Ford je postavil nov svetovni rekord z najdaljšo povorko Mustangov

17. septembra 2019

Primerki vseh generacij Mustanga od rojstva tega legendarnega športnega avta leta 1964 so postavili nov svetovni rekord.

Primerki vseh generacij Mustanga od rojstva tega legendarnega športnega avta leta 1964 so 7. septembra prišli na Fordov testni poligon Lommel, da bi skupaj postavili nov svetovni rekord z največ Mustangi v povorki.

Ford Mustang
Ford Mustang postavlja nov svetovni rekord

Ford je podrl svoj lastni rekord, ki ga je 3. decembra 2017 z 960 vozili postavil v Toluci v Mehiki. Tokrat se je romanja na Fordov testni poligon v Belgiji udeležilo 1326 Mustangov iz vse Evrope. Pri postavljanju novega rekorda so Mustangi vozili v neprekinjenem konvoju, v katerem ni smelo biti več kot 20 metrov med posameznima avtomobiloma. Vozila in vozniki so sodelovali tudi pri posebni koreografiji, s katero so proslavili letošnjo Mustangovo 55. obletnico.

Poseben pečat je dogodku vtisnil prelet vojaškega letala P51 Mustang, po katerem je Fordov legendarni športni avto dobil ime.

V Belgiji na prebivalca prodajo več Mustangov kot v kateri koli drugi evropski državi, zato je bil Fordov tesni poligon Lommel idealna lokacija za poskus postavljanja svetovnega rekorda. Leta 2018 je bil Mustang že četrto leto zapored najbolje prodajani športni kupe na svetu. Prodaja se je povečevala tudi v prvi polovici leta 2019, saj so v Evropi prodali 5500 Mustangov oziroma za 3,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Testni poligon Lommel

Na testnem poligonu Lommel Ford preverja trajnost, tehnologijo in vozno dinamiko svojih vozil v Evropi, da jih lahko izboljša do zadnje malenkosti. Poligon ima površino 3,22 km² in vključuje 80 kilometrov cest, med katerimi so tudi posnetki javnih cest, druge pa inženirjem omogočajo oceno vodenja, zaviranja, vožnje in udobja. Več kot 100 zaposlenih na poligonu je prostovoljno pomagalo, da je Fordov poskus postavljanja novega svetovnega rekorda potekal kar se da brezhibno.