Najboljša za volanom 2021 sta Neca Galičič in Žiga Žgur

23. junija 2021

V AMZS Centru varne vožnje se je končal izbor Najboljši za volanom 2021, glavna nagrada je uporaba Forda Focusa za 1 leto. Cilj tekmovanja je izboljšanje prometne varnosti med mladimi, tako zmagovalca hkrati postaneta ambasadorja Forda.

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2021 sta imela kanček sreče ter pokazala največ znanja Neca Galičič in Žiga Žgur. Zmagovalca izbora Najboljši za volanom 2021 se bosta eno leto vozila vsak s svojim Ford Focusom. Hkrati sta s prestižno nagrado postala tudi mlada AMZS ambasadorja varne vožnje in Ford blagovne znamke.

AMZS je že peto leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom. Ta je letos privabil k sodelovanju kar 5.200 posameznikov, kar je rekordno število mladih voznikov do 26. leta starosti. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja.

V začetku junija je sledil je polfinalni izbor v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, včeraj pa se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet zahtevnih vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili vozniško znanje in spretnosti. Prav tako tudi sposobnost ukrepanja v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba nuditi prvo pomoč ponesrečencu. Verjamem, da je ta vaja na koncu odločala o zmagovalcih, saj velja za najbolj zahtevno.

Zmagovalec Žiga in zmagovalka Neca sta domov odpeljala Ford Focusa

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila 25-letna delovna terapevtka iz Žirov Neca Galičič in 23-letni študent managementa Žiga Žgur iz Podnanosa.

Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom 2021 in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojim Ford Focusom. Glavni nagradi je podelil generalni direktor David Jurič, ki je ključe vozil z veseljem predal zmagovalcema. Ti z odgovornim obnašanjem v prometu postajajo odlični ambasadorji Ford blagovne znamke, kjer varnost postavljamo na prvo mesto. Pri Fordu je izdelava pametnih avtov s tehnologijami, s katerimi se vozniki lažje izognejo tveganim situacijam, ključnega pomena. Sodobna vozila so zato že standardno opremljena s številnimi pasivnimi in aktivnimi varnostnimi sistemi.


“Prepričani smo, da bosta zmagovalca z lahkoto našla veliko navdiha pri vsakodnevni uporabi Forda Focusa, ki se poleg varnosti ponaša tudi z odlično vozno dinamiko. Da je Focus pravi zmagovalec, potrjujejo tudi številne osvojene nagrade. Tako je pred tremi leti postal Slovenski avto leta, letos pa absolutni zmagovalec v Prima testu tega segmenta. Zmagovalni Ford Focus je zasnovan tako, da bo voznik lahko kar najbolje izkoristil dinamičen tempo sodobnega življenja. Naj bodo poti mladih zmagovalcev varne, pa tudi zabavne,” je še dodal g. Jurič.

Najboljša za volanom 2021 sta Neca Galičič in Žiga Žgur
Najboljša za volanom 2021 sta postala Žiga Žgur in Neca Galičič, v družbi Tjaše Perko in Cirila Komotarja, ki sta ambasadorja projekta. Zmagovalca sta se odpeljala z zmagovalnim Ford Focusom.

Žiga Žgur je po zmagi takole strnil svoje misli: “Neverjetno sem užival tako na polfinalu kot finalu Najboljši za volanom 2021. V finale sem prišel sproščen, brez pričakovanj. Prišel sem se zabavat. Vlogo ambasadorja varne vožnje dojemam kot veliko odgovornost. Na mladih svet stoji. Se bom potrudil, da bom čim boljši zgled tako mlajšim kot starejšim generacijam. Menim, da smo mladi odgovorni vozniki, a morda nas včasih zanese pri hitrosti in primanjkuje nam izkušenj.”

Neca Galičič, pa je vesela dodala: “Na vsaki vaji sem dala vse od sebe. Zelo sem se zabavala, bila sem sproščena, očitno je to nek recept za zmago. Pri vajah sem bila konsistentna, vse vaje so mi šle, dobila sem sicer nekaj kazenskih točk, a večjih težav nisem imela. Vesela sem zmage in novih izkušenj. Vsakemu priporočam, da se udeleži tekmovanja Najboljši za volanom! Potrudila se bom, da bom nagrado in novo vlogo izkoristila na najboljši možen način.”

Najboljša za volanom 2021 sta Neca Galičič in Žiga Žgur | AMZS

Kaj vse je čakalo tekmovalce v finalu Najboljši za volanom 2021?

  • vožnja v prometu (simulacija izpitne vožnje)
  • ukrepanje v prometni nesreči in nudenje prve pomoči
  • slalom z žogo
  • slalom, varnostna razdalja in zanašanje
  • terenska vožnja

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.