Ford Puma v rokah Najboljše mlade voznice Petre Prašnikar

21. avgusta 2020

Petra Prašnikar, Najboljša mlada voznica Slovenije 2020, brezskrbno s Ford Pumo.

Avtorica besedila in fotografij: Petra Prašnikar

Že imaš svoj avto in česa se najbolj veseliš zdaj s čisto novo Ford Pumo?

Ne, to je moj prvi avto. Najbolj se veselim neodvisnosti, ki mi jo bo omogočila Ford Puma.  Trenutno je bilo kar nekaj logističnih težav in prilagajanj s strani staršev, ko sem potrebovala prevoz. Sedaj pa lahko brez kakršnega koli problema vzamem svojo novo Pumo in se odpeljem kamor koli.

Kje in kdaj ti bo prišla najbolj prav v vsakodnevnem življenju?

V vsakdanjem življenju mi bo najbolj prav prišla pri vsakodnevnih nepričakovanih opravilih, kot so občasna vožnja na fakulteto, vožnja do trgovine, na kavo, vožnja do prijateljev.

Kaj ti sicer pomeni avtomobil? 

Avtomobil mi pomeni neodvisnost od staršev ali prijateljev z avtomobili. Predvsem manj prilagajanja s strani družine in vsesplošno svobodo pri premagovanju večjih razdalj.

Če bi se odločala za nakup novega, na katere karakteristike bi bila pozorna zdaj po izboru za Najboljšega mladega voznika? 

Zelo veliko mi pomeni občutek prostornosti v avtomobilu, velik prtljažnik in udobje. Glede opreme, pa si želim močnega motorja in avtomobila, ki zagotavlja varnost in sledljivost. Tu nova Ford Puma zagotovo blesti.

Tekmovanje me je spodbudilo, da obnovim svoje znanje prve pomoči, ki sem jo v devetih letih, od kar sem opravljala izpit iz prve pomoči, že precej pozabila. Prav tako sem sedaj postala bolj pozorna na pregled avtomobila pred vožnjo. Sedaj odstranjujem težke predmete s sedežev, da je vožnja bolj varna. To mi omogoča tudi prostoren prtljažnik. Tudi pnevmatike so zelo pomembne pri vožnji , še posebej na mokrem cestišču. To sem najbolje spoznala pri vaji z dvema različnima avtomobiloma: enega z zimskimi in drugega z letnimi pnevmatikami in slednji je imel veliko slabši oprijem.

Si s tekmovanjem spoznala kakšne nove tehnologije, ki jih zdaj posebej ceniš v vozilu?

Srečo imam, saj sem doma že lahko vozila mnogo različnih avtomobilov. Enega s številnimi novimi asistenčnimi sistemi. Najbolj cenim vzvratno kamero, samodejno ohranjanje razdalje med vožnjo in prostoročno telefoniranje.

Si se zdaj prvič srečala s Fordovimi vozili, ali jih imate morda tudi doma?

Sedaj sem se prvič srečala s Fordovimi vozili. Doma so navdušeni nad VolksWagnovimi vozili. Preden sem dobila Ford Pumo, je bila edina druga znamka, ki smo jo imeli doma, Peuguet. Kupili smo ga ravno prejšnje leto, z njim se največ vozi mama.

Kako so ti všeč Fordova vozila, kateri model te je najbolj navdušil?

Fordova vozila so mi zelo všeč. Vsi modeli so bili precej različni. Predvsem zanimivo mi je bilo terensko vozilo Ford Ranger, saj sem se prvič peljala v tako visokem vozilu, takšnega tipa. Presenetilo me je, kako lahko je premagoval teren pod seboj. Pri nizkih avtomobilih so včasih že ležeči policaji pravi izziv za prednji odbijač.

Kam boš najprej na malo daljši izlet ali celo pot odpeljala svojo Ford Pumo?

Moj prvi malo daljši izlet s Pumo je bil na morje v Ankaran, že nekaj dni po tem, ko sem jo dobila. S prijatelji smo se tja zapeljali za en dan in na naše veselje nismo imeli nikakršnega problema s prostorom v prtljažniku.


Doživetja z novo Ford Pumo ….

Takoj, ko sem zmagala na tekmovanju za Najboljšega mladega voznika 2020, sem doma vsem svojim prijateljem razkazala svojo sijočo rdečo nagrado, novo Ford Pumo. Ko sem jih odpeljala na sladoled, je bila vožnja zelo udobna in tiha, kar so opazili tudi oni.  Zelo pa smo bili navdušeni nad masažnimi sprednjimi sedeži. To je zvabilo glasen vzklik presenečenja iz mojih prijateljic, ko sem jima nastavila masažo, saj tega še nobena od nas ni izkusila.

Ponosno sem jim vsem povedala tudi, da ima Ford Puma približno 120 konjskih moči in zmore zelo hitro pospešiti. Spomnim se, da sem šla na obisk k teti, ki me je zelo pohvalila.  Nato pa še moji mami povedala, da če se ji bo zdelo, da ne vozim dobro, lahko stopi ven in si prebere napis na vseh štirih straneh Forda: “#Najboljsazavolanom”. Tej šali smo se vsi nasmejali, jaz pa sem jo vzela povsem resno. Še danes mami kdaj opomnim na to dejstvo. Mami mi zdaj že bolj zaupa in res ne komentira več moje vožnje, no vsaj ne prevečkrat.

Nato smo se s prijatelji in mojim fantom odpravili na piknik v naravo ob izvir Kamniške Bistrice. Tu smo mojega jeklenega konjička preizkusili v terenski vožnji. Kot pričakovano, ni bilo težav. Ford Puma je tudi to preprosto zmogla. Na pikniku smo naredili še foto session v kopalkah, ker je rdeč avtomobil z zelenimi krošnjami v ozadju res izstopal. K sreči sem Ford Pumo dobila poleti, ko bom avtomobil res največ uporabljala. Z njo se bom vozila tudi na morje in na počitnice. maksimalno bom izkoristila čas, ko lahko mirno raziskujem Slovenijo še s pomočjo turističnih bonov.

Prvi sončen dan, ko se mi je ponudila priložnost, da se odpeljemo za en dan na morje smo izkoristili za izlet v Ankaran. Takoj smo prtljažnik napolnili z vsemi potrebščinami in vzeli še sup, s katerim zelo radi veslamo po vseh vodah. Najlažje je bilo priti do cilja s pomočjo navigacije v Ford Pumi. Ta zares dobro prikaže zahtevna križišča, kjer je na primer več pasov, saj se na ekranu prikaže kar slika celotne cestne table, ki je enaka tisti na izvozu. Tako smo enostavno prišli do parkirišča, se napotili na plažo in popolnoma izkoristili dan.

Naslednji dopust je bil daljši v Termah Zreče, tja smo se odpravili s fantom in prijatelji. Malo nas je skrbelo, ali bomo vso “kramo” za štiri odrasle osebe lahko spravili v prtljažnik, vendar nam je prostornost Pume ustregla. Vzeli smo prav vse, kar smo se spomnili. Vsi smo bili srečni, ko smo vse zložili v prtljažnik in se brezskrbno odpravili na pot. Na Rogli in v Zrečah smo zelo uživali.

V naslednjih dneh sem obiskala še svojo dobro prijateljico v Kranju, ki je bila prav tako ponosna na mojo zmago in nagrado. V vročem poletnem dnevu smo se iz prijetno ohlajenega avtomobila odpravili na sprehod po centru starega mesta Kranja, nato pa na ledeni čaj nad mestom.