Ranger – telovadno orodje F&B Acrobatics

22. aprila 2018

Kakšno je sodelovanje dveh akrobatov in Fordovega Rangerja?

Za imenom F&B Acrobatics stojita gibalca, samouka in pionirja akrobatike Filip in Blaž, ki sta neustrašna raziskovalca meja zmožnosti človeškega telesa. Spoznala sta se komaj 4 leta nazaj, le 6 mesecev pred njunim debi nastopom v četrti sezoni oddaje Slovenija ima talent. Za svoj ustvarjalni kanvas uporabljata takorekoč katerokoli prizorišče in drug drugega ali karkoli pač zdrži njuno težo, zadnjih nekaj mesecev pogosto tudi Fordovega Rangerja. Na njem namreč pripravljata celo nastop.

Filip prihaja iz plesnega ozadja, kot najstnik pa se je udejstvoval tudi kot plezalec in v borilnih veščinah, Blaža pa so postavili na smuči takoj, ko je shodil. Preizkusil se je v mnogih športih, našel pa se je šele v srednji šoli v žongliranju, kjer je lahko izpopolnjeval svojo potrebo po ustvarjanju. Oba sta zaprisežena športnika, ki se na dnevni bazi gibljeta tudi po 8 ur, kar znese cel delovnik treningov, vaj za moč in stabilizacijo, učenja novih akrobatskih trikov in izpopolnjevanje že znanih elementov ter salt. Sliši se preprosto, a hkrati izjemno naporno, resnica pa ni daleč od tega.

Akrobata sta se spoznala v gimnastični dvorani, kjer sta v šali poskusila par vaj v dvojici – Filip je v plesnih koreografijah metal dekleta v zrak, Blaž pa je lovil keglje in ostale žonglerske pripomočke. Na prvem skupnem treningu sta uspešno izvedla znane, videne poze in takrat se je trdo delo šele dobro začelo. Največji izziv in hkrati olajšanje je predstavljalo ravno dejstvo, da sta fanta izjemno močna in sta lahko vse elemente vsaj deloma uspešno izvedla že po prvem poskusu. To je velik plus pri učenju, a toliko večji minus pri nastopih, saj pri izvajanju akrobacij z uporabo moči in ne tehnike, se telo kaj hitro utrudi.

Ranger – telovadno orodje F&B Acrobatics

Z blazin na hoverboard in hodulje

Učenje novih stvari pri fantih poteka hitro in zabavno. Kar nekaj trikov sta se Filip in Blaž naučila kar z videov na spletu, velik delež pa sta se jih izmislila kar sama. »Kako čudovito je ustvarjati nekaj čisto novega, nekaj, v čemer si pionir. Vedno prvi in edini. Brez smernic, navodil in okvirjev, ki te držijo v okovju, zaradi katerih ne smeš rasti in ustvarjati po svoji želji. Pravo življenje brez meja! Lahko koristiva vso svojo domišlijo in kreativo, delava tisto, kar nama paše in uživava ob tem, a krati je to velik problem. Napor, ker nimava zdrave konkurence, ki bi ji lahko sledila in nimava trenerja, ki bi naju brcal v rit«, pravi Filip.

Fanta se ponašata s preko 500 nastopi v več kot 20 državah po celem svetu, na slovenskih, hrvaških, belgijskih, italijanskih, nemških in španskih talentih, s preko 40 milijoni ogledov njunih akrobatskih videov na spletu – in z največjim nasmeškom.

Ranger – telovadno orodje F&B Acrobatics

V prvem letu sta osvojila akrobatske poze na tleh, leto pozneje sta jih začela ustvarjati kar na vertikalnih stenah z uporabo ognja. V naslednji sezoni sta postala prva akrobata na svetu, ki izvajata akrobacije na elektronskih rolkah, t. i. hoverboardih. Letos fanta korakata v višave z uporabo hodulj. No, fanta sta se odpeljala še korak dlje, saj sta se, medtem, ko en stoji na drugem, ta pa na hoduljah, postavila še na hoverboard.

Letos pripravljata nastop na Rangerju

Fordov Ranger je zanju namreč pravo vozilo. Prostoren pickup, v katerem se brez problema tovorijo vsi njuni rekviziti. Z neustavljivimi offroad sposobnosti pa se Ranger, tako kot akrobata, pripelje do katerekoli še tako nedosegljive točke brez večjega napora.

Fanta se na strehi wildtraka počutita kot doma, saj poltovornjak izžareva svobodo, neomajenost, vsakodnevne avanture in ekstremne podvige. Mogočna zunanjost in sodobna, bogato opremljena notranjost zadovoljita še tako zahtevne potrebe, tudi čisto specifične, kot jih imata fanta, ki sta na okoli 50 lokacijah kar na avtu izvajala akrobacije in preizkušala njegove meje.