 100-odstotno brezogljično električno energijo.
  • Ford je zmanjšal letno porabo vode za več kot 78 % v primerjavi z letom 2000 in po vsem svetu vzpostavil 89 obratov, ki delujejo brez odpadkov za smetišča, hkrati pa je zmanjšal svoj globalni ogljični odtis proizvodnje za več kot 35 % v primerjavi z letom 2017.
  • Družba si je zastavila nov cilj na področju raznolikosti, enakosti in vključenosti (DEI), da bi povečala spolno in rasno raznolikost med vodilnimi kadri, kar spremlja vsako četrtletje, saj Ford napreduje pri oblikovanju delovne sile prihodnosti. Ford je leta 2021 revizijo raznolikosti, enakosti in vključenosti poleg ZDA razširil na sedem dodatnih večjih trgov ter pospešil plačilno enakost.
  • Ford je skupaj s svojo filantropsko enoto Ford Fund prispeval več kot 74,4 milijona dolarjev (67,23 milijona evrov) v dobrodelne namene, da bi gradil pravičnost in opolnomočil nezadostno oskrbovane in premalo zastopane skupnosti po vsem svetu. Ford in Ford Fund sta skupaj podarila 120 milijonov mask ogroženim posameznikom in organizacijam v vseh 50 zveznih ameriških državah za pomoč v boju proti širjenju covida-19, odprla skupnostni center za cepljenje v Romuniji ter med drugimi pobudami razdelila hrano in medicinske komplete več tisoč družinam v Južni Ameriki.

Rezultati poslovanja in drugi kazalniki iz leta 2021 kažejo, da načrt Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti deluje. Fordovi prihodki, čisti dobiček in prilagojeni dobiček pred obrestmi in davki so se iz leta v leto izboljševali, kljub pomanjkanju polprevodnikov v industriji, drugim motnjam v dobavni verigi in stalnim učinkom pandemije covida-19. Družba je dosegla izjemen napredek tako pri strateški usmeritvi kot pri finančni uspešnosti poslovanja.

Ford je že drugo leto združil svoja letna finančna in trajnostna poročila, da bi zagotovil celovitejši pregled nad svojim napredkom, kar pomeni 23 let preglednosti in natančnosti trajnostnega poročanja za vlagatelje in zainteresirane strani.

Fordovo integrirano trajnostno in finančno poročilo za leto 2022 najdete na spletnem naslovu sustainability.ford.com.