Prednosti poslovnega najema Fordovih vozil

10. decembra 2021

Poslovni najem je optimalna rešitev za vse, ki želijo svoj čas in kapital vložiti v osnovno dejavnost. Upravljanje voznega parka prepustite strokovnjakom.

Lastništvo avtomobila ima za uporabnika ali podjetje svoje prednosti. Ko pa je treba upoštevati tudi vzdrževanje in stroške uporabe, v podjetju pride do ‘vročih’ razprav. Sprva »ugodna ponudba« se zlahka razblini, saj ob podrobnejših izračunih, razmisleku in upoštevanju prav vseh stroškov, ki spremljajo lastništvo avtomobila, številke niso več tako ugodne.

Prava rešitev za brezskrbno lastništvo je poslovni najem ali operativni lizing

Brez skrbi se posvetiš poslu

Poslovni najem ima kar nekaj prednosti pred klasičnim najemom oziroma lastništvom vozila. Prvi in najpomembnejši adut je gotovo brezskrbnost. Ko pomislite na številna vprašanja, ki se pojavljajo ob uporabi vozila in upravljanju voznega parka. Kdaj poteče registracija? Kakšni bodo stroški? Kdaj je potreben servis? Ali ni že čas za nove pnevmatike? Ali bom v primeru poškodb in popravila dobil nadomestni avtomobil ali pa bo posel takrat stal? vsemu temu se izognete saj je s poslovnim najemom poskrbljeno za prav vsako malenkost.

Vnaprej znani stroški

Ker je pri operativnem lizingu v ceno najema zajeto prav vse, ni z avtomobilom v času uporabe nobenih nepredvidenih stroškov – tudi če pride do manjše ali večje okvare.

V primeru nakupa vozila na lizing je mesečni obrok fiksen, vendar pa se hitro lahko pojavijo dodatni stroški. Obrok, ki se sprva zdi nizek, se hitro razblini, ko pride čas za menjavo pnevmatik, redni ali izredni servis. Ob morebitnih poškodbah, v žep pa moraš poseči tudi za menjavo žarnic ali metlic za vetrobransko steklo. Pri poslovnem najemu so stroški najema oziroma uporabe vozila znani vnaprej in so fiksni do izteka pogodbe.

Ko poplačate eno izmed klasičnih oblik financiranja, vam res ostane avtomobil, vendar je izgubil že precej vrednosti. Hkrati je v že v letih, ko ga lahko načnejo prve večje okvare. Po izteku lizinga se lahko tako odločite za samostojno prodajo ali stari avto ponudite trgovcu kot polog za novega. Vseeno boste s tem po vsej verjetnosti izgubili še nekaj denarja.

Pri poslovnem najemu vprašanja, kaj s starim avtomobilom, ni. Po izteku najemne pogodbe avtomobil preprosto vrnete in vzamete novega ter plačujete enak obrok še naprej ali pa se pogodba zaključi. Možen je tudi končni odkup vozila.

Poslovni najem gre v stroške

Med prednostmi poslovnega najema boste samostojni podjetniki in podjetja gotovo cenili dejstvo, da gre celotna najemnina v stroške oziroma da je strošek podjetja. V nasprotju z nakupom vozila na podjetje se lahko najeto vozilo uporablja tudi za osebne namene, brez beleženja kilometrine in drugega. Ker stroški znižujejo davčno osnovo oziroma dobiček, pa s tem plačate tudi manj davka na dobiček. V tem primeru ste 25 odstotkov najemnine prek operativnega lizinga praktično že dobili nazaj.