Ford zmanjšuje hrupnost avtomobilov

22. aprila 2020

Potniki v sodobnih avtomobilih potujejo veliko prijetneje, saj se med sabo bolje slišijo kot včasih.

Medtem ko so včasih morali vozniki nad določeno hitrostjo pri sporazumevanju krepko povzdigniti glas, so avtomobili danes umirjene oaze, v katerih odlično slišimo tudi tih pogovor ali glasbo.

Fordova ‘strategija šepeta’ prinaša številne majhne izboljšave pri zmanjšanju hrupa v vozilu. Te se med sabo dopolnjujejo in zagotavljajo veliko razliko. Tako so potovanja udobnejša in manj utrujajoča za voznike kot tudi za potnike.

Ford zmanjšuje hrupnost avtomobilov

Strategija šepeta

Pri razvoju novega športnega terenca Kuga so pri Fordu raziskali različne elemente, ki predstavljajo izvor hrupa. Od vzmetenja do tesnil vrat in optimizirali prefinjenost notranjost.


“Naša ‘strategija šepeta’ je zasnovana za kar se da tiho vožnjo – od vpijanja zvoka s perforiranim oblazinjenjem sedežev do testiranj, ki vključujejo pozorno poslušanje zvočnih vzorcev ducatov različnih pnevmatik,” je dejal Glen Goold, glavni inženir programa Ford Kuga.


Perforiranje usnjenega oblazinjenja sedežev je zmanjšalo skupno površino ravnih ploskev v kabini. To pa pomaga, da se hrup ne odbija, ampak se vpija. Aerodinamično uglašene zvočne zaščite so nameščene pod karoserijo vozila. Pomagajo omejiti prenos hrupa s ceste in zaradi zračnega upora v notranjost vozila.

Fordovi inženirji so na različnih podlagah – od gladkega asfalta do grobega betona in makadama – več kot tri leta testirali 45 različnih pnevmatik v suhih in mokrih pogojih ter v širokem razponu hitrosti. Vse, da bi odkrili natančno specifikacijo za kar najmanjši hrup na cesti in obenem za najvišjo raven udobja in oprijema.

Kanali za zadnjimi ploskvami, ki omogočajo skrito napeljavo in prehod komponent iz enega na drugo območje, so manjši in ožji, da omejijo tok zraka znotraj karoserije.


“Za Kugo smo imeli od vsega začetka jasno vizijo – dostopna aerodinamična zunanjost ter notranjost kot umirjeno zavetišče. Rezultat je športni terenec, ki omogoča uživanje v vsakem trenutku dneva,” je povzel Amko Leenarts, direktor oblikovanja, Ford Europa.


Ford zmanjšuje hrupnost avtomobilov

Generacijska ločnica

Fordov preskus je pokazal, da potniki v novi Ford Kugi Plug-In Hybrid zaznavajo samo četrtino ravni hrupa, ki je spremljal njihove stare starše v modelu Ford Anglia iz leta 1966.

Ko se glasnost med enim in drugim zvokom poveča za približno 10 decibelov, večina ljudi to razliko zazna kot dvakrat glasnejši zvok.


Najvišje vrednosti hrupa pri hitrosti približno 50 km/h in v tretji prestavi (pri modelih z ročnim menjalnikom):

Model

Najv. decibelov dB(A)

1966 Ford Anglia

89 (89,4)

1970 Ford Cortina

81 (80,9)

1977 Ford Granada

83 (82,5)

1982 Ford Cortina

79 (78,5)

2000 Ford Mondeo

77 (77,3)

2020 Ford Kuga Plug-In Hybrid

69 (69,3)


###

Kuga Plug-In Hybrid porabi od 1,2 l/100, izpusti CO2 pa znašajo od 26 g/km po NEDC (od 1,4 l/100 km in 32 g/km po WLTP); doseg vožnje z izključno električnim pogonom je 72 km po NEDC (56 km po WLTP).