Ford Puma v rokah Najboljšega mladega voznika Mateja Gorjana

28. julija 2020

Matej Gorjan, Najboljši mladi voznik Slovenije 2020 uživa v prvih kilometrih s Ford Pumo.

Vir: Matej Gorjan, Foto: Jaka Ceglar in AMZS

Že imaš svoj avto in česa se najbolj veseliš zdaj s čisto novo Ford Pumo?

Svojega avta prej nisem imel, zato je ta preskok zame še večji. Do zdaj sem si vedno sposojal avto od staršev, katerega nisem uspel dobiti za čisto vse izlete zaradi časovnega prekrivanja potrebe po njem. Z novo Ford Pumo, pa sem jaz postal gospodar časa. To pomeni, da se kadarkoli z lahkoto lahko odpravim tudi na malo daljši izlet, kar mi je v veliko veselje.

Kje in kdaj ti bo prišla najbolj prav v vsakodnevnem življenju?

Priložnost imeti svoj avto sem hitro izkoristil in zaprosil za študentsko delo na Brniku, kjer brez avta ne gre. Delo sem dobil in tako se vsakodnevno vozim iz Ljubljane na letališče.

Kaj ti sicer pomeni avtomobil? 

V osnovnem smislu mi avto pomeni način transporta od točke A do točke B.  Na naslednji stopnji mi ta pomeni varnost in zatočišče, kdaj morda celo prenočišče. Na najgloblji ravni pa je avtomobil odraz vrhunca inženirske sposobnosti tistega časa in ne nazadnje umetnina ustvarjena iz pod rok umetnika.

Ford Puma v rokah Najboljšega mladega voznika Mateja Gorjana
Matej Gorjan je zmagovalec izbora Najboljši mladi voznik za 2020, ki ga že 4.leto zapored organizira AMZS.

Če bi se odločal-a za nakup novega, na katere karakteristike bi bil-a pozoren-a zdaj po izboru za Najboljšega mladega voznika? Kaj ti je dalo to tekmovanje/izobraževanje, na kaj si postal-a bolj pozoren-a? 

Pozoren bi bil, da avto vsebuje asistenčne sisteme za vožnjo in dober uporabniški vmesnik. Poleg tega tudi ergonomsko oblikovana kabina, kjer je vse na svojem mestu. Idejo delno črpam iz letalstva, kjer je postavitev inštrumentov in stikal cela znanost. Pomembno pa je tudi udobje voznika, saj ta vpliva na njegovo počutje in posledično na varnost v prometu, še posebej na dolgih razdaljah.

Si s tekmovanjem spoznal-a kakšne nove tehnologije, ki jih zdaj posebej ceniš v vozilu?

Na tekmovanju nisem spoznal nobene nove tehnologije, a kljub temu sem še vedno navdušen nad hibridnim pogonom avtomobilov.

Si se zdaj prvič srečal-a s Fordovimi vozili, ali jih imate morda tudi doma?

Fordovih vozil nimamo doma, kljub temu to ni bilo prvo srečanje s Fordovo značko.

Kako so ti všeč Fordova vozila, kateri model te je (na katerem poligonu?) najbolj navdušil?

Na poligonu me je s svojo suverenostjo in robustnostjo najbolj navdušil Ford Ranger Raptor, najverjetneje zato ker sem se prvič srečal s terensko vožnjo in njenimi čari.

Kam boš najprej na malo daljši izlet s svojo Ford Pumo?

Prvi malo daljši izlet s Pumo je že za mano. In sicer s prijatelji smo preživeli fantastičen vikend v Monaku in na Azurni obali. Ford Puma se je odrezala zares vrhunsko, tako na avtocesti, kot v ozkih ulicah priobalnih mest. 

Ford Puma v rokah Najboljšega mladega voznika Mateja Gorjana