Spoznajte Fordove robote Digit

07. januarja 2020

Agility Robotics je Fordu izročil prve robote Digit za hitrejše raziskovanje možnosti uporabe gospodarskih vozil.

Podjetje Agility Robotics je izdelalo komercialne robote z rokami in nogami, Digit, ki sodelujejo z ljudmi. Ford Motor Company je kot prva stranka prejela prva dva izdelana robota. Z njimi iščemo možnosti za pomoč uporabnikom gospodarskih vozil. Vključena so tudi avtonomna gospodarska vozila, da bi jim zagotovili učinkovitejše in dostopnejše skladiščenje in dostavo.

Ključna primera uporabe

sta logistika v zaprtih prostorih in dostava na zadnjih 15 metrih. Raziskave bodo osredotočene tudi na ‘pogovor’ med Fordovimi gospodarskimi vozili in Digitom ter okolico prek naprednih tehnologij za povezave.

Ker bo Digit del paketa storitev za dostavo, bo ta komunikacijski kanal zagotovil tudi specifične informacije glede dostave. Vključene bodo želje stranke glede puščanja paketov ali druge individualne zahteve, povezane z dostavo. Ta komunikacijski kanal Digitu omogoča, da zaprosi za pomoč, če naleti na nepričakovane ovire.

 

“Ker obseg spletne prodaje še naprej raste, smo prepričani, da bodo roboti pomagali našim poslovnim uporabnikom poslovati še uspešneje, saj bodo dostave učinkovitejše in dostopne vsem,” je povedal Ken Washington, podpredsednik za področje raziskav in naprednega inženiringa pri Fordu in vodja oddelka za tehnologije. “V enem letu sodelovanja s podjetjem Agility smo se naučili zelo veliko in lahko zdaj pospešimo naše raziskave s komercialnimi roboti, poimenovanimi Digit.”

Od predstavitve prvega prototipa Digita lani maja so robote v podjetju Agility Robotics pred proizvodnjo in prodajo strankam temeljito preizkusili. Prefinjeno so izpopolnili zasnovo in poskrbeli še za dodatne funkcije. Med nadgradnjami in izboljšavami so napredna stopala, ki Digitu omogočajo ohranjanje ravnotežja na eni nogi in previdno izogibanje oviram. Nova tipala zaznavajo in kartirajo okolico za navigiranje robota, vgrajena je tudi za uporabo pripravljena zmogljiva računalniška strojna oprema.

“Navdušeni smo nad tehničnimi zmogljivostmi in napredno mobilnostjo Digita,” je povedal dr. Jonathan Hurst, vodja oddelka za tehnologije v podjetju Agility. “Videoposnetki predstavljajo trden dokaz uspešnosti zasnove – a ta robot je pripravljen, da se odpravi v svet in k strankam, ki bodo resnično raziskale možnosti za uspešno uporabo.”

“Digit predstavlja ogromen mejnik za Agility,” je povedal dr. Damion Shelton, izvršni direktor podjetja Agility. “Prvič bo uporabnikom iz najrazličnejših panog in področij dela tako v zaprtih prostorih kot na prostem na voljo človeku podoben robot, ki omogoča tako premikanje kot tudi upravljanje. V naslednjih mesecih bomo predstavili možnosti uporabe pri logističnih pa tudi drugih opravilih.”

Digit je zasnovan

za pokončno hojo brez zapravljanja energije, zato se brez težav premika v tistih okoljih, s katerimi se ljudje srečujemo vsak dan. Digitova edinstvena zasnova obenem omogoča, da se zloži na izjemno majhen prostor v zadnjem delu vozila, dokler spet ne nastopi čas za akcijo. Ko vozilo pripelje do cilja, Digit iz vozila vzame pošiljko in izvede zadnji korak v postopku dostave. Majhna teža obenem Digitu omogoča dolgotrajno delovanje, kar je ključnega pomena za dostavne službe, ki so ves dan na terenu.

Na salonu CES 2020, ki v Las Vegasu poteka od 7. do 10. januarja, bosta na Fordovem razstavnem prostoru (#5002) na ogled dva predproizvodna prototipa robotov Digit.