Nova Ford Kuga ima najvišjo oceno za varnost

05. decembra 2019

Nova Ford Kuga je s strani Euro NCAP osvojila najvišjo varnostno oceno s 5 zvezdicami.

 

Nova Ford Kuga za zaščito odraslih je osvojila 92 odstotkov, tako pri trčenju v bočno oviro in še zahtevnejšemu preskusu z bočnim trčenjem v drog pa je osvojila maksimalno število točk.

Za celoten skelet Kugine strukture je uporabljeno izjemno čvrsto jeklo

Inteligentna zasnova izboljša zaščito v primeru trčenja – v to kategorijo sodijo 3D-valjane cevi iz ultra-čvrstega jekla, vgrajene v vsak stebriček A in vzdolž linije strehe.

Ford Kuga NCAP

Dodatne tehnologije Ford Co-Pilot360** so zasnovane za pomoč vozniku

Predvsem pri izogibanju trčenjem in zmanjšanju motenj, sem uvrščamo:

  • Fordova pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev. Ta prvič v Evropi vključuje novo funkcijo za križišča in lahko s samodejnim zaviranjem prepreči nezgodo ali zmanjša njene posledice, ko voznik prečka pot nasproti vozečih vozil in sistem presodi, da grozi trčenje.
  • Sistem za ohranjanje voznega pasu z zaznavanjem roba cestišča.  Z nežnim navorom krmiljenja pomaga vozniku varno usmeriti vozilo nazaj na ustrezen vozni pas ali stran z neutrjene bankine, pasu z gruščem ali travo.
  • Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtvi kot. Fordov sistem informacij o mrtvih kotih združuje z ohranjanjem voznega pasu, pri tem pa pri vožnji po večpasovnih avtocestah nadzira možnost bližanja vozil z zadnje strani v voznikovem mrtvem kotu. Če voznik s smernikom nakaže spremembo voznega pasu ali sistem zazna vožnjo proti drugemu voznemu pasu, ko se v mrtvem kotu bliža vozilo, poskrbi za navor volana v nasprotno smer, da opozori voznika in ga odvrne od nevarnega manevra – še ena novost pri Fordovih vozilih v Evropi.
  • Opozarjanje na prečni promet za vozilom voznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori na vozila, ki se mu bližajo iz ene ali druge smeri. Če se voznik ne odzove na opozorila, lahko sistem s samodejnim zaviranjem prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice.
  • Pomoč krmiljenja pri izogibanju je zasnovana za poseg pri vožnji v mestu in na avtocestah. Uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo. Z zagotovljeno podporo krmiljenja voznik laže obvozi vozilo, če bi bilo sicer trčenje neizbežno.
  • Opozorilo za napačno smer uporablja na vetrobranskem steklu nameščeno kamero in informacije navigacijskega sistema v vozilu. Ta voznika z zvočnimi signali in prikazi opozori, če mimo znakov za prepovedano smer zapelje na privoz za avtocesto.
  • Fordov sistem prilagodljivih žarometov z osvetlitvijo ovinkov s predvidevanjem in osvetlitvijo glede na (o)znake vnaprej prilagodi vzorec svetlobnega snopa žarometa za maksimalno vidljivost še preden vozilo zapelje v ovinek, križišče ali krožišče.

V primeru nezgode nova tehnologija za zaviranje po trčenju pomaga zmanjšati posledice morebitnega sekundarnega trčenja in v ta namen zagotovi zmeren zavorni tlak po zaznanem prvotnem trčenju; upočasnitev vozila lahko zmanjša obseg poškodb potnikov in nadaljnje škode na vozilu.

Zelo dobro je bila ocenjena tudi zaščita otrok v povsem novi Ford Kugi, saj je na testih dosegla 86 odstotkov.

Prejšnji mesec je povsem novi Ford Explorer Plug-In Hybrid*** – sedemsedežni športni terenec – kot prvo Fordovo elektrificirano vozilo prejel najvišjo oceno s petimi zvezdicami Euro NCAP po novih, strožjih protokolih, uvedenih prejšnje leto.

# # #

*Ocena s petimi zvezdicami Euro NCAP velja za model Kuga z 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue (izpusti CO2 od 127 g/km, poraba goriva od 4,8 l/100 km po NEDC), 1,5-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue (izpusti CO2 od 109 g/km, poraba goriva od 4,2 l/100 km po NEDC) in 1,5-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost (izpusti CO2 od 125 g/km, poraba goriva od 5,5 l/100 km po NEDC).

**Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.

***Ford Explorer Plug-In Hybrid, izpusti CO2 od 66 g/km, poraba goriva od 2,9 l/100 km po NEDC.