Ford začenja s proizvodnjo električnega dostavnika za Deutsche Post

10. oktobra 2018

Električni dostavnik StreetScooter WORK XL

Ford je v proizvodnem obratu v Kölnu, kjer je tudi evropski sedež podjetja, začel s proizvodnjo električnih dostavnih vozil StreetScooter WORK XL za Nemško pošto (Deutsche Post).

Srednje velik električni dostavnik temelji na Transitovem podvozju, ki ga izdelujejo v obratu skupnega podjetja Ford Otosan v turškem mestu Kocaeli, opremljen je z električnim pogonskim sklopom na akumulatorske baterije, karoserijo pa so razvili in izdelali v skladu s specifikacijami podjetja StreetScooter.

Približno 180 Fordovih zaposlenih v dveh izmenah izdela do 16 modelov WORK XL na dan, kar zagotavlja letno proizvodno kapaciteto 3500 vozil.

“Proizvodnja dostavnikov StreetScooter WORK XL v naši tovarni v Kölnu združuje Fordovo neprekosljivo strokovno znanje pri izdelavi gospodarskih vozil in StreetScooterjeve prednosti dinamičnega zagonskega (start-up) podjetja,” je povedal Joerg Beyer, direktor razvoja izdelkov pri Fordu Evropa. “Ta skupni projekt dokazuje, da smo uveljavljeni velikoserijski proizvajalec, a smo lahko uspešni tudi pri zagotavljanju manjših serij vozil.”

WORK XL je največje dostavno vozilo v StreetScooterjevi paleti, saj z 20 m3 prostora za tovor omogoča prevoz več kot 200 paketov, nosilnost pa znaša do 1275 kg. Ford bo vozilo opremil z različnimi kombinacijami elektromotorjev in litij-ionskih akumulatorskih baterij, ki bodo zagotovile moč do 90 kW (122 KM) in največji navor 276 Nm. S kapaciteto akumulatorjev do 76 kWh ima WORK XL doseg do 200 kilometrov. V primerjavi z dizelskimi modeli lahko vsak električni dostavnik letno prihrani pet ton izpustov CO2 in 1900 litrov dizelskega goriva.

Deutsche Post DHL z vozili WORK XL dostavlja pošiljke po mestih v Nemčiji, razmišljajo pa tudi, da bi v prihodnosti drugim strankam zagotavljali električne dostavnike.

“Ford je idealen partner, saj razume našo osredotočenost na prilagodljivo proizvodnjo v skladu s potrebami strank. Skupaj spodbujamo elektromobilnost v Nemčiji in zagotavljamo do okolja prijaznejše in tišje dostave v mestnih središčih. Novi WORK XL StreetScooter se je izkazal kot odličen e-dostavnik za dostave pošiljk v velemestih, kmalu pa bodo njegove prednosti na voljo tudi drugim prevoznim podjetjem,” je povedal prof. dr. Achim Kampker, izvršni direktor in ustanovitelj podjetja StreetScooter.

Elektrificirani pogonski sklopi bodo imeli ključno vlogo v Fordovi evropski paleti modelov. Ford je poskrbel za naložbo v višini 9,5 milijarde evrov in načrtuje, da bo do leta 2022 na trg poslal 16 povsem električnih vozil, ki bodo del globalne palete 40 elektrificiranih modelov.

Pred kratkim je Ford na Salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru prvič predstavil priklopni hibrid (PHEV) Transit Custom. Z naprednim hibridnim pogonskim sklopom bo Transit Custom PHEV predvidoma zagotovil doseg 50 km brez izpustov, za podaljšanje skupnega dosega na 500 km pa bo poskrbel večkrat nagrajeni 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost.