Ford širi poskusno uporabo priklopnih hibridov Transit

29. novembra 2018

Širjenje poskusne uporabe priklopnih hibridov Transit na Köln ter proučevanje čistejšega zraka in povečane produktivnosti v mestih.

Z uvedbo preskusa z gospodarskimi vozili v Kölnu Ford dopolnjuje raziskave pozitivnih učinkov uporabe električnih vozil s priklopnim hibridnim pogonom (PHEV) v mestih.

Od pomladi 2019 bo Ford s podporo uprave mesta Köln in v sodelovanju z regionalnimi podjetji na ulice poslal floto 10 Fordov Transitov Custom PHEV ter z njimi raziskoval obseg, do katerega lahko vozila PHEV prispevajo k doseganju ciljev glede kakovosti zraka v urbanih področjih. Projekt, ki ga financira Ford in vključuje sodelovanje z voznimi parki mestnega javnega sektorja, bo potekal 12 mesecev ter bo dopolnjeval testiranja z večjimi voznimi parki v Londonu in manjšimi do srednje velikimi voznimi parki v Valencii.

“Köln je po Fordovem mnenju strateško zelo pomembno mesto glede mobilnosti v prihodnosti. Skupaj z mestno upravo bomo začeli raziskovati, kakšne možnosti imamo, da zagotovimo urbana območja z boljšo kakovostjo zraka, ki bodo tudi bolj produktivna,” je povedal Gunnar Herrmann, vodja upravnega odbora pri Fordu Nemčija.

Nova testiranja je Ford napovedal na simpoziju ‘Mesto prihodnosti’ v Kölnu, na katerem so se zbrali voditelji iz zasebnega in javnega sektorja, vključno z urbanisti, političnimi odločevalci in strokovnjaki za mobilnost, da bi razpravljali o skupni viziji urbane mobilnosti v prihodnosti.

“Za prihodnost hitro rastočega mesta Köln je mobilnost brez izpustov kritičnega pomena. Vsak raziskovalni projekt, ki si prizadeva v tej smeri, koristi našemu mestu. Vesela sem, da je Ford kot avtomobilski proizvajalec z evropskim sedežem v Kölnu pripravil to poskusno uporabo vozil,” je povedala Henriette Reker, županja mesta Köln.

Po dve gospodarski vozili Transit Custom PHEV bodo uporabljala naslednja regionalna podjetja: AWB Abfallwirtschaftsbetriebe Köln (ravnanje z odpadki), letališče Köln Bonn, Häfen und Güterverkehr Köln (pristaniški in tovorni promet), Kölner Verkehrsbetriebe (zveza za javni prevoz) in RheinEnergie (regionalno energetsko podjetje).

Transit Custom PHEV ima napredni zaporedni hibridni pogon, namenjen vožnji brez izpustov na razdalji več kot 50 kilometrov. Tako je idealen za uporabo v mestnem prometu. Za podaljšanje skupnega dosega je opremljen z večkrat nagrajenim 1,0-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost, ki polni vgrajeni kompaktni tekočinsko hlajeni paket litij-ionskih akumulatorjev, ko je to potrebno, da zagotovi skupni doseg do 500 kilometrov. 14-kWh akumulatorji so vgrajeni pod tovornim dnom, da je na voljo neokrnjen prostor za tovor kot v serijskem običajnem dostavniku. V sprednjem odbijaču je priključek, prek katerega je možno prek 240-voltne električne vtičnice s tokom 16 ali 32 amperov akumulator povsem napolniti v treh urah.

Vsi partnerji bodo uporabljali obstoječo strukturo za polnjenje, oprema vozil s telematiko in sledilnimi sistemi pa bo pomagala zagotoviti delovanje brez izpustov znotraj vnaprej določenih območij z omejitvijo izpustov.

Ford je najbolje prodajana znamka gospodarskih vozil v Evropi in prejšnji mesec je prodaja Fordovih gospodarskih vozil na 20 evropskih trgih dosegla najboljši mesečni rezultat po oktobru 1993. Septembra je Ford na salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru predstavil proizvodno različico Transita Custom PHEV, ki bo naprodaj v drugi polovici leta 2019. Ford do konca leta 2022 načrtuje uvedbo nadaljnjih 40 elektrificiranih modelov, vključno s 16 povsem električnimi vozili.