Ford Transit krepi tehnološko vodstvo

11. septembra 2021

Ford Transit krepi tehnološko vodstvo s povsem novimi povezanimi funkcijami, sistemom SYNC 4 in serijskimi tehnologijami za pomoč vozniku.

Ford znatno povečuje produktivnost svojega gospodarskega vozila Transit z obsežno tehnološko in tehnično nadgradnjo. Ta uvaja nove funkcije za pomoč vozniku in povezljivost, hkrati pa standardizira ključne tehnologije za aktivno varnost v modelih z največjim obsegom prodaje.

Ford Transit krepi tehnološko vodstvo
Ford znatno povečuje produktivnost svojega gospodarskega vozila Transit z obsežno tehnološko in tehnično nadgradnjo.

S pomembnim korakom povečanja obsega vgrajenih tehnologij za aktivno varnost. Te je neodvisna ustanova za varnost vozil Euro NCAP že nagradila z zlatim priznanjem.  Ford bo od pomladi 2022 v vse modele Ford Transit Trend, Limited in Trail serijsko vgradil pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in avtonomnim zaviranjem v sili ter sistem za ohranjanje voznega pasu. To pomeni, da bo s temi funkcijami opremljenih več kot 60 odstotkov Transitov, prodanih po Evropi.

Ford Transit krepi tehnološko vodstvo
Ford Transit je deležen pomembne tehnološke posodobitve za povečanje produktivnosti in dobrega počutja voznika.

Ford prav tako širi svojo vodilno tehnološko vlogo v Transitovem segmentu z obsežnim programom posodobitev. Te bodo kupcem zagotovile pomembne nove funkcije in zmogljivosti v celotni paleti različic modela Transit. Vse to vključuje uvedbo naprednega novega povezanega komunikacijskega in informacijskega sistema SYNC 4 z 12-palčnim zaslonom na dotik. Omogočilo bo številne nove funkcije in tehnologije za nadaljnjo podporo varnosti in produktivnosti, ter razširitev obsežnega nabora sistemov za pomoč vozniku z novimi funkcijami, kot sta pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji in 360-stopinjska kamera.


“Še bolj se osredotočamo na produktivnost uporabnikov Transita, pri čemer dajemo prednost novim tehnologijam, ki resnično vplivajo na čas delovanja in stroške lastništva,” je povedal Hans Schep, generalni direktor področja gospodarskih vozil pri Fordu Evropa. “Transit je že od nekdaj vodilni na področju tehnologije, ta paket nadgradenj pa pomeni, da lahko več voznikov kot kdaj koli prej izkoristi naše napredne tehnologije za aktivno varnost in povezljivost, za večje udobje, produktivnost in brezskrbnost.”

Več ključnih funkcij v serijski opremi

V okviru obsežne prenove ponudbe funkcij Fordovega vodilnega gospodarskega vozila bo pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in avtonomnim zaviranjem v sili, ki jo je organizacija Euro NCAP prepoznala kot vodilno funkcijo v svojem razredu, postala del serijske opreme različic Transit Trend, Limited in Trail. Sistem za ohranjanje voznega pasu je prav tako standardiziran za isto paleto različic Transita in za vsa vozila Transit razreda N2.

Da bi še povečal vrednost za uporabnike Transita, Ford pri priljubljeni različici Trend v serijsko opremo uvršča tudi ogrevano vetrobransko steklo Quickclear, samodejno osvetlitev in brisalce z zaznavanjem dežja, kar pomaga zmanjšati delovno obremenitev voznika.

V različici Limited iz vrha ponudbe so zdaj kupcem na voljo dodatne serijske funkcije, ki jim pomagajo povečati produktivnost, vključno s sistemom SYNC 4 z 12-palčnim zaslonom na dotik, visoko nameščeno kamero za vzvratno vožnjo z navzdol usmerjeno osvetlitvijo LED in gumbom Ford Power za preprost zagon brez ključa med vožnjami s pogostimi postanki.

Uvedba povezanih tehnologij SYNC 4

Srce Fordovega naprednega nabora povezanih funkcij vozila je povsem nov komunikacijski in informacijski sistem SYNC 4, ki ga voznik upravlja s preprostim 12-palčnim zaslonom na dotik in ponuja dvakrat večjo računalniško moč kot dosedanji SYNC 3. Sistem SYNC 4 je zasnovan za brezžično nadgrajevanje s posodobitvami programske opreme Ford Power-Up, pri čemer številne tovrstne posodobitve ne zahtevajo skoraj nobenega ukrepanja, saj se nova programska oprema namesti v ozadju. Posodobitve, ki zahtevajo ponovni zagon, je mogoče načrtovati ob primernem času, na primer čez noč.

Ford Transit krepi tehnološko vodstvo
Novi komunikacijski in informacijski sistem SYNC 4 ima 12-palčni zaslon na dotik in dvakrat večjo moč.

Sistem SYNC 4 vključuje funkcije, namenjene povečanju produktivnosti in zmanjšanju delovne obremenitve voznika, kot so:

  • z oblakom povezane posodobitve informacij o prometu ‘v živo’, vremenu in parkiriščih za navigacijski sistem, ki je na voljo za doplačilo;
  • brezžična povezava z vmesnikoma Android Auto in Apple Carplay s funkcijo Applink;
  • možnost hkratne povezave dveh mobilnih naprav;
  • napredno glasovno upravljanje s pogovornimi jezikovnimi ukazi;
  • digitalna navodila za uporabo s priročno funkcijo za iskanje.

Uporabniki, naročeni na Fordovo telematik, lahko prek sistema SYNC 4 izvajajo tudi vodenje šoferja v kabini, kar pripomore k varni in učinkoviti vožnji.

Vsi Transiti so serijsko opremljeni z modemom FordPass Connect, ki zagotavlja vedno delujočo povezljivost za podporo širokemu naboru funkcij in storitev za povečanje produktivnosti vozila. To vključuje možnost uporabe sistema FORDLiive, brezplačne storitve. Ta je na voljo upravljavcem Fordovih gospodarskih vozil in jim omogoča, da z uporabo podatkov o stanju vozila v realnem času povečajo čas delovanja.

Vozni parki lahko do teh prednosti dostopajo z uporabo brezplačnega orodja za upravljanje Ford Telematics Essentials, ki upravljavcem omogoča prejemanje opozoril o stanju vozila prek preproste spletne nadzorne plošče.

Napredne nove tehnološke funkcije

Fordov najnovejši Transit že ponuja zmogljiv nabor tehnologij za pomoč vozniku in večje udobje, ki optimizirajo delovanje in zmanjšujejo obremenitev voznika, od aktivne pomoči pri parkiranju in opozarjanja na prečni promet do inteligentnega aktivnega tempomata s prepoznavanjem prometnih znakov. Novi Transit nadgrajuje to vodilno ponudbo v svojem razredu z dodatnim paketom naprednih novih funkcij, ki si jih deli s popolnoma električnim modelom E-Transit.

Ford Transit krepi tehnološko vodstvo
Nove tehnologije za pomoč vozniku Transita vključujejo pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji in 360-stopinjsko kamero, vse to pa pomaga preprečevati nesreče pri nizkih hitrostih.

Pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji je zasnovana tako, da pomaga preprečevati trke, ki so lahko posledica omejene vidljivosti nazaj, s katero se pogosto srečujejo vozniki dostavnih vozil. Tehnologija samodejno zavira, če zazna, da voznik vzvratno pelje proti statičnim oviram, kot so stebrički ali visoki robniki, ali na pot premikajočih se udeležencev v prometu, vključno s pešci, kolesarji in drugimi vozili.

Parkiranje in vzvratna vožnja bosta preprostejša tudi z novo tehnologijo 360-stopinjske kamere, ki je s Transitom na voljo za doplačilo. Sistem uporablja kamere, nameščene na vseh straneh vozila, ki voznikom prikazujejo sestavljeni pogled na okolico iz ptičje perspektive, kar zagotavlja znatno izboljšano vidljivost in pomaga zmanjšati tveganje poškodb med manevriranjem. Vozniki lahko izberejo tudi posamezne poglede kamer in se osredotočijo na določeno območje.

Transita je zdaj prvič mogoče naročiti tudi s funkcijami, ki prihranijo čas, kot je sistem za uporabo brez ključa Ford KeyFree, ter tehnologijami, kot sta električna parkirna zavora in notranje ogledalo s popolnim prikazom, ki izboljšujejo voznikovo udobje.

Nadgrajeno paleto različic Forda Transita bo mogoče naročiti pri Fordovih trgovcih in v centrih Transit po vsej Evropi od zadnjega četrtletja letos (dobavljivost za Slovenijo še ni znana).