S Ford Focusom vedno bolj povezana

16. novembra 2021

Žiga Žgur - Najboljši mladi voznik 2021 je strnil svoja doživetja s Ford Focusom. Pravi, da ga avto navdušuje in vedno znova preseneča.

Avtor teksta in fotografij: Žiga Žgur

Sedaj sva s Focusom preživela že dobre štiri mesece ter skupaj prevozila 12.500km in ponovno lahko rečem, da mi je avto res zlezel pod kožo. Ni ga dneva, ko me Focus ne bi navdušil s svojo dinamičnostjo, varčnostjo ter prostornostjo. Da o udobju in varnostnih elementih, ki jih avto ponuja, sploh ne izgubljam besed. Dnevno skupaj preživiva od dve do tri ure, tako da lahko z gotovostjo trdim, da avto res že dobro poznam.

Ford Focus izstopa v množici

Od zadnjega poročanja je minilo že nekaj časa in v tem obdobju sem Focusa res dobro izkoristil za številne izlete ter vsakodnevne opravke. V sredini avgusta sem se s punco odpravil na ponovni oddih v bližjo Istro. Ford Focus je sredi avtokampa lovil številne poglede. Nekaj ljudi se je takoj, ko so avto zagledali ustavilo ob naši parceli in me povprašalo, naj jim malo več povem o avtu, saj jim je vizualno res všeč. Seveda sem z veseljem predstavil vse najboljše lastnosti avta, ki sem jih do takrat spoznal. Vsi so bili več kot očitno presenečeni, saj niso pričakovali, da tale avto res vse to ponuja. Ko je Focus požel vse poglede v kampu, pa sem mu namenil več kot zaslužen enotedenski počitek.

Po vrnitvi z dopusta, sem avto večino časa uporabljal za dnevne poti na delo in nazaj. Ob vikendih pa sem mu namenil več pozornosti za daljše izlete in raziskovanje lepot Slovenije. Večkrat sem se z njim odpravil do obale, dočakal pa je tudi izlet do Bleda in bližnje okolice.

S Ford Focusom vedno bolj povezana

Mendarodno FIA Best Young Driver tekmovanje

Konec septembra smo se tekmovalci AMZS-ja zbrali na Vranskem, kjer smo imeli pripravljalni trening pred odhodom na mednarodno FIA Best Young driver tekmovanje na Poljsko. Takrat sem imel prvič priložnost, da Focusa bolje preizkusim tudi na poligonu. Ker smo bili že seznanjeni s tem, kakšne vaje nas bodo pričakale na Poljskem, smo takoj začeli z vadbo. Prvi izziv – vzvratni slalom samo s pomočjo kamere. Moram priznati, da sem se te naloge najmanj veselil. Vendar me je Focus s svojo odlično in kakovostno kamero prepričal v nasprotno. Grafika na zaslonu res natančno prikazuje pot vozila in s tem vozniku pomaga, da je bolj suveren pri vzvratni vožnji. Sledila je vaja zanašanja, kjer se je Focus zopet odlično obnesel. Zadnja vaja pa je obsegala slalom po različnih podlagah, kjer sem lahko samo še enkrat potrdil Focusovo odlično vozno dinamiko, saj se je peljal kot po tirnicah.

Prvega oktobra je napočil čas odhoda na Poljsko. S Focusom sva se iz Podnanosa odpravila proti Ljubljani.  Pred AMZS-jem sva pobrala še tri sotekmovalce in tako smo se skupaj odpravili proti letališču v Zagrebu. Pot je hitro minila, vsi sotekmovalci pa so bili nad prostornostjo in udobjem Focusa več kot navdušeni. Tekmovalni vikend je minil kot bi trenil in že smo bili nazaj s Poljske. dosegli smo tri uvrstitve na zmagovalni oder. Med njimi je ena uvrstitev pripadala tudi meni – 2.mesto v kategoriji FIA Best Young Driver 2021, nad čemur sem bil več kot navdušen.

Čeprav smo se s Poljske vrnili v nedeljo pozno zvečer, s Focusom nisva imela daljšega premora, saj sva se že takoj naslednje jutro odpravila proti Ljubljani. Ponovno sem začel s študijem, tokrat na magistrskem programu Ekonomske fakultete. Tako je preostanek oktobra večinoma minil z vsakodnevno vožnjo na relaciji Podnanos-Ljubljana.

S Ford Focusom vedno bolj povezana

Nova obzorja

V sredini oktobra sem Focusa izkoristili tudi za ogled filma v avto kinu Bežigrad. Moram priznati, da so udobni sedeži več kot odlični tudi za večurno gledanje filmov. Prav tako se je zopet izkazala multimedija in zvočniki v avtomobilu, ki so to izkušnjo povzdignili še na malo višji nivo.

S Ford Focusom vedno bolj povezana

Proti koncu oktobra pa sva se s punco ponovno odpravila na enodnevni izlet, tokrat sva raziskovala lepote Dolenjske. Na pot sva se zopet odpravila s Focusom, s katerim so kilometri res hitro minili. V začetku novembra sem avto odpeljal na zimski tretma – menjavo pnevmatik.  Teden dni kasneje pa sem se ponovno odpravil v Center varne vožnje na Vranskem, kjer sem opravil nadaljevalni tečaj za voznike osebnih avtomobilov. Ford Focus je bil ponovno na težki preizkušnji.  Odrezal se je več kot odlično odrezal, prav na vseh vajah, zahvaljujoč tudi odličnim Continentalovim zimskim pnevmatikam, ki so mi jih namestili na Ford Slovenija.

Tako je nevede minilo že štiri mesece, od kar s Focusom skupaj premagujeva kilometre. Verjamem, da me bo v prihodnjih mesecih presenetil še s čim, zato se nadaljnjega druženja z njim še posebej veselim. Upam, da bom čez dva meseca zopet s takim navdušenjem podoživljal najina druženja.