Mansarda na kolesih – Ford Transit Nugget Plus

05. septembra 2020

Ste vedeli, da Ford izdeluje tudi avtodome? Skupaj z Westfalio so predstavili Ford Transit Nugget Plus z dvižno nagibno streho.

Ford je predstavil dvižno nagibno streho, ki zagotovi še večjo priročnost prostornega avtodoma Transit Custom Nugget Plus. Ta ljubiteljem pustolovskega raziskovanja na kolesih omogoči dodatno prilagodljivost.

Nova možnost dvižne nagibne strehe za model Nugget Plus uporabnikom omogoča, da za večje udobje v parkiranem vozilu kar najbolje izkoristijo notranji prostor.  Manjša skupna višina vozila omogoča vožnjo brez stresa na vsakodnevnih poteh ali med posameznimi cilji.

Mansarda na kolesih – Ford Transit Nugget Plus
Sedaj so na voljo 4 Nugget modeli: Nugget Plus s fiksno visoko streho in kompaktnejši Nugget z dvižno nagibno ali fiksno visoko streho.

Na osnovi najuspešnejša dostavnika na trgu – Fordovega modela Transit Custom – izdelani Transit Nugget Plus z dvižno nagibno streho so razvili skupaj s strokovnjaki za avtodome specializiranega podjetja Westfalia. Nudi povsem opremljeno notranjost za kampiranje v odlično izdelani nadgradnji. Napredne sisteme za pomoč vozniku in možnosti za povezave, vozilo pa poganja zmogljivi, prefinjeni in varčni Fordov 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue. Nugget Plus izkoristi dodatno dolžino dolge medosne razdalje in uporabnike razvaja z vgrajenim straniščem, umivalnikom in dodatnim prostorom za shranjevanje.

“Avtodomi omogočajo pustolovščine in svobodo za pobeg čez konec tedna ali daljše počitnice s celotno družino, zato opažamo vse večje povpraševanje po teh vozilih,” je povedal Hans Schep, generalni direktor za gospodarska vozila pri Fordu Evropa. “Nugget Plus z novo dvižno nagibno streho uporabnikom omogoča uživanje v svetlem, udobnem prostoru, ko parkirajo vozilo. S spuščeno streho pa jim med vožnjo ni treba skrbeti glede omejitev višine. Večja učinkovitost prispeva tudi k zmanjšanju stroškov za gorivo na poti.”

Mansarda na kolesih – Ford Transit Nugget Plus

Prvotno je bila paleta avtodomov Nugget priljubljena izbira pri kupcih v Nemčiji. Od začetka leta 2019 jih je možno naročiti neposredno prek Fordovih trgovcev na izbranih evropskih trgih. Posledično Ford predvideva, da bo prodaja Nuggeta v letu 2020 skoraj trikrat večja od števila prodanih vozil v letu 2018.

Prilagodljiv prostor v notranjosti

Nugget Plus z dvižno nagibno streho je idealna izbira za uporabnike, ki se želijo podati na daljša cestna potovanja. Tudi za dnevne izlete iz kampa, seveda pa je primeren tudi za enodnevne vožnje.

Nižja streha omogoča preprostejši dostop v večnadstropne garažne hiše ali na počivališča z omejitvijo višine. Pomaga tudi pri vožnji na območjih pod drevesi ali skozi podvoze. Nižja skupna višina obenem olajša garažiranje avtodoma, ko ga ne uporabljate, zmanjša porabo pri vožnji po avtocestah. V primerjavi z večjimi avtodomi pomaga zmanjšati stroške pri plačilu trajektov ali cestnin.

Dvig strehe zagotovi prostor za spalnico z udobno dvojno posteljo. Streha je dovolj lahka za preprosto ročno premikanje. Sistem za samodejno zlaganje pri dviganju napne na vremenske razmere odporne stranice in poskrbi za ustrezno ohlapnost pri spuščanju, da postopek poteka gladko in je streha med vožnjo varno ‘shranjena’. Na dvižno nagibno streho Nuggeta Plus je možno namestiti strešni prtljažnik za prevoz različne opreme.

