Mondeo Hybrid: Najboljše iz dveh svetov

04. julija 2019

Ford Mondeo Hybrid.

V naslednjih treh letih v Slovenijo prihaja kar 16 novih električnih in hibridnih Fordovih vozil. Prvi med njimi je na naše ceste zapeljal Ford Mondeo Hybrid, ki združuje najboljše iz dveh svetov, ko neopazno prehaja z električnega na bencinski pogon ali v kombinacijo obeh.

Samodejno polnjenje baterije z napredno povezavo bencina in elektrike

Fordovi hibridni avtomobili imajo dva vira pogona, bencinski in električni. Inteligentno preklapljajo med obema, da zagotovijo optimalno moč ter porabo glede na potrebe voznika v danem trenutku. Njihova prednost je, da jih ni treba priklapljati na polnilce za polnjenje baterije, saj se ta polni z regenerativnim zaviranjem ali s pomočjo bencinskega motorja, kar zagotavlja maksimalen doseg, brez bojazni, da bi se baterija izpraznila.

Mondeo Hybrid: Najboljše iz dveh svetov

Za polnjenje akumulatorske baterije tehnologija za regenerativno zaviranje zajame do 90 odstotkov energije zaviranja, ki bi bila sicer izgubljena, in tako prispeva k nizkim izpustom CO2 (od 96 g/km) in nizki porabi goriva (od 5,5 l na 100 km naprej).

Regenerativno zaviranje

Fordov Mondeo Hybrid je zasnovan za zmanjševanje emisij in nizko porabo goriva. Njegov električni motor ob zmanjševanju hitrosti deluje kot generator. Ob zaviranju vozila se elektromotor vrti v nasprotno smer kot pri vožnji in pri tem proizvaja elektriko, ki polni baterijo. Tako celo do 90 odstotkov energije ob zmanjševanju hitrosti ne gre v nič, saj jo vozilo shrani za ponovno uporabo.

Skrb za okolje z nizkimi stroški lastništva

Mondeo Hybrid je prava izbira za vse tiste, ki želijo poleg uživanja v vožnji prispevati tudi k bolj čistemu okolju ter obenem prihraniti pri izdatkih za gorivo. Vrhunsko dovršen pogonski sklop omogoča vožnjo v treh voznih načinih – samo na električni pogon, samo z bencinskim motorjem, ali s kombinacijo obeh. Preklapljanje med njimi je nezaznavno, saj pametni sistem preklopa vseskozi spremlja vožnjo ter zagotavlja optimalno vozno izkušnjo.

Mondeo Hybrid: Najboljše iz dveh svetov

Mondeo Hybrid tako nagovarja ekološko ozaveščene voznike in je idealen za kombinacijo vožnje po urbanem okolju in primestno vožnjo. Z njim lahko v mestu opravijo do 60 odstotkov voženj na električni način, stroški lastništva pa so za 8-12 odstotkov nižji kot pri bencinskem ali dizelskem Mondeu. Vozilo tudi zato ohranja vrednost dlje od ostalih alternativ.

 Edini hibridni karavan v svojem razredu

Njegova elegantna zasnova ugaja poslovnim kupcem in podjetjem, kot edini hibridni karavan v svojem razredu pa se spogleduje z družinami, ki si želijo ekonomične in praktične vožnje. Novi Fordov karavan Mondeo Hybrid zagotavlja do 1508 litrov pri preklopljenih zadnjih sedežih, ravno tovorno dno, pod katerim je skrit dodaten prostor za shranjevanje, pa olajša natovarjanje in raztovarjanje.

Mondeo Hybrid: Najboljše iz dveh svetov

Voznikova izkušnja je na prvem mestu

Mondeo je oblikovan in opremljen s Fordovimi pametnimi tehnologijami, kot ostale Forde pa ga odlikuje tudi odzivna zmogljivost in odlična vozna izkušnja z neopaznim prehajanjem med obema pogonoma. Za voznika in sovoznika so poleg gretja in hlajenja sedežev na voljo tudi sedeži z več opornimi točkami za vaš hrbet, dodatna funkcionalnost pa vam lahko nudi celo masažo.

Mondeo Hybrid: Najboljše iz dveh svetov

Vozite pametno

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja prednjo kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Če se na njegova opozorila odzovete prepočasi ali se sploh ne, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Aktivna pomoč pri parkiranju s preprostim pritiskom na gumb vas usmeri v paralelna in pravokotna parkirna mesta ter iz njih.

Vidi, kar vi spregledate

Sistem za preprečevanje trka z zaznavanjem pešcev in kolesarjev je zasnovan tako, da zmanjša resnost nesreč in v nekaterih primerih prepreči nalet od spredaj. Informacijski sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu  uporablja radarska tipala za zaznavanje vozil, ki jih zaradi mrtve točke v vozilu ne opazite, sistem za prepoznavanje prometnih znakov pa zaznava trajno ali začasn prometno signalizacijo ob cestišču ali nad njim. Na instrumentalni plošči se pokaže simbol z oznako omejitve hitrosti ali prepovedjo prehitevanja in se prilagaja dejanskim spremembam omejitev.

Izstopajte na svoj način

Mondeo Hybrid je na voljo v 4-vratni in karavanski različici ter v dveh izvedbah: Titanium in prefinjeni Vignale. Ford je pri predstavitvi novega Mondea Hybrida navdušil tudi s privlačno ceno. Hibridna limuzina z opremo Titanium je na voljo že za 25.990 €, karavan pa za dobrih 27.000 €.

Mondeo Hybrid: Najboljše iz dveh svetov

Več o Fordovem novem Mondeu Hybrid >>

Prepričajte o njegovi dovršenosti na testni vožnji >>