Mansarda na kolesih – Ford Transit Nugget Plus

Ko je streha dvignjena in fiksirana v tem položaju, se stojna višina v notranjosti poveča na skupno 2,4 metra. Veliko zadnje okno in dve stranski okni omogočajo vstop svetlobe v kabino, okna pa so za zagotavljanje zasebnosti in zaščito pred prezgodnjimi sončnimi žarki opremljena s senčniki. Spalnica v ‘zgornjem nadstropju’ je serijsko opremljena s stranskimi zračniki in bralnimi lučkami LED, dvojno posteljo pa je za več prostora podnevi možno preklopiti.

Dvižna nagibna streha je zasnovana za udobje in zaščito v vseh letnih časih. Čvrst in trden zgornji del iz umetnih vlaken je vodotesen in vsebuje izolacijo iz pene, da je v notranjosti vozila laže ohraniti prijetno temperaturo. Stranice iz poliestra so zaradi trpežnosti in varnosti zaščitene s fungicidnim premazom in zaviralci gorenja. Prav tako so nepropustne za vodni tlak do pol metra. Standardna siva barva strehe se lepo ujema s celotno paleto barv karoserije. Kupci, ki želijo slogu svojega avtodoma vtisniti osebni pečat, lahko za doplačilo izberejo tudi modre, rdeče ali antracitne stranice.

Udoben in povezan dom, ko ste zdoma

Poleg ‘spalnega kvartirja’ pod streho Nugget Plus z dvižno nagibno streho nudi isto odlično kakovost izdelave in edinstven razpored notranjosti v obliki črke L. Na voljo so kuhinja ter prostorno območje za preživljanje dneva in uživanje v hrani.  Na območju sedežev je veliko prostora za glave tudi pri zaprti strehi, sedeži pa so opremljeni s pritrdišči Isofix za varno namestitev otroških sedežev.

Dodaten prostor Nuggeta Plus je uporabljen za notranje stranišče. To je nadvse priročno na dolgih poteh in pri potovanjih z majhnimi otroki. Območje je predeljeno z zložljivim zaslonom. Vključuje tudi preklopni umivalnik, da za umivanje rok ali ščetkanje zob ni treba uporabljati kuhinjskega pomivalnega korita. Za svežo in odpadno vodo sta vgrajena dva rezervoarja s prostornino po 42 litrov.

Mansarda na kolesih – Ford Transit Nugget Plus
FordPass Connect zagotavlja dostopno točko Wi-Fi za do 10 naprav.

Da bodo počitnikarji povezani tudi na poti, je serijsko na voljo hiter dostop do interneta prek modema FordPass Connect. Ta zagotavlja dostopno točko Wi-Fi za do 10 naprav – povežejo se lahko tudi do 15 metrov od vozila.

Fordov napredni 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue zagotavlja prefinjeno zmogljivost in varčno porabo goriva tako na dolgih potovanjih kot na kratkih enodnevnih izletih. Kupci lahko izbirajo med izvedbama s 130 KM ali 185 KM. Obe lahko dopolnjuje šeststopenjski ročni ali odzivni šeststopenjski samodejni menjalnik SelectShift. Nižja višina različice z dvižno nagibno streho bo porabo v primerjavi z ustreznim modelom s fiksno visoko streho predvidoma zmanjšala za sedem odstotkov.

Dopolnjena paleta Nuggetov bo dobrodošla na trgu, ki je v razcvetu: rast prodaje avtodomov na večini evropskih trgov dosega dvomestne številke. Pričakujemo, da se bo tren zelo verjetno nadaljeval, saj se dopustniki v vse večji meri odločajo za počitnice, na katerih se izognejo množicam in si zagotovijo samooskrbo